Ekonomi

Yeni Bakandan Emekliler intibak bekliyor

Yeni Bakandan Emekliler intibak bekliyor Çalışma yaşamını yakından tanıyan yeni Bakan Jülide Sarıeroğlu’nu işçi, memur ile emekliyi ilgilendiren bir dizi sorun bekliyor. Yeni Bakandan Emekliler intibak bekliyor Detaylar haberimizde…

Yeni Bakandan Emekliler intibak bekliyor

Hak-İş’te uzun yıllar uzman olarak çalışan yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu; memur sendikaları ile Hükümet arasında 1 Ağustos’ta başlayacak; toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başkanlık yaparak fiilen görevine sorunlar yumağının bir parçası ile başlayacak.

Düşük aylıkla açlık sınırının altında yaşam süren milyonlarca işçi ve Bağ-Kur emeklisinin en büyük beklentisi yeni bir yasal düzenlemeyle intibak yasasının hayata geçirilmesi. Bilindiği üzere beş yıl önce 2000 yılı öncesi emekli olanları kapsayan intibak yasası ile aylıklarında 50 ile 350 lira arasında artış olmuştu.

“makas 2000 sonrası emeklinin aleyhine giderek açılıyor”

Yasa çıkarılırken hangi akla hizmetle olduğu anlaşılmadan 2000 sonrası emekliler kapsam dışı bırakıldı. Şimdi ise her altıayda bir zam döneminde yapılan zamlarla aylıklar arasındaki makas 2000 sonrası emeklinin aleyhine giderek açılıyor.

Milyonlarca işçi ve Bağ-Kur emeklisi, ayrımcılığın ortadan kaldırılması için intibak yasasının çıkarılmasını bugüne dek umutla bekledi. Ama boşuna bekledi. Saraylarda sefa sürenlerin gözleri görmez, kulakları duymaz cinsten günlerini gün ediyorlar.

Gözler şimdi çalışan ve emeklinin yaşadığı sorunları çok yakından bilen Bakan Jülide Sarıeroğlu’ya çevrildi.

“satın alma güçleri yükselecek, rahat nefes alabilecek”

İntibak uygulaması ile aylıklarında göreceli artış olacak emeklinin; iğneden ipliğe her şeye her gün zam geldiği günümüzde bir ölçüde satın alma güçleri yükselecek, rahat nefes alabilecek. Milyonlarca emekli, çalışma hayatını içinden gelen yeni Bakandan umut bekliyor.

Gerçi bilinmesi gereken gerçekleri hiç kimseden saklamanın bir gereği yok. Yeni de olsa eskide olsa gözleri ve kulakları yukarıdan gelecek talimatlara bakacaktır.

Sadece işverenlere kaynak aktarmış oldular

Hükümetin yıl başında başlattığı istihdam seferberliği ranta dönüştürüldüğü için işsizlik rakamlarını aşağı çekmeye yetmedi. Sadece işverenlere kaynak aktarmış oldular. Ve bu kaynak aktarma hareketi yılın sonuna dek yeni işçi istihdam eden işverenlerin vergi ve sigorta prim yüklerinin kaldırılması olarak devam edecek. Vede üstelik bu kaynak aktarma işleri işsize ödenmesi gereken fondan karşılanıyor.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica