Ekonomi

Yenilenebilir enerjiye yatırım devletlerin sırtında

Yenilenebilir enerjiye yatırım devletlerin sırtında Özel şirketlerin yenilenebilir enerji harcaması azalırken, devletler bu alanda yatırımlarını artırıyor. Yenilenebilir enerjiye geçen yıl 241.6 milyar dolarlık yatırım yapıldı. Yenilenebilir enerjiye yatırım devletlerin sırtında detaylar haberimizde…

Yenilenebilir enerjiye yatırım devletlerin sırtında

Güneş ve rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesine en büyük desteği devletler vermeye başladı. Geçtiğimiz yıl yenilenebilir enerji Ar-Ge yatırımları yüzde 7 gerileme ile 8 milyar dolar oldu. Bu dönemde özel şirketlerin Ar-Ge yatırımları yüzde 40 azalırken, hükümetlerin yatırımları yüzde 25 arttı. Ar-Ge’ye en fazla yatırımı 2.2 milyar dolar ile Avrupa Birliği yaparken, onu 2 milyar dolar ile Çin ve 1.5 milyar dolar ile ABD izledi. Frankfurt Okulu ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı işbirliği ile hazırlanan Yenilenebilir Enerji Yatırımlarında Küresel Trendler 2017 raporunda yer alan bilgilere göre, özel sektörün Ar-Ge yatırımlarını azaltmasında petrol fiyatlarındaki düşüş etkili oldu.

Mission Innovation’da Türkiye ise yer almıyor

Rapora göre devletlerin Ar-Ge yatırımlarını artırmasında, ABD başkanlarından Barack Obama’nın 2015’te temellerini attığı Mission Innovation birliğinin büyük etkisi var. Mission Innovation’da Avrupa Birliği dahil 22 ülke bulunuyor. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Şili ve Endonezya gibi ülkelerin de yer aldığı Mission Innovation’da Türkiye ise yer almıyor. Birliğin amacı, yenilenebilir enerji geliştirilmesi kaynak yaratma olarak ifade edilirken, Bill Gates gibi ünlü iş insanları da Mission Innovation’a destek veriyor. Geçen yıl dünya genelinde yenilenebilir enerji yatırımlarında da bir gerileme yaşandı. 2016’da büyük barajlar dışındaki yenilenebilir enerji yatırımları bir önceki yıla oranla yüzde 23 gerileyerek 241.6 milyar dolar oldu. Bu oran, 2013 yılından bu yana en düşük seviye oldu. Bununla beraber, yenilenebilir enerji kapasite kullanım oranları ise rekor seviyeye ulaştı.

Çin geriledi

Geçen yıl gelişmiş ülkelerin yatırımları yüzde 14 gerileme kaydederek 125 milyar dolar seviyesine indi. Yenilenebilir enerjinin büyük yatırımcısı Çin’deki gerileme ise dikkat çekti. Çin’in yatırımları yüzde 32 azalarak 78.3 milyar dolar oldu. Böylece Çin’in bu alandaki 11 yıllık yükselişi sona erdi. Meksika, Şili, Uruguay, Güney Afrika ve Fas yatırımlarını en az yüzde 60 azalttı. Ürdün ise yatırımını artıran ülke olarak ön plana çıktı. Ürdün, 2016’da yenilenebilir enerjiye yüzde 148 artışla 1.2 milyar dolar yatırım yaptı.

Türkiye AR-GE yapamıyor

Yenilenebilir enerjide dünyada AB, Çin ve ABD Ar-Ge çalışmalarında ipi göğüslerken, Türkiye bu alanda sınıfta kaldı. Bu alandaki kabiliyetini artırmak isteyen Türkiye, rüzgar ve güneş enerjisi ihale şartnamelerine Ar-Ge laboratuvarları kurulması ve Türk mühendisi çalıştırılması şartı koyarak, bu alandaki açığını kapatmaya çalışıyor.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica