Mustafa Göksel

Yıldırım Gencer: “kötü adamların en babayiğit aktörü”

Yıldırım Gencer: “kötü adamların en babayiğit aktörü” … “Yıldırım Gencer 25 Kasım 1936 tarihinde Adapazarı’na (Sakarya) bağlı Akyazı İlçesi Kuzuluk beldesinde Ziyaettin Efendi ile Nebahat hanımın oğlu olarak dünyaya gelmiştir. Asıl adı Gencer Yıldırımgeç’dir. Ahbaz kökenlidir…” yorum/haber

Yıldırım Gencer: “kötü adamların en babayiğit aktörü”

Arkadaşlar Yeşilçam ve Türk Sinemamızın kötü adamaları yazı dizimde 11. Bölüm ile sizlerleyim. Sizlerle bu bölümde bir büyük ustayı anlatacağım gerçek hayatındaki babayiğitliği ve insanlara muhteşem cana yakın, sevgisi yanında rol aldığı filmlerde genellikle çıbanbaşı diye tabir edilen yapılan, pislik işlerde kullanılan maşaların en başında veya kötü pislik bir sistemin başında, tepedeki patron modeli yada bazen belirli yerlerde o Kadirizim denilen Kadir İnanır furyasında belirli bir konsey olur ya o konseyin başında o camiayı idare eden Kadir’in o kabadayıdaki inanılmaz katı ama bir o kadarda bazen yufka yürekli bir kabadayı profilinde Kadir İnanır gibi modellerin sertliğini alan bir çeşit panzehir görevi görürdü.

O Kabadayı’nın yanında yer yer ona yol gösteren bir iki kuşak daha önce o yollardan kendisi geçmiş bir kişilik. Hani İtalyan sinemasında İtalyanların bir tabiri vardır Ombudsman akil dayı.

Onu kimi zaman yok etmek istediği bir rakibi ortadan kaldırmak için u alemlerde heba olmuş arkadaşının oğlunu başroldeki vatandaşı maşa gibi kullanan bir pislik ağa, kimi zaman düşmanı olduğu rakibi tarafından bitirilmek istenen çetenin en başındaki adam olarak görürüz.

Birçok filmlerde kimi zaman Fikret Hakan, kimi zaman, hatta çoğunlukla Cüneyt Arkın, Kadir İnanır, Hakan Balamir yada arabesk furyasındaki bazı aktörlerin düşmanı olarak görmüşüzdür.

Yıldırım Gencer 25 Kasım 1936 tarihinde Adapazarı (Sakarya) ya bağlı Akyazı İlçesi Kuzuluk beldesinde Ziyaettin Efendi ile Nebahat hanımın oğlu olarak dünyaya gelmiştir. Asıl adı Gencer Yıldırımgeç’dir. Ahbaz kökenlidir.

Türk karikatür dünyasında ve sinemada efsane olan Tarkan’ın mucitleri Sezgin & Ersin Burak kardeşler ile ünlü Ressam Faruk Geç yakın akrabasıdır. Gündüz Gencer Adında bir kardeşi vardır. Ailesi ile birlikte yazları Kuzuluk’taki çiftlik evinde, kışları da İstanbul’daki kışlık dairelerinde kalırlar.

İlkokulu Akyazı’da Ortaokulu İstanbul’da Galatasaray Lisesi ortaokul kısmında okudu. Galatasaray Lisesi ortaokul kısmından mezun olup liseyi aynı yerde bitirdikten sonra bir süre ticaret ile uğraşmıştır. Kuzuluk Maden Suları markası ve kaplıcalarının sahibi olan zengin babası Ziya Yıldırımgeç’in rızası ile tek başına ticarete atıldı.

Yıldırım Gencer ailesi tarafından genç bir yaşta görücü usulü ile evlendirildi ve çocukları oldu. Yine yakın akrabası olan usta yönetmen Faruk Kenç sayesinde sinemaya girmiştir. 1962 yılında ‘Elalem Ne Der’ filminde oynayarak sinema hayatına başladı. Bu filmin afiş resmini de akrabası olan Faruk Geç çizmiştir.

O dönemden bu yana 173 Sinema ve Televizyon filminde rol aldı. Önemli filmleri arasında Sırtımdaki Bıçak, Büyük Kin, Canlı Hedef sinema filmleri ile ‘Yarın Artık Bugündür ve Yorgun Savaşçı’ adlı televizyon filmleri de yer almaktadır. Ayrıca büyük usta Gencer Küçük Ağa ve Süreyya gibi TRT yapımlarında da rol almıştır.

1964 yılında yönetmen Natuk Baytan’ın senaryosunu yazıp Yönettiği ‘Sahildeki Ceset filminde Tülin Elgin ile başrol oynamış ve diğer güçlü oyuncuların yanında sergilediği performans ile tüm dikkatleri daha da üzerine çekmiştir. Bu onun en büyük çıkışı oldu. 1965 Yılında İzmir Film Festivaline katılan Sahildeki Ceset filmi Yılın En İyi 2. Filmi ve En İyi yönetmen ödülü olmak üzere iki ödül almıştır.

Yıldırım Gencer bu başarının ardından B kategorisindeki yapımcıların oynattığı Jönler arasında isim yapar. Peşepeşe filmler çevirir.

Fantastik filmlerin unutulmaz yönetmeni Yılmaz Atadeniz Yıldırım Gencer ile peşpeşe çektiği Killing filmleri ile Yeşilçam’ da yeni bir moda rüzgarı estirir. O yıllarda iki jön bir arada pek oynamazdı.

Yıldırım Gencer bu kuralı bozar ve İrfan Atasoy ile uçan adam Kiling’e karşı filminde oynar. Yönetmen Yılmaz Atadeniz’in yönettiği bu film İrfan Atasoy’un film şirketi olan İrfan Film adına çekilmiştir. Bu film sinemalarda gişe rekorları kırar ve seyirciden büyük beğeni kazanır. İşte bu dönüm noktası olan “Uçan Adam Kiling’e Karşı” filminden sonra Yıldırım Gencer A kategorisi filmlerde ikinci jön kategorisi filmlerde ise başrol oynar. Seyirci her iki kategoride de Yıldırım Gencer’i başarılı bulur ve bağrına basar.

Yıldırım Gencer zamanla Salon Kötü Adamı, Mafya Örgütü Lideri gibi karakterlerin aranan tek adamı haline gelir. Türk sinemasındaki Göksel Arsoy, İzzet Günay, Fikret Hakan, Cüneyt Arkın, Kadir İnanır gibi jönlerden hepsi ile beraber film çevirmiştir. Gerçek hayatında da hepsi ile iyi dostluklar kurmuştur.

Yıldırım Gencer Sinema ve dizi filmlerde çok sayıda filmde başrol ve ikinci rollerde oynadı. Yılmaz Güney’in Canlı Hedef, Natuk Baytan’ın sırtımdaki bıçak ve Tunç Başaran’ın yönettiği Büyük Kin filmindeki gibi büyük rollerde oynayarak üne kavuştu. Halit Refiğ’in yönettiği’ Yorgun Savaşçı’ filminde Can Gürzap ve Selçuk Özer ile birlikte rol alırken kendisi de bu filmde Çerkez Ethem karakterini canlandırdı.

Sert yüz hatları, pis gülüşü ve hiçbir zaman kesmediği bıyıkları ile Türk Sinemasının en kötü adamlarından ve ombudsman akıl öğreten dayı karakteri oldu.

Yıldırım Gencer eşi Feriha Gencer’den 1975 yılında boşandı ve bu evliliğinden Tuncer ve Tunç isminde iki erkek evladı oldu. Hayatının son 10 yılında kardeşi Gündüz Gencer’in kuruluktaki yazlığında yaşayan Yıldırım Gencer 17 Ocak 2005 yılında 69 yaşında Adapazarı Akyazı Kuzuluk’ta kalp rahatsızlığından hayatını kaybetti.

Oyunculuk Dışında Yönetmenlikte yapan Yıldırım Gencer 1981 yılı yapımı Kan bağı Sinema filminin yönetmenliğini yapmıştır. Doksanlı yıllar da Yıldırım Gencer için fırtına gibi esti kariyerinin son dönemlerinde Kadir İnanır’ın başrol oynadığı Türk halk kahramanı olan ve edebiyat tarihinde efsane olarak Kerim Korcan Olarak romanı yazılan ve buradan sinemaya uyarlanan Tatar Ramazan filminde Tatar Ramazan’ın Abdürrahman Çavuşa karşı yakın dostu olan Kirmastılı dayı karakterini canlandırarak, Yaşar Kutbay, Kazım Kartal, Esin Moralıoğlu, Kadir İnanır, Hayati Hamzaoğlu gibi isimler ile kamera karşısına geçti. Daha sonra Serpil Çakmalı ve Yalçın Dümer’ in karı koca olarak filmde de iki sevgiliyi canlandırdığı 1993 yapımı Çok Özel İlişkiler Televizyon filminde Ferhat Ağa karakteri ile büyük beğeni topladı.

Yıldırım Gencer en son 1994 yılında özel televizyon kanallarında çekilen ilk en büyük televizyon dizisi olan Türker İnanoğlu’nun yapımcılığını yaptığı Şampiyonlar ligi denilebilecek dev bir kadro ile çekilen ‘Zirvedekiler’ dizisinde ve 1995 yılında çekilen Yahya Kaptan dizisinde yer almıştır. Bizde büyük usta sanatçı Yıldırım Gencer’e yüce Mevla’mdan rahmetler diliyoruz. Hepinize iyi bilinçli miraslar alacağınız okumalar diliyorum.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica