Bilim-Teknoloji

YÖK kadro yetkisinin kullanımını üniversitelere devretti

YÖK kadro yetkisinin kullanımını üniversitelere devretti Yükseköğretim Kurulu, kadro kullanımı yetkisine yönelik geçmişte örneği olmayan bir karara imza attı. Söz konusu yetki üniversitelere devredildi. YÖK kadro yetkisinin kullanımını üniversitelere devretti detaylar haberimizde…

YÖK kadro yetkisinin kullanımını üniversitelere devretti

“Norm Kadroda YÖK’ten Yetki Devri” başlıklı açıklama geldi…

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), geçmişinde benzeri olmayan bir karar aldı. Kurulun resmi internet sitesi üzerinden yaptığı “Norm Kadroda YÖK‘ten Yetki Devri” başlıklı açıklamasında asgari kadro ve bunun iki katına kadar kadro kullanma yetkisini üniversitelere devrettiğini açıkladı.

Son olarak 2018’in Mayıs ayında bölünen üniversiteler için yetki devri gerçekleştirdiğini duyuran YÖK, bugünkü açıklamasında daha kapsamlı bir yetkiyi devrettiğini açıkladı.

“üniversitelere asgari kadro sayısının iki katına kadar kadro kullanma yetkisi de verildi”

Üniversitelerdeki asgari kadro aktarımını YÖK‘ün onayına ihtiyaç duyulmaksızın üniversite yönetimince gerçekleştirebileceğini duyuran kurulun bu kararı, yalnızca bununla sınırlı değil. YÖK Yürütme Kurulunca alınan karara göre; üniversitelere asgari kadro sayısının iki katına kadar kadro kullanma yetkisi de verildi. Ancak bu yetkiyi kullanabilmek için üniversite yönetiminin alt bileşenlerinin görüşlerini de alması şart koşuluyor.

“Kadro aktarım yetkisi üç ve dört katına kadar kullanılabilecek”

Bu kapsamda; bölgesel kalkınma odaklı üniversitelere ihtisas alanlarıyla doğrudan ilişkili birimler için üç, araştırma üniversitelerine ise dört katına kadar kadro aktarım yetkisi devredildi.

Karar 31 Aralık 2019’a kadar geçerli olacak

YÖK, yetki devriyle birlikte üniversitelere yetkinin kullanımı hususunda uyarıda bulundu. Üniversitelerin yetkiyi kullanırken ilgili anabilim dalı, ana sanat dalı, bölüm başkanları ve birim kurulları ile birlikte mevzuata ve akademik teamüllere uygun tarzda hareket etmeleri gerektiğinin altı çizildi.

“…üniversiteler yönetişim, liyakat, ehliyet ve kamu yararı…”

31 Aralık 2019 tarihine kadar geçerli olan yetki devrinin yanı sıra; YÖK norm dışı kadro ihtiyaçlarının doğması halinde bu talepleri değerlendirmeye devam edecek. Yetki devriyle yükseköğretim kurumlarında üniversite kültürünün oluşmasının amaçlandığı vurgulanırken, söz konusu tarih sonunda üniversiteler yönetişim, liyakat, ehliyet ve kamu yararı bakımından üniversitelerin kadro kullanımları kamuya açık bir şekilde değerlendirilecek. Değerlendirme sürecinin ardından YÖK, söz konusu süreyi uzatabilecek.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica