Ekonomi

Yumurta İhracatı üreticiyi iflastan kurtardı

Yumurta İhracatı üreticiyi iflastan kurtardı Geçen yıl tanesi 40 kuruşa kadar çıkan, ancak iki hafta önce 13 kuruşa düşerek işletmeleri iflas noktasına getiren yumurta, ihracatla nefes aldı. Yumurta İhracatı üreticiyi iflastan kurtardı detaylar haberimizde…

Yumurta İhracatı üreticiyi iflastan kurtardı

Yılda 19 milyar adet üretimin gerçekleştiği yumurta sektöründe 1.5 milyon insan ekmek yiyor. Türkiye, yıllık kişi başı 200 adetlik tüketimle dünyada 10’uncu sırada. En fazla yumurtayı ise 357 adetle Meksikalılar tüketiyor. Türkiye yumurta sektörü geçen yıl altın çağını yaşadı. Ancak son dönemde fiyatların gerilemesi sektörü sıkıntıya soktu. Geçen yıl sonunda fiyatı yüzde 100 artarak 40 kuruşa kadar çıkan, ancak iki hafta önce tanesi 13 kuruşa gerileyen yumurta, ihracat kapısının tekrar aralanması ile toparlandı. 5 milyar TL ciroya sahip olan sektör, fiyatların dibe vurması nedeniyle zor günler geçirdi. Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Sungur , bir yumurtanın maliyetinin 21 kuruş olduğunu belirterek, “Fiyatlar dibe vurunca işletmeler iflas etti. Ancak son dönemde ihracat kapılarının tekrar aralanması ile fiyatlar 24 kuruş seviyelerine yükseldi” diyerek krizden çıkış sürecini anlattı.

Yüzde 150 zam görüyor – Yumurta İhracatı üreticiyi iflastan kurtardı

Türkiye’de günlük 55 milyon adet yumurta üretimi yapıldığını belirten Sungur, yüzde 30 yumurta üretim fazlasının olduğunu söyledi. Sungur, “Yumurta kümesten çıkıp tüketiciye ulaşıncaya kadar yüzde 60 bazen yüzde 150’yi bulan oranda zam görüyor. Sektörde pazarlama ağında sıkıntılar olduğu için tüketici ve üretici aracıların insafına bırakılıyor” dedi. Aracı ve marketlerin yumurta fiyatlarındaki düşüşü anında etiket fiyatlarına yansıtmadığını kaydeden Sungur, “Bundan iki hafta önce üreticilerdeki toptan yumurta fiyatları 13 kuruşa kadar düştü. Marketlerde fiyatlar yine aynıydı. Bundan dolayı yumurtayı tüketiciler pahalıya aldı. Aracılar üretici ve tüketicinin cebinden kârlarını katladı” dedi.

Organik aldatmacası – Yumurta İhracatı üreticiyi iflastan kurtardı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na kayıtlı işletmelerde yılda 19 milyar adet yumurta üretimi yapıldığına dikkat çeken Sungur, az sayıdaki küçük işletmelerde yılda 50-60 milyon adet sertifikalı organik yumurta üretildiğini bildirdi. “Köy yumurtası”, “organik yumurta”, “gezen tavuk yumurtası” adı altında korsan satış yapıldığını anlatan Sungur, kayıt dışı üretim yapan firmaların hem halkın cebini hem de sağlığını tehdit ettiğine dikkat çekti. Sungur şöyle konuştu:

“Hiçbir denetime tabi olmadan üretim yapan bazı firmalar, tavuk pisliğine bulanmış yumurtaları ‘organik’ diye Tarım Bakanlığı’nın tebliğine aykırı satıyorlar. Böylece vatandaşın sağlığı da tehlikeye atılıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın bu korsan üretim yapanlara karşı ciddi tedbirler almasını bekliyoruz. Yumurta Tebliği’nde acilen bir değişiklik yapılarak, yumurtanın üzerine işletme numarasından sonra, yetiştirme yöntemini (organik, serbest gezen, tünekli, zenginleştirilmiş kafes) tanımlayan tek basamaklı bir sayı ile damgalanmasına yönelik bir düzenleme yapılmalıdır.”

Organik 1.45, kümes 45 kuruş

Ticari yumurta işletmecileri organik yumurtacılara, “korsan üretim” suçlaması yöneltirken, organik üreticileri de dinledik. İstanbul Arnavutköy’de 1.500 tavuk ile organik yumurtacılığa başlayan Süleyman Albayrak, büfeciliği bırakarak bu işe girdiğini söyledi. Albayrak, “Doğayı sevdiğim için bu işe girdim. Şimdilik deneme üretimi yapıyorum. İleriki aşamada 10 bin tavukluk organik yumurtacılık planım var” diye konuştu. Albayrak’ın verdiği bilgiye göre, kümes tavukları 12 saatte yumurtlarken, organik ve doğal ortamda yetişen tavuklar 28 saatte bir yumurtluyor. Organik yumurtanın toptan satışı 75 kuruştan başlarken, marketlere ulaştığında tanesi 1.45 TL’ye kadar çıkıyor. Modern tavuk işletmelerinde üretilen kümes yumurtasının toptan satışı 24 kuruştan başlarken, marketlerde orta boy yumurtanın tanesi 45 kuruşa satılıyor.

Alırken nelere dikkat edilmeli?

Vatandaşların yumurta alırken nelere dikkat etmesi gerektiğini işin uzmanına sorduk. YUM-BİR Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Sungur, yumurta satın alan tüketicinin öncelikle yumurtanın ambalajlı olup olmadığına dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Sungur, “Yumurta alan tüketiciler üzerindeki işletme numarası koduna mutlaka bakmalı. Organik yumurta alan vatandaşlar ise sertifikası olup olmadığına dikkat etmeli” bilgisini verdi.

Kahverengi efsanesi doğru mu?

Halk arasında kahverengi yumurtanın daha lezzetli olduğu yönündeki söylentileri işin uzmanına sorduk. YUMBİR Genel Sekreteri Hüseyin Sungur, Türkiye’deki ticari tavukların yüzde 30’unun kahverengi, yüzde 70’inin ise beyaz olduğuna dikkat çekerek, “Beyaz tavuk beyaz yumurta üretir. Kahverengi tavuk ise kahverengi yumurtlar. İki yumurta arasında herhangi bir fark yok. Tüketicilerimiz bu şehir efsanesine aldanmasınlar. Yumurtanın rengini tavuğun ırkı belirler. Bizim çiftliklerde üretilen kahverengi yumurtayı samana sararak, ‘köy yumurtası’ diye satıyorlar” dedi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica