Mecit Ünal

Zarrab ağırlıklı görüşme

Zarrab ağırlıklı görüşme Birleşmiş milletler genel kuruluna katılmak üzere Amerika’ya giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu gün ABD devlet başkanı Donald Trump ile bir görüşme yapacak. Zarrab ağırlıklı görüşme detaylar yorum/haberimizin içinde yer almaktadır.

Zarrab ağırlıklı görüşme

Erdoğan Trump görüşmesi Türkiye saati ile bu akşam 22.00’da gerçekleşecek. Görüşmenin ne kadar süreli olduğu konusunda ne ajanslar ve nede yetkililer tarafından bir bilgi alınamadı.

Peki hangi konuları görüşecekler?

Görüşmede hangi konu üzerinde daha fazla durulacak?

Ağırlıklı olarak bu iki soru kamuoyu tarafından gözlemlenmektedir.

Öncelikli olarak bizi çok yakından ilgilendiren konuların başlıklarının neler olduğunu sıralayalım.

– Reza Zarrab davası

– Korumaların kullanacağı silahların satışına ilişkin yasa tasarısının geri çektirilmesi konusu

– PYD/YPG terör örgütüne ABD tarafından verilen yüklü miktarda SİLAH konusu

– S-400 savunma füzeleri konusu

– Kuzey Irak’ta Barzani’nin yapmakta kararlı olduğu “bağımsızlık referandumu” konusu

– FETÖ elebaşı Fethullah Gülen’in iadesi konusu

olarak bildiğimiz konuları görüşecekler diye biliyoruz.

İki lider arasında yapılacak görüşmenin konularını ikiye ayırmak gerekiyor.

Erdoğan için önem taşıyanlar ve taşımayanlar diye bakmak gerekiyor.

Trump ile görüşmenin en önemsiz başlığı, Kuzey Irak’ta Barzani’nin yapmakta kararlı olduğu “bağımsızlık referandumu” konusudur. Çünkü bu konu ABD dönüşü yapılacak olan Milli Güvenlik Kurulunda görüşülecek olan konuların en başında yer almaktadır.

Ayrıca, Kuzey Irak’ta “bağımsızlık referandumu”nu yapmakta kararlı olan Barzani için biz; Kırmızı pasaport verdik ve yoluna kırmızı halılar serdik, Kürdistan bayrağını ülkemizde göndere çekme rezaletini yaşadık… onun içindir ki, görüşmede masanın önemsiz konularındandır.

S-400 savunma füzeleri konusunda görüşme süresi de fazla zaman almayacaktır. Çünkü ABD ve NATO’da diğer müttefiklerimiz tarafından bize konulan gizli ambargo meselesidir.

PYD/YPG terör örgütüne ABD tarafından verilen yüklü miktarda SİLAH konusu bizim için önemli bir konu olmakla birlikte, ABD tarafının bu konu üzerinde fazla duracağını zannetmiyorum. Çünkü üzerinde daha önce çok konuşulan ve ABD’ye geri adım attırılamayan bir konudur.

Geriye kaldı üç başlık…

Bu konular hükümet için en önemli konulardır.

Yine de görüşmede zamanı fazla uzun olmayacak konu FETÖ elebaşının iadesi konusudur ki; bu konuda 85 koli belge ve eski adalet bakanının defalarca sık aralıklarla görüşmeleri olmuştur. Ayrıca bu konu yargının işidir diyerek kısa kesilecek konulardandır.

Diğer iki konu ise görüşmenin en ateşli konularıdır.

Zarrab konusu ve Korumaların özel silahlarının satışının yasaklanması kararı konusu Erdoğan için en önemli iki konu olduğunu düşünüyorum.

Zarrab konusu, bizim 17-25 Aralıkta kapattığımız dosyanın Amerika’da yeniden görüşülüyor olmasıdır.

Zarrab davası konusu görüşmenin en fazla zaman alan konusu olacağından hiç kuşkum yoktur.

Ancak; iç politika gereği olarak hiç bir zaman bu konu öne alınmayacak ve hatta konu hiç açılmayacak. Dikkatler yapılacaklar ve olacağı önceden bilinen konular olan Irak ve Suriye konularına yöneltilecektir.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica