Genel

Zarrab Davasında Hakan Atilla 32 ay hapis cezası aldı

Zarrab Davasında Hakan Atilla 32 ay hapis cezası aldı ABD’de yargılanan ve jüri heyetinin kendisine isnat edilen altı suçlamanın beşinden suçlu bulunan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın alacağı cezayla ilgili karar duruşması başladı. Zarrab Davasında Hakan Atilla 32 ay hapis cezası aldı detaylar haberimizde…

Zarrab Davasında Hakan Atilla 32 ay hapis cezası aldı

Ramazan ayının başlangıcı olduğunu belirten Atilla, “Benim ve ailemin içinde bulunduğumuz durumun anlaşılmasını rica ederim. Benim ailemden başka bir önceliğim yok” dedi. Yargıç Richard Berman’ın Atilla’ya 32 ay hapis cezası verildiğini açıkladı. Atilla’nın avukatları temyize başvuracaklarını söylediler.

“Tek sanık Hakan Atilla”

Halkbank’ın eski genel müdür yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın tek sanık olarak yargılandığı İran yaptırımları davasında karar duruşması görüldü. Yargıç Berman, sözlerine duruşmanın bir, hatta iki saat sürebileceğini söyleyerek başladı.

“Halkbank’taki yöneticisi Süleyman Aslan’ın talimatlarını yerine getiriyordu”

Berman, Atilla’ya, jürinin onu suçlu bulduğu suçlamalar konusunda ‘kitapta yazan mahkumiyetin değil, merhametli bir cezanın verilmesi gerektiğini’ söyledi; müebbet hapis cezasını uygun bulmadığını ekleyerek, “Atilla’nın [işbirliği yaparak tanıkken sanık konumuna geçen] Rıza Zarrab’dan daha az kusurlu olduğunu” söyledi; “Görünüşe göre Halkbanktaki yöneticisi Süleyman Aslan’ın talimatlarını yerine getiriyordu” dedi.

“…Yalan ifade vererek…”

Öte yandan, Atilla’nın yeminli olduğu halde yalan ifade vererek adaletin tecelli etmesini engellediği görüşünü de paylaştı.

Zarrab Davasında Hakan Atilla 32 ay hapis cezası aldı

“Atilla emirleri yerine getiriyordu”

Berman, “Atilla çarkın bir dişlisiydi ve bu konuda isteksizdi de” deyip, Atilla’nın emirleri yerine getirdiğini söyledi.

“Bankaların yaptırımları delmesini engellemek”

Berman, hükümetin, diğer bankaların yaptırımları delmesini engellemek açısından “caydırıcılığın önemli bir etmen” olduğunu savunduğunu hatırlattı. Berman, bunun “açıkça” önemli bir etmen olduğunu ancak Atilla’nın bunu tekrar yapma ihtimalinin “neredeyse hiç olmadığını” söyledi.

“Atilla Türkiye’ye dönebilecek”

Yargıç Berman, “denetimli serbestlik” uygulamayı düşünmediğini söyledi. Hakan Atilla, cezasını doldurduktan sonra Türkiye’ye geri dönebilecek.

“Hükümet 500 bin dolar bir ceza istiyor”

Taraflar, zararın karşılanması gibi durumun söz konusu olmamasında anlaştı. Hükümet tarafı, 50 bin ila 500 bin dolar arasında bir ceza istiyor. Yargıç Berman, Atilla’nın cezayı ödeyemeyeceğini belirtti.

“Daha önce yaptığımız itirazlar hala geçerlidir”

Duruşmanın ikinci bölümünde karar öncesi rapor inceleniyor. Raporla ilgili görüşünü açıklayan Atilla’nın avukatı Cathy Fleming, “Daha önce yaptığımız itirazlar hala geçerlidir” dedi. Fleming’in, “adaletin tecelli etmesinin engellendiği” konusundaki itiraz kayda geçirildi.

Yargıç Berman, “Eklemek istediğiniz bir itiraz var mı?” sorusunu yönettiği Atilla, “Hayır” cevabını verdi.

“Adaletin merhametle uyumlu olduğudur”

Atilla’nın avukatlarından Victor Rocco, Yargıç Berman’a “Bu tür davalarda dünyaya göstermemiz gereken şey, Amerikalıların kabadayı olmadığıdır. Adaletin merhametle uyumlu olduğudur. Ve yargıçların cesur olduğudur” diye konuştu.

“Benim ailemden başka bir önceliğim yok”

Avukat Fleming, Atilla’nın yazdığı notu okudu. Atilla, notta “Bugün mübarek Ramazan ayının birinci günü… Benim ve ailemin içinde bulunduğumuz durumun anlaşılmasını rica ederim. Benim ailemden başka bir önceliğim yok” ifadelerine yer verdi.

“Atilla lider değil, Liderlerden birisi”

Savcılık, Atilla’nın adil bir şekilde yargılandığını ve adil bir ceza alacağını savundu. Atilla’nın “lider” olmadığını fakat “liderlerden biri” olduğunu öne süren savcı, “En azından bu durum, Atilla’nın rolünün önemsiz olmadığını gösteriyor” dedi.

“Devasa bir kapsamı ve ölçeği var”

Atilla’nın İranlı petrol şirketi yöneticileri ile görüşmeler yaptığını söyleyen savcı, “Atilla’nın yöneticisi olan Süleyman Aslan, naylon gıda ticaretinden bahsederken bunun ‘Atilla’nın yöntemi’ olduğunu söylüyor. ABD’de bilinen ve yargı önüne çıkarılan en büyük yaptırım ihlali davası bu… Devasa bir kapsamı ve ölçeği var. Bu, dünyadaki en büyük terör destekçisi devletin nükleer olanaklarıyla ilgili bir dava” ifadelerini kullandı.

“Hükümet, 20 yıl hapis cezası verilmesinin talep ediyor”

ABD hükümetinin 105 yıl ya da müebbet hapis cezası istemediğini dile getiren savcı, yaklaşık 20 yıl hapis cezası kararı verilmesinin talep edildiğini kaydetti.

“32 ay hapis cezası vermeyi düşünüyorum”

Başka bir itirazı olup olmadığını sorulan Atilla, “Hayır, sayın yargıç” şeklinde cevap verdi. Yargıç Richard Berman, “32 ay hapis cezası vermeyi düşünüyorum. Sanığın tutuklu olduğu süre, cezadan düşürülecek” dedi.

“Sanırım bugün işimiz bitti”

Berman, Atilla’ya “Temyiz haklarınızı anladınız mı?” sorusunu yöneltti. Atilla da “Anladım, teşekkürler” yanıtını verdi. Berman, “Sanırım bugün işimiz bitti. Atilla’ya gelecekte boş şans diliyorum” dedi. Atilla da “Teşekkür ederim” karşılığını verdi.

“Tutuklu kaldığı 14 aylık süre de cezadan düşülecek”

Atilla’ya temyiz yol açık olarak, 32 ay hapis cezası verildi. Tutuklu kaldığı 14 aylık süre de cezadan düşülecek. Yargıç Berman ayrıca, Atilla’nin cezasının geri kalan bölümünü Connecticut eyaletine bağlı Danbury kentindeki federal cezaevinde geçireceğini söyledi.

“Verilen ceza tatmin edici”

Mahkeme salonundan çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan savunma ekibi üyeleri Cathy Fleming ve Victor Rocco, verilen cezanın “tatmin edici” olduğunu, ancak, temyize başvuracaklarını söyledi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica