Genel

Zarrab ifadesi 3.gün; ‘Süleyman Aslan’nın imzasını taklit ettik’

Zarrab ifadesi 3.gün; ‘Süleyman Aslan’nın imzasını taklit ettik’ ABD’de gerçekleştirilen Hakan Atilla davasında 3’üncü gün oturumu bugün yapıldı. Bugünkü oturumda Sarraf’ın ifadeleri üzerine eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ve eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın fotoğrafları dosyaya delil olarak eklendi. Zarrab ifadesi 3.gün; ‘Süleyman Aslan’nın imzasını taklit ettik’ detaylar haberimizde…

Zarrab ifadesi 3.gün; ‘Süleyman Aslan’nın imzasını taklit ettik’

Eski Halkbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın, ABD’nin İran yaptırımlarının ihlal edilmesiyle suçlandığı davada tanık olmayı kabul eden Türk ve İranlı iş adamı Rıza Sarraf New York’ta devam eden duruşmada ifade vermeye devam ediyor.

Sarraf, üçüncü gün ifadesine dönemin Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ile gıda ticaretini konuştuklarını anlatarak başladı. Diğer yandan gazeteci Adam Klasfeld, kamuoyuna açıklanan ses kayıtlarını paylaştı.

Burada Sarraf ve Halkbank eski yöneticisi Hakan Atilla arasında Dubai’deki gıda ticaretinin nasıl yapılacağına dair bir konuşma geçti.

Zarrab ifadesi 3.gün; ‘Süleyman Aslan’nın imzasını taklit ettik’

Duruşmada gösterilen resmi belgeler ve kanıt dosyasına eklendi. Duruşmanın ardından “basının erişimi hakkı” kapsamında tümü kamuoyuyla paylaşılacak.

Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ve Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın fotoğrafları dosyaya delil olarak eklendi.

Duruşmada ifade veren Zarrab ifadesinde “Süleyman Aslan’ı her aradığımda borçlu hâlde oluyordum. Aslan’a rüşvet vermek zorunda kalmamak için photoshop ile onun imzasını taklit etme emri verdim” dedi.

Yargıçtan duruşma öncesi açıklama

Sarraf davasının Yargıcı Richard Berman bugünkü duruşma başlamadan önce ileride “birçok şeyi etkileyebilecek” bir ses kaydı olduğunu ve savcılığın bu ses kaydını sunmadan önce “davanın selameti” açısından bu ses kayıtlarının doğrulanmasını istediğini söyledi. Kaydı “hafife almak” istemediğini belirten yargıç doğrulamanın birkaç yöntemi olabileceğini. Bunlardan birinin de Sarraf’ın şahsen doğrulaması olabileceğini belirtti. Berman doğrulama konusunda “Bu meseleyi gündeme getirecek kadar kaygılıyım” dedi. Savcılıksa savunmanın kayıtların doğrulanamamasıyla ilgili itirazlarının reddedildiğini vurguladı.

Zarrab ifadesi 3.gün; ‘Süleyman Aslan’nın imzasını taklit ettik’

Canlı Blog: (Çeviri: Sebla Küçük)

22:25 ABD hükümeti, savunmanın tanıklarına ABD’ye güvenli giriş garantisi vermedi ve bu nedenle savunma makamı, bu tanıkların ifadelerinin Türkiye’den görüntülü bağlantı aracılığıyla alınmasını talep edebilir.Yargıç Berman, bu tanıkların ifadesinin alınması için iki tarafın uygun bir çözüm bulamamış olmasını “anlamadığını” söyledi. Konuyu kendi aralarında görüşmelerini istedi. (Görüntülü bağlantıyla ifade verilmesi durumunda, ifadeler mahkeme salonunda yayınlanacak ancak dışarıya yayın verilmeyecek.)

22:22 Yargıç Berman, uyuyan jürinin bundan sonra duruşmalara katılmayacağını açıkladı. Berman, “Bence salonda olan bitenleri izleyemeyen bir jüri görevini yerine getiremez” dedi. Yargıç Berman, söz konusu jüri üyesinin 2 gündür duruşmaların büyük kısmını uyuyarak geçirdiğini söyledi. 6 yedek kişiden biri, bu jüri üyesinin yerini alacak.

22:21 Bugünkü duruşmadan sonra iki meseleyle ilgili toplantı düzenlendi. Birinci mesele, oturum sırasında jüri üyelerinden birinin uyuması. İkincisi ise Atilla’nın tanıklarının Türkiye’den gelirken güvenlik garantisi istemesi.

22:00 Duruşmada yeni bir ses kaydı dinletiliyor. Bugünkü oturum son ses kaydının dinletilmesinden sonra sona erecek.

21:58 Sarraf bankanın alt kademelerindeki çalışanların “durumu”, yani yaptıkları işlemlerde aslında bir gıda ticareti olmadığını bilmediğini söyledi. Haberleri olmadığı için de belge talep ettiklerini belirtti.

Zarrab ifadesi 3.gün; ‘Süleyman Aslan’nın imzasını taklit ettik’

21:42 Duruşmaya kısa bir ara verildi.

21:35 Salonda telefon görüşmesi kaydı dinletiliyor.

21:33 Sarraf, bankanın işlem için kendisinden belge istediğini söyledi ve “Bu beni endişelendirdi çünkü aslında bir ürün nakliyesi yapılmamıştı o yüzden istedikleri belgeyi temin etmek mümkün değildi” dedi. Sarraf bunun üzerine Süleyman Aslan’ın “Rıza Bey ben meseleyi çözeceğim, sorun yok” dediğini iddia etti.

21:27 26 Ekim tarihli duruşmaya ait konuşma dökümüne göre; Sarraf ABD’de tutukluyken cezaevine cep telefonu ve içki gibi kaç eşya getirtmek için verdiği rüşvetlerden bahsetti.

21:25 Sarraf, Hakan Atilla’dan, 50 milyon Avro’luk bir uluslararası işlemi takip etmesini istediğini söyledi.

21:14 29 Mayıs 2013’te Sarraf’ın Atilla’ya gönderdiği bir e-posta delil dosyasına girdi. E-postanın konusu: 50 milyon tutarında ileri vadeli Swift.

21:10 Rıza Sarraf’ın 26 Ekim’de itirafçı olduğu duruşmaya ait bir konuşma dökümüne göre Sarraf, Yargıç Berman’a, baskı altında olmadığını söyledi.

Zarrab ifadesi 3.gün; ‘Süleyman Aslan’nın imzasını taklit ettik’

21:06 Sarraf şemayı çizdikten sonra, tekrar tanık kürsüsüne döndü.

21:05 Sarraf şemasını çizerken, jüri üyelerine eski İçişleri Bakanı Muammer Güler’in bir başka fotoğrafı gösteriliyor. Sarraf dünkü ifadesinde, Güler’in oğlu Barış Güler’e 100.000 dolar rüşvet ödediğini söylemişti.

21:04 Sarraf yine şema çizdi. Basın mensupları çizdiği şemaların kendilerine de verilmesini talep etti ancak şemalar henüz paylaşılmadı.

21:02 Tüpraş ve Botaş yeniden gündeme geldi. Sarraf’a Ticaretin para kaynağı olarak kullanılan petrol ve doğalgaz gelirleri hakkında sorular soruldu.

21:00 Sarraf ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarında 2013’te yapılan değişiklikleri anlattı: “İran Ulusal Petrol Şirketi (NIOC) ham petrol satışından para kazanıyordu ancak ABD bu paraların altın satın almak için kullanılmasını yasaklamıştı. Sistem çok basit, o yüzden şema çizmeyeceğim.” Sarraf daha önce çizdiği şemayı gösteriyor.

Zarrab ifadesi 3.gün; ‘Süleyman Aslan’nın imzasını taklit ettik’

20:58 Sarraf: O toplantıya Halkbank’tan sadece Süleyman Aslan katıldı.

20:55 Sarraf’ın ifadesine göre Ankara’daki Marriott Hotel’de bir toplantı düzenlendi. Sarraf toplantıya Süleyman Aslan’ın da katıldığını ve İranlıların ödemeleri doğrudan yapma konusunda Süleyman’a baskı yaptığını söyledi.

20:52 Savcının “Mayıs 2013’te İranlılarla toplantı düzenlediniz mi?” sorusuna Sarraf, “Evet, bir toplantı düzenlendi” diye cevap verdi. Savcının toplanıya katılıp katılmadığını sorması üzerine Sarraf bazı kısımlarına katıldığını söyledi.

20:46 Bugün çok sayıda telefon görüşmesi kaydı duruşma salonuna getirildi. Yargıç, bunların salonda dinletilip dinletilmeyeceğine karar verecek.

Zarrab ifadesi 3.gün; ‘Süleyman Aslan’nın imzasını taklit ettik’

20:34 Birçok telefon görüşmesi kaydı art arda dosyaya ekleniyor.

20:31 Sarraf, ABD’nin altın ticareti konusunda İran’a uyguladığı kısıtlamalarda değişiklikler yapıldığı için gıda ticaretine geçmek zorunda kaldıklarını söyledi.

20:26 Sarraf “İranlılarla sürekli irtibat halindeydim” dedi. Sarraf altın ticareti ve gıda ticaretine ilişkin İran için, ödemelerini yapabildikleri sürece hangi sistemi kullandıklarının önemli olmadığını söyledi.

20:12 Oturum devam ediyor. Sarraf ile Happani arasındaki bir görüşmenin tapesi dinletiliyor.

20:05 Dava İran’a yönelik yaptırımları konu aldığından, ABD hükümeti jüriye İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney ile eski Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın fotoğraflarını gösterdi. Sarraf, daha önce bahsedilen mektubunda bu iki isme hitap ederek “ekonomik cihat” önerisi yapıyordu.

Zarrab ifadesi 3.gün; ‘Süleyman Aslan’nın imzasını taklit ettik’

20:00 Muhabir Adam Klasfeld dosyaya giren delillerden birini paylaştı: Zafer Çağlayan’ın fotoğrafı dosyaya delil olarak girdi.

19:43 Oturuma ara verildi. Bugünkü oturum TSİ 22.00’da sona erecek. Yargıç Berman, sürekli konuşan Rıza Sarraf’a boğaz pastili verilmesini istedi. Dün sözü geçen telefon kayıtlarından biri veya birkaçı birazdan dinletilecek.

19:40 Sarraf, “Süleyman Aslan’ı her aradığımda borçlu çıkıyordum. Aslan’a yine rüşvet vermek zorunda kalmamak için, Happani’ye, bir evraka imzayı photoshopla yerleştirmesini söyledim” dedi.

19:27 Sarraf, dinlenecek tapede kullandığı “parayı vurmak” ifadesinin anlamını açıkladı: “Bu sadece, paranın İran’dan gönderildiğini anlatmak için kullanılan bir terim.”

Zarrab ifadesi 3.gün; ‘Süleyman Aslan’nın imzasını taklit ettik’

19:25 Sarraf ifade verirken, Atilla’nın avukatları en az bir kez itiraz ederek Yargıç Berman’a, Atilla hakkındaki ifadelerin “şayia” olduğunu, yani birinci elden alınmış bilgi olmadığını söyledi. Konu muhtemelen savunmanın çapraz sorgusunda tekrar gündeme gelecek.

19:20 Sarraf, İran’ın petrol gelirlerini aklamak için tasarlanan gıda ticareti sistemini ayrıntılarıyla anlatıyor. Sahte nakliye evraklarının nasıl gerçek gibi gösterileceği konusunda kilit bilgileri Hakan Atilla’dan öğrendiğini söyledi.

19:10 Savcı, tapenin içeriğini açıklamadan önce Sarraf’tan doğruluğunu teyit etmesini istiyor.

19:08 Sarraf yeniden tanık kürsüsüne döndü. Savcı, kanıt olarak bir tape sunmak istiyor. Tapenin ne ile ilgili olduğu henüz bilinmiyor.

Zarrab ifadesi 3.gün; ‘Süleyman Aslan’nın imzasını taklit ettik’

19:03 Sarraf 16-17 yaşlarındayken çay ticaretinde nakliye senedi hazırlamayı öğrendiğini anlatıyor.

18:53 Sarraf: Asla mal gönderilmedi.

18:49 Kanıt dosyasına giren belgeler arasında Rıza Sarraf’ın bu fotoğrafı da var. Sağ alt köşede “Resmi delil 20” yazıyor.

18:41 Sarraf şu anda Rostamani Exchange şirketinden ve paraları Avro’dan Dirhem’e nasıl çevirdiklerinden bahsediyor. Sarraf, şema çizerek Dubai üzerinden gıda ticaretinin nasıl yapıldığını anlatıyor.

18:30 Şu anda “Atlantis” adlı başka bir şirketten bahsediliyor.

18:25 Sarraf, kağıt üstünde gıda tedarikçisi şirketin Centrica Dubai göründüğünü, Volgam’ın da İran’a gıda sattığını söylüyor.

Zarrab ifadesi 3.gün; ‘Süleyman Aslan’nın imzasını taklit ettik’

Soru: Bu iki şirket de senin kontrolünde miydi?

Sarraf: Evet, elbette efendim.

18:22 Sarraf, yine şema çiziyor.

18:20 Sarraf, Dubai’deki şirketi “Centrica”dan bahsediyor. Sarraf, Dubai’deki söz konusu şirketle ilgili olarak “Bu şirketi gıda tedarikçisi olarak gösterecektik.” diyor.

18:11 Sarraf: İki sistem yan yana çalışıyordu. Altın durdurulunca, gıdaya döndük. Ardından Atilla’nın bir yasa boşluğu bulduğunu söylüyor.

Zarrab ifadesi 3.gün; ‘Süleyman Aslan’nın imzasını taklit ettik’

Saraf: Sonrasında altın ticaretine de devam ettik.

18:09 Sarraf ifadesinde, Aslan ve Atilla ile yaptığı bir toplantı sonucunda “yönteme (“gıda ticareti” mekanizmasına) son halini verdiğini” söylüyor.

18:00 Sarraf, Süleyman Aslan ile yaptığı toplantı sonrasında Halkbank çalışanı Hakan Aydoğan ile yaptığı bir görüşmeden bahsediyor.

17:56 Sarraf ifadesinde, gıda ticareti tezgahını kurmak için gerekli gümrük evraklarını nasıl temin edebileceği konusunu Süleyman Aslan ile görüştüğünü söylüyor.

17:55 Erişime açılan diğer bir telefon kaydı. Dün kanıt olarak kabul edilen, Sarraf ve Hakan Atilla arasındaki görüşme.

17:54 Dünkü duruşmada dinletilen telefon kayıtlarından biri erişime açıldı.

Zarrab ifadesi 3.gün; ‘Süleyman Aslan’nın imzasını taklit ettik’

17:50 Savcı, dün bıraktığı yerden devam ederek kayıtlara yeni kanıtlar ekliyor. Bunlardan biri yazılı bir mesaj: “Umarım, gıda konusunda bir sorun yaşamayız” deniyor. Sarraf, 2013’teki gıda ticaretinden bahsediyor.

17:48 Oturum başlıyor. Jüri üyeleri girdi. Sarraf ayağa kalkıyor.

17:46 Savcı: Bana kalırsa Rocco, yasalar konusunda yanılıyor, Sayın Yargıç.

Berman iki tarafın da sözünü kesiyor ve her kayıt için ayrı ayrı değerlendirme yapmayı tercih ettiğini söylüyor.

17:44 Atilla’nın avukatı Victor Rocco birçok yazılı kaydın “üçüncü şahıslardan” geldiğini söylüyor. Savunma makamı, “şayia” ve “doğrulama” gerekçesiyle itiraz ediyor.

17:42 Yargıç Berman, kayıtların doğrulanması hakkında “Zaten bu konuyu gündeme getirme konusunda endişelerim var.” diyor.

Zarrab ifadesi 3.gün; ‘Süleyman Aslan’nın imzasını taklit ettik’

Savcı, Atilla’nın avukatının doğrulama konusundaki itirazlarının reddedildiğini söylüyor.

Yargıç Berman, kendisinin de bu konuda mutabık olduğunu söylüyor.

17:40 Savcı: Doğrulamanın birçok yolu var… Sarraf kaydı bizzat doğrulayabilir. Savcı, Sarraf’ın savunmasına ilişkin belgelerin hala mühürlü, yani erişime kapalı olduğunu belirtiyor.

17:36 Berman, sunulan telefon kayıtlarından birinde geçen konuşmaların çok geniş bir etki alanı olduğunu, bu nedenle “yargılamanın bütünlüğünün sağlanması” açısından savcılar bu kaydı kabul etmeden önce kaydın doğruluğunun ispatlanması gerektiğini söyledi. Berman, söz konusu kaydı “dikkatsiz” bir şekilde, doğrulama işlemleri tamamlanmadan duruşmada dinletmek istemediğini söyledi.

17:35 Savcı, davada sunulan belge, delil ve şemaların bugünkü duruşmadan sonra basınla paylaşılacağını açıkladı.

17:34 Berman: Bugünkü duruşma öncesi avukatlarla konuşmak istediğim iki şey var.

Yargıç basın mensuplarının duruşmayı izlemesiyle ilgili konulardan bahsediyor. Salonlar dolduğu için insanların bir kısmı duruşmayı bina içindeki ekranlardan izliyor.

Zarrab ifadesi 3.gün; ‘Süleyman Aslan’nın imzasını taklit ettik’

17:30 Yargıç Berman, duruşma öncesi yargılama usulleriyle ilgili konuşuyor.

16:55 Duruşma başlamadan yüzden fazla insan salonun önünde toplandı. Salon üçüncü günde de dolup taşabilir.

16:40 Hakim Richard Berman, ‘sanık’ Mehmet Hakan Atilla’nın avukatları ve savcılıkla saat 08.45 (TSİ 16.45’te) bir toplantı yapacak. 09.00’da (TSİ 17:00) başlayacağı belirtilen duruşma gecikmeli başlayabilir.

16:30 Sarraf’ın bugün yine tanık sandalyesine oturması bekleniyor. Sarraf’ın ifadesinin bugün bitmesi planlanıyordu ancak bugünkü oturum yarım gün sürecek ve savcılığın sorgusu daha tamamlanmadı. Sarraf, pazartesi bir kez daha tanık sandalyesine oturabilir.

Zarrab ifadesi 3.gün; ‘Süleyman Aslan’nın imzasını taklit ettik’

Kanıtlar paylaşılıyor

ABD, Rıza Sarraf’ın tanık olarak ifade verdiği davada bazı kanıtları kamuoyuna açıklamaya başladı.

Gazeteci Pete Brush’ın attığı ilk tweette Sarraf’ın İran’daki büyük banka yöneticilerine yazdığı mektupta “ekonomik cihat” kavramını kullandığı görülüyor.

Sarraf’ın Ahmedinecad’a mektubu: İran’a dolaylı olarak 3 milyar euronun girmesini sağladık

Sarraf’ın mahkemeye kanıt olarak sunulan dönemin İran cumhurbaşkanı Ahmedinecad’a yazdığı mektubunda genel olarak şu ifadeler yer alıyor:

“Emperyalizm canavarı sevgili ülkemizin ekonomik yaptırımlar ve negatif propaganda yüzünden tecrit altında kalmasına yol açıyor.

Her İranlının dini görevi olduğu gibi özellikle ekonomik cihat yılı olarak adlandırılan bu yılda ülkeme hizmet ediyorum. Her gün bu baskı daha da artıyor.

Döviz alanında 50 yıldır çalışan Zarrab ailesi olarak Rusya, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye’deki döviz bürolarımız aracılığıyla 3 milyar euroyu İran’a dolaylı olarak gönderdik.

Bu ülkelerin ekonomiden sorumlu yöneticileri işlemleri yapmamızda yardımcı oluyor, kredi koşullarını da kolaylaştırıyorlar.”Cumhuriyet

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica