Ekonomi

Bakan Bilgin: Sendikalar ‘8 bin liranın çok üzerine çıkmayın’ dedi

Bakan Bilgin: Sendikalar ‘8 bin liranın çok üzerine çıkmayın’ dedi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret görüşmeleri sırasında bazı işçi sendikaları başkanlarının kendisine, ‘8 bin liranın çok üzerinde çıkmayın’ dediklerini söyledi – akarhaber

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Habertürk canlı yayınında 8 bin 506 lira olarak açıklanan asgari ücrete dair konuştu. Sendikaların “8 binin çok üzerine çıkmayın” dediğini söyleyen Bilgin, çoğu işçinin de yeni asgari ücretten memnun olduğunu savundu.

TÜRK-İŞ‘in açlık sınırını 7 bin 785 lira, Yoksulluk sınırı 25 bin lira olarak açıklamasını eleştiren Bakan Bilgin şöyle konuştu:

‘VERİLER BİLİMSEL DEĞİL’

‘Bilimsel olmayan tespitler üzerine yapılmış çalışma. Kendi yüzlerine de söyledim bunları, onun için rahatlıkla söylüyorum. Onlara ‘yaptığınız bu açıklamaların sizi bağlaması lazım’ diyorum. Yoksulluk sınırı 25 bin lira olarak belirlemişler. ‘Sendika çalışanlarınızda kaç kişi var 25 bin lira?’, bunu soruyorum. kendilerine. Koca konfederasyonda bir kişi yok’ ifadelerini kullandı.

‘8 BİNİN ÜZERİNE ÇIKMAYIN DEDİLER’

Asgari ücret görüşmeleri sırasında sendikalarla tek tek görüştüklerini söyleyen Bilgin, ‘Sendika başkanlarının taleplerini aldım. Bana gelen en önemli şey; Türkiye’de sendikacılığın bir anlamda eleştirmesi gerektiğinden bahsedeceğim. ‘Siz 8 bin liranın ne kadar üzerinde asgari ücret verirseniz, o kadar zor durumda kalırız’ dediler. ‘Neden’ dedim, ‘Bizim toplu sözleşmelerde aldığımız ücreti aşmanızı istemiyoruz, toplu sözleşmeyi etkiler’ dediler. Sendikalarımızın daha pazarlıkçı, aktif, netice alıcı söyleme sahip olmalarını ifade etmek için söylüyorum’ dedi.

‘İŞÇİLERİN ÇOĞU YENİ ASGARİ ÜCRETTEN MEMNUN’

Bilgin, yeni asgari ücretin işçilerin büyük çoğunluğu tarafından memnuniyetle karşılandığını ileri sürdü:

‘Bizim belirlediğimiz asgari ücret büyük işçilerin büyük çoğunluğu tarafından makul bulunmuş, değerli bulunmuştur. Bir matbaada dergi çıkaran arkadaşlarımız beni aradı ve telefona bağladı, arkadaşlarımız alkışlarla karşıladı. Bugünkü şartlarda verilebilecek asgari ücrettir. Şimdi enflasyon kur sabitlenmiş durumda. Enerji fiyatlarında yükseliş yok, hatta bir miktar düşüş var. Asgari ücretin yükselmesinin bütün fiyatlara yansıyacağını söylemek mümkün değil. Bu artış enflasyonu sınırlı derecede etkiler.’

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica