Mustafa Göksel

Son Kralı Uğurladık, Güle Güle Malkoçoğlu

Son Kralı Uğurladık, Güle Güle Malkoçoğlu

Değerli arkadaşlar pek muhterem okurlar söze nasıl ve nereden başlayacağımı bilmiyorum. Kaç gün ağlamaktan içim çıktı. Bugüne kadar sayısız yazı kaleme aldım. Çok üzüldüm, hüzünlendim, bıraktığı miraslara sevindim. Fakat bu en acısı oldu

Söz konusu olan koskoca bir duayen. Evet Türk Sinemamızın son efsane Kral’ını uğurladık. Ben hep derim ya 1. Kral Taçsız Kral Ayhan Işık’tı 2. Kral Yılmaz Güney’di ki Yol filmi dünyada ödüllü tek uluslararası filmimizdir ve 3. Yani son Kralımız da Cüneyt Arkın’dı.

Hepimiz küçüklüğümüzden beri onun filmleri ile büyümüşüzdür. İzlemediğimiz filmi neredeyse hiç yoktur. Hepimiz babalarımıza Oyuncak tahta kılıçlar yaptırıp Malkoçoğlu, Kara Murat olmadık mı?

Kimi zibidi zihniyetler ileri geri gündeme yapmaya çalışıp konuştuğunu sansa da kimileri filmlerinde Kamera çekim hatası görünen Rayban gözlük yanından geçen hacı murat arabayı veyahut Dünyayı Kurtaran Adam filmine gülmeye çalışsa da Yüce Türk Milleti onu bağrına bastı bir Ömür kuşakları ülkemizin Tarih bilinci ile birbirine bağladı.

Cüneyt Arkın Kendisine Teklif edilen dünyanın en büyük rolü gösterilen 007 James Bond teklifini 1973’te vatanını milletini sevdiği için reddetti ve yıllar sonra gelen teklif ile oynamak isteyen oğlu Murat Cüreklibatır’ı da oynamasına izin vermeyerek bir kez daha büyük bir duayen olduğunu gösterdi.

Uzun yıllar saplandığı Alkol batağından ikinci eşi Betül Hanım’ın desteği ile kurtulan ve tam 20 yıl Alkol ile mücadele seminerleri vererek halka tarih bilinci aşılayan bir ustadan bahsediyoruz.

Yıllarca ülkenin dört bir tarafında Mehmetçik Askerlerimize moral ziyaretleri veren o duayen Kral Türk milletinin ve ülkemizin her daim takdirini kazandı ve baş köşede oldu.

O koca çınar efsane Kral mücadele ettiği birçok hastalığa rağmen ayakta durmaya çalışırken, 28 Haziran 2022 günü 85 yaşında bir gece öncesi aniden geçirdiği kalp krizi sonrası Hakkın Rahmetine kavuşarak aramızdan ayrıldı.

Geriye elinde bazen bir bazen iki kılıçla surlardan atlayarak Bizans’ı dize getirdiği muhteşem aksiyon dolu tarih bilinci aşılayan ve Amerikan emperyalizminin tüm kötülükleri ile mücadele eden polisiye ve macera filmleri kaldı.

İsterseniz büyük usta Cüneyt Arkın’ın muhteşem başarılarla dolu hayat hikayesini size anlatayım:

Cüneyt Arkın yani doğum kimlikteki adı ile Fahrettin Mümin Cüreklibatır 8 Eylül 1937 tarihinde Eskişehir’in Odunpazarı ilçesine bağlı Karaçay köyünde doğdu. Babası Türk Kurtuluş savaşına katılmış olan Hacı Yakup Cüreklibatır ve anneside Halise Cüreklibatır olan Cüneyt Arkın yoksul bir ailede büyüdü.

Lise öğrenimini Eskişehir Atatürk Lisesinde tamamladı. Buradaki sınıf arkadaşlarından birisi Yılmaz Büyükerşen’di. 1961 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu.

Cüreklibatır soyadı birleşik bir kelime olarak C/Y dönüşümü ile Cürekli-Yürekli ve ikinci olarak Batur/ Batır (bahadır-yiğit) kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır. İki kelime mecazi anlamı ile dikkate alındığında ‘korkusuz yiğit’) manasına gelmektedir.

Ses dönüşümleri memleketi olan Eskişehir’deki Kırım-Tatar kökenli toplulukların dillerinden kaynaklanmaktadır. Gazeteci Vecdi benderli, Cüneyt Gökçer’den Cüneyt, Ramazan Arkın isminden arkını alıp Cüneyt Arkın ismini oluşturdu ve Fahrettin Cüreklibatır artık Türk sinemasında bu isimle anıldı.

SİNEMA KARİYERİ

Cüneyt Arkın’ın sinema ile tanışması şu şekilde olmuştur: Memleketi Eskişehir’de Yedek Subay olarak Askerliğini yaparken, Göksel Arsoy’un başrol oynadığı 1963 yapımı ‘Şafak Bekçileri’ filminin çekimleri sırasında yönetmen Halit Refiğ’in dikkatini çekti.

Askerliğini bitirdikten sonra doktorluğa başlayan Cüneyt Arkın mecburi şark hizmetini yerine getirmek için Adana Osmaniye’ ye gitti. 1963 yılında geldiği İstanbul’da Artist dergisinin yarışmasına girerek birinci oldu. O sıralarda işsiz kalmıştı. İstanbul’da kendisine rastlayan Halit Refiğ’in teklifi ile bu sefer kabul etti ve Sinema oyunculuğuna başladı. Başlar başlamaz iki yıl içerisinde 30 filmde oynadı.

1964 yılında rol aldığı Gurbet Kuşları filminin finalindeki kavga sahnesi Arkın’ın kariyerinde bir kırılma noktası oldu. Bir süre Duygusal Romantik Jön Karakterlerini canlandırdıktan sonra yine Halit Refiğ’in önerisi ile Aksiyon filmlerine yöneldi. BU dönemde İstanbul’a gelen Medrano sirkinde 6 ay akrobasi ve dövüş aksiyon eğitimi aldı.

Hatta Arkın’ın deyimi ile bu olay şöyle gelişir: Arkın sirkteki görevlilere oradaki hocaların tüm numaraları ve eğitimleri öğretmesi karşılığında oranın tüm işlerini temizliğini ve diğer işlerini yapabileceğini söyler kalacak yer ve yemek karşılığı yapar, maaş bile istemez.

Buralarda öğrendiklerini Malkoçoğlu, Battal Gazi ve Kara Murat serilerinde beyaz perdeye aktararak Türk Sinemasına daha önce hiç olmayacak yeni bir tarz getirdi.

Cüneyt Arkın bu dönemde uvertür filmlerin aranan aktörü ve oyuncusu oldu. Romantik filmler ile başladığı Sinema yaşantısını hareketli filmler ile sürdürse de birçok farklı karaktere hayat verdi.

Bir filmde Battal Gazi, Bir Filmde Kara Murat, Bir Filmde Battal Gazi, kimi filmde Köroğlu, Deli Yusuf oldu. Daha sonra Amerikan emperyalizmine karşı duruş sergileyen aksiyon filmleri yaptı. İnsan Avcısı, Cemil, Cemil Dönüyor, Kanun Gücü, Adalet gibi bir çok Polisiye Aksiyon filmlerde rol aldı.

Kariyeri boyunca Western’ den Komediye, Macera dan Toplumsal filmlere kadar değişik türlerde bir sürü filmler çekti. Özellikle Maden 1978 ve Vatandaş Rıza 1979 filmleri Cüneyt Arkın’ın kariyerinde en özel yeri kaplar.

12 Mart dönemi sırasında 4. Altın Koza Film Festivalinde (1972) jürinin ilk oylamasında Yılmaz Güney’in baba filmindeki rolü ile En iyi Erkek Oyuncu seçilmesine rağmen daha sonra siyasi baskılarla Yılmaz Güney’in yerine ilk oylamada ‘Yaralı Kurt’ filmindeki performansı ile ikinci olan Cüneyt Arkın’ ı en iyi erkek oyuncu seçti. Bu karara tepki gösteren Cüneyt Arkın ödülü reddetti.

Cüneyt Arkın Maden filmi için şöyle derdi: Tarık sektörde Yakışıklı Salon Erkeği rollerinden toplumsal rollere geçmek isteyince Ertem abi ona ambargo koydu. Tarık sıkıntıya girince Yılmaz’a gitti ve sonra benimle görüştü. Yavuz Özkan ve Atıf Yılmaz yaptılar. Senaristliğini ve yönetmenliğini Yavuz Özkan’ın yaptığı filmde müzikleri Zülfü Livaneli yaptı. Filmde ödülü benim almamda ilginçti demişti.

Tarık Akan ise biz filmi yaptıklarında Senaryoyu Yılmaz abiye götürdük İzmit’te Kapalıda yatıyordu sansürde takılacak yerlerini düzeltti. Filmde başrolü ben oynamama rağmen ödülü Cüneyt Abi aldı’ demişti.

Cüneyt Arkın 1973 yılında dünyaca ünlü hollywood serisi olan fakat Yapımcılığı İngiliz Kraliyetine ait olan Dünyanın en büyük rolünü oynaması için teklif aldı. Bu rol tabiiki 007 James Bond’tu. Cüneyt Arkın bu rolü neden reddettiğini yıllar sonra şu sözler ile açıkladı:

Bond, batı hegemonyasının kibiri ve gücünün sembolü idi. Onun yerine bir Türk Kahramanı olmak istedim’ diyerek cevapladı.

Daha sonra Gırgır Ali ve İstasyon filmlerini çekti. Cüneyt Arkın sinemasına ayrı bir renk getiren yönetmenliğini Çetin İnanç’ın yaptığı 1982 yapımı Dünyayı Kurtaran Adam filmi zamanla bir kült film haline geldi.

1980’li yıllarda Ölüm Savaşçıları, En Büyük Yumruk, Kavga, Katillerde Ağlar, Kanun Adamı, Vazife Uğruna, Paranın Esiri, Sen Ağlama, Sürgündeki Adam ve İki Başlı Dev gibi aksiyon filmlerinden sonra 1990’ da polisiye dizilere yöneldi.

Bu arada Cüneyt Arkın Binicilik ve Uzman Sporculuk unvanına sahiptir. Cüneyt Arkın 1994 yılında Özel Televizyon kanallarına geçiş döneminde Türkiye’nin Özel Televizyon kanalında yayınlanan ilk televizyon dizisi olma özelliğini taşıyan ‘Zirvede‘iler’ dizisinde Gülşen Bubikoğlu ile başrolü paylaştı. Bu dizinin yapımcılığını o dönem ATV genel koordinatörlüğünü de üstlenen Türker İnanoğlu, Senaryo yazarlığını Sefa Önal & Erdoğan Tünaş ve Yönetmenliğini Halit Refiğ yapmıştı.

Cüneyt Arkın daha sonra belirli bir süre İhlas Holding ile çalıştı. TGRT iç yapımlarına Karete Can ve Küçük Ev dizilerini yaptı. BU dizilerden Bizim Ev de Şoray Uzun ile baba oğul u oynadı. Daha sonra 2003 senesinde çekilen Kanal D ekranlarında yayınlanan ‘Serseri’ dizisinde rol alan Cüneyt Arkın yine 2005 yılında Köpek isimli bir aşiret dizisinde rol aldı. Daha sonra 2007 yılında ‘Hicran Sokağı’ sinema filminde rol aldı.

Cüneyt Arkın Oyunculuğunun yanı sıra Televizyon İzlenceleri de sunmuş kısa bir süre çeşitli Gazetelerde sağlıkla ilgili Köşe yazarlığı yapmıştı. İhlas Holding ile çalıştığı dönemde bir süre Okmeydanı Türkiye Gazetesi Hastanesi’nde başhekimlik te yaptı.

Cüneyt Arkın 2009 yılında omurgasındaki sinir sıkışması nedeni ile yaklaşık 3 ay tedavi gördü. 2012 yılında girdiği son ameliyatında 12 saat kaldı.

2015 yılında panzehir filmi ile kameralar karşısına geçen Cüneyt Arkın vefatından bir süre önce de ‘Kuruluş Osman’ dizisinde rol aldı.

Büyük Usta Arkın daha sonra Arkın filmi kurarak burada da 12 civarında film yaptı. Büyük usta benim yönetmenliğini yaptığım filmlerde oyunculuğum kötüdür demişti.

SİYASİ KİMLİĞİ

Türk milliyetçisi kimliğiyle tanınan Cüneyt Arkın’a 2002 genel seçimlerinde Anavatan Partisi’nden Eskişehir milletvekili adayı olması için Mesut Yılmaz tarafından teklif götürüldü.[15] 20 Ekim 1991 genel seçimlerinde Anavatan Partisi’nden Eskişehir’de dördüncü sıradan milletvekili adayı olmuş ancak seçilememiştir.[16] Sonraki yıllarda ise İşçi Partisi adına düzenlenen ve bir grup bilim insanı, aydın ve sanatçının katıldığı İşçi Partisi Hükümeti’nde Göreve Hazırız kampanyasına katılarak yeniden siyaset sahnesinde adını duyurdu.

Hatta 2010-2011 yılındaki süreçte kendisine Akil Adam teklifi geldiğinde ‘Ben bir garip cahilim, milletime akıl vermek ne haddime, onlar benden akıllı’ yanıtını vermişti. Yine 2015 yılında Suriyeliler meselesi, sorulduğunda ‘Kendi Ülkesinde savaştan kaçmış bir millete Kurtuluş Savaşında bağımsızlığını kanla kazanmış bir milletin vatandaşlığı verilemez’ cevabını veren bir Türk kahramanı idi.

Nihat doğan’a Cüneyt Arkın’ın oğlu Murat Cüreklibatır’dan muhteşem cevap gelmişti.

Cüneyt Arkın’ın büyük oğlundan Nihat Doğan’a cevap…
Altın Kelebek ödül törenindeki konuşmasıyla gündeme gelen Cüneyt Arkın’ın küçük oğlu Kaan Cüreklibatur, ‘Söylemezsem Olmaz’ yorumcularından Nihat Doğan tarafından ‘Ya kardeşim Atatürk ile Cüneyt Arkın’ın ne alakası var? Atatürkçü rejimle Cüneyt Arkın’ın ne alakası var?’ öyle surlardan kılıçla atlayarak Malkoçoğlularla bu işler olmaz ’sözleriyle eleştirilmişti. Bu sözlere Arkın’ın büyük oğlu Murat Arkın’dan yanıt geldi.

İşte Cüreklibatur’un o yazısı…
Tüm takipçilerimden özür dileyerek bu paylaşımı yapıyorum. Ancak sizden gelen üzüntünüzü dile getiren binlerce mesaj sonucunda iki kelime etmeye karar verdim. Nihat’çım, bu söylediklerinden kesinlikle seni suçlu tutmuyorum. Üç tane kaset çıkarmaya çalışırken 100 yıllık Türk Sineması’nın 50 yılına emek vermiş Cüneyt Arkın’ı fark etmemiş olmak senin suçun değil.

Cüneyt Arkın, Türkiye’nin her dağında her ovasında her bozkırında Mehmetçiğe moral ziyaretleri yaparken bir adada aylarca patates ödülü için mücadele vermiş olman da senin suçun değil. Cüneyt Arkın ona akil insanlık teklif edildiğinde “Halkıma akıl vermek benim haddim değil” derken bu ses tonunla Türk halkına akıl vermeye kalkman da senin suçun değil. Cüneyt Arkın sadece filmlerinde değil olağan hayatında da ezilenin mazlumun yanında yer alırken tecavüze uğrayıp katledilen gencecik bir kız ardından “Siz de mini eteği giyip soyunup laik sistemin ahlaksızlaştırdığı sapıklar tarafından tacize uğrayınca da bas bas bağırmayacaksınız” demen de senin suçun değil.

Cüneyt Arkın Türk halkına hizmet ederken vücudunda kırılmadık kemik kalmamış olmasına rağmen oğlunun yardımı ile sahnede dimdik yürürken Türk halkının karşısına çıktığın bir programda koltukta bile yayılarak oturman senin suçun değil. Suçlu bizleriz. Suçlu, seni senin bildiğin Nihat Doğan yapanlar. Seni para ödeyerek oraya oturtanlar ve seni izleyemeye ayıracak vakti olanlar…

ÖZEL YAŞAMI

Cüneyt Arkın ilk evliliğini 1964 yılında kendisi gibi doktor olan sınıf arkadaşı Güler Mocan ile yaptı. 1966 yılında kızları Filiz doğdu. Cüreklibatır’ın yeni gelişen sinema oyuncusu kariyeri nedeniyle evlilik uzun sürmedi.

1968 yılında Cüneyt Arkın olarak sahne adını aldı ve bir çini fabrikası sahibi olan varlıklı bir ailenin kızı Betül Işıl ile tanıştı. İsviçre’de bir üniversite mezunu olan Işıl, o sırada uçuş görevlisi olarak çalışıyordu. Cüneyt Arkın, 1968 yılında boşandıktan bir yıl sonra 1969’da Betül (Işıl) Cüreklibatır[4] ile nişanlandı, 1970’te evlendiler ve 1971’de boşandılar. Kısa süre sonra yeniden evlendiler ve bu evlilikten de Kaan ve Murat adlarında iki çocuğu oldu. Kızı bir şirkette genel müdürlük yapan Arkın’ın oğullarından Murat da dizilerde oyunculuk yapmaktadır Bir dönem alkolizm tedavisi görmüş olan Arkın; alkol, uyuşturucu ve gençliğin sorunları konulu sayısız konferans vermiş, bunlarla ilgili teşekkür beratları ve onur ödülleri almıştı.

VEFATI

Cüneyt Arkın, 28 Haziran 2022 tarihinde geçirdiği kalp durması rahatsızlığı sonucu İstanbul, Beşiktaş ilçesi Ulus’ta bulunan Liv Hospital Hastanesi’nde 85 yaşında hayatını kaybetti. Vefatı üzerine 30 Haziran 2022 tarihinde Atatürk Kültür Merkezi’nde tören düzenlendi Tören sonrası Arkın’ın cenazesi Teşvikiye Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.

BÜYÜK USTANIN ROL ALDIĞI REKLAM FİLMLERİ

Plasthem Boru Reklamı
Platin Isı Boru Fabrikası Reklamı
Plasthem Pencere Reklamı
Tercüman Reklam Filmi Almanya
Türkcell Kara Murat Benim
Battal Gazi Reklam Filmi
Coca gola tadında serinlik Reklamı
Flexy Polis Reklamı
Türkiye Gazetesi Kupon Reklamı
Kia Kapital 1500 Reklam Filmi
Kia İhlas Motor Reklam Filmi
Alo Nostaljisi Reklam Filmi
Bioxcin Saçlar Dökülmesin Reklamı (Çocukları ile Birlikte)
Kalkavan Film Video Kaset Reklamı
Banker Kastelli Reklamı
Teleon Tanıtım Reklam Filmi
Media Star Reklamı
Natural Flex Reklam Filmi
Cüneyt Arkın Prodüksiyon Reklam Filmi
Gibi bir sürü reklamlarda rol aldı. Sinema da ise 400 ün üzerinde filmde rol aldı. Kendisi ile yapılan röportajında şöyle cevap verdi büyük usta:

Oynadığım filmler 400’ü geçti. Özel olarak olsaydım dediğim bir yapım olmadı. Diyerek cevap verdi.

ALDIĞI ÖDÜLLERİ

1963 Artist Yarışmasında birincilik ödülü
1969 ‘En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ (Yaralı Kurt) ile
1976 ‘En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ (Mağlup Edilemeyenler) ile
1999 Yaşam Boyu Meslek ve Onur Ödülü
2013 Yaşam Boyu Onur Ödülü
2021 Kültür ve Sanat Büyük Ödülü
Büyük usta bu saydığımız Ödülleri almıştır.

Büyük Ustanın Cenazesi Sabah Atatürk Kültür Merkezine getirildi. Oradaki Törenin ardından öğlen namazında Teşvikiye Camiinden kaldırılarak Zincirlikuyu Mezarlığındaki Aile Kabristanına defnedildi. Hınca hınç kalabalık Son Kralı son yolculuğunda yalnız Bırakmadı.

En dokunaklı konuşmayı da Mezarlıkta Murat Cüreklibatır (Arkın) yaptı ve dedi ki:

Siz bu acılı günümüzde buraya kadar gelen ve bizlerin acısını paylaşan yüzbinler sanmayın ki Malkoçoğlu öldü. Bundan sonra Hepiniz Birer Kara Murat, Malkoçoğlu, Battal Gazi, Komser Cemil, Bir Vatandaş Rıza’sınız dedi.

Bizde büyük ustamıza yüce ALLAH’ tan rahmet sevenlerine ve sanat camiamıza başsağlığı diliyoruz. Bilinçli miraslar alacağınız okumalar diliyorum

GÜLE GÜLE SON KRAL

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica