Mustafa Göksel

Suzan Avcı: Vamp Kadınların Kraliçesi

Suzan Avcı: Vamp Kadınların Kraliçesi

Değerli okurlar muhteşem bir yazı dizisi ile daha sizlerleyim. Uzun zamandır gelen yoğun isteklere kayıtsız kalmadım ve bu yazı dizisini kaleme alıyorum. Sizlerle bu yazı dizimde Türk Sinemamızın dişi vamp kadınlarını mercek altına alacağım.

Suzan Avcı ve sinema dünyasında yakın arkadaşları
Suzan Avcı ve sinema dünyasında yakın arkadaşları

Sinemamıza damga vuran vamp kadın aktrislerimizin sayısı bir hayli fazla sayıda ve her biri damga vurdu.

Vamp kadınlar yazı dizimin ilk bölümünde sizlere Sinemamızın en muhteşem kraliçesi Suzan Avcı ablamızı anlatacağım.

Gerçek ismi Suzan Bizavcı olan Suzan Avcı 25 Eylül 1937 yılında Bursa’ya göç eden bir ailenin kızı olarak Dünya’ya geldi. Annesi Kırım Tatarı, babası ise Kazan Tatarı’dır. Suzan Avcı 1943 yılında babasını siroz nedeniyle kaybetti. Annesi ve üç kız kardeşiyle birlikte yaşamaya başladı.

Daha 6 yaşındayken 1943 yılında babası Yusuf Bey Siroz nedeniyle vefat edince 24 yaşındaki annesi ve 3 kız kardeşi ile yalnız kaldılar. Bursa’ da ilkokulu bitirdikten sonra İstanbul Samatya’ya taşındılar. Burada annesi bir tekstil fabrikasında çalışmaya başladı ve daha sonra Suzan Avcı’da bu fabrikada annesi ile birlikte çalışmaya başladı.

Suzan Avcı Vamp Kadınların Kraliçesi
Suzan Avcı Vamp Kadınların Kraliçesi

1950 senesinde 13 yaşındayken ‘Yıldız Dergisi’nin düzenlediği bir yarışmaya katıldı ve kazandı. Yarışmanın ödülü de büyük usta Metin Erksan’ın çekeceği bir filmde oynamaktı. Yarışmayı kazandığı halde annesi bu filmde oynamasına izin vermedi.

Suzan Avcı 15 yaşına gelince o sıralarda başkası ile nişanlı olan Alp Akşiray ile tanıştı. Alp nişanı attı ve Suzan Avcı 6 ay sonra yaşını mahkeme kararı ile 18 yaptırdı ve sonra da bir yılbaşı günü evlendiler ve İzmir’e yerleştiler. Alp’in annesi Suzan Avcı’yı yuva yıkan kadın olduğu için hiç sevmedi, ta ki torunları Mete doğana kadar.

Suzan Avcı
Suzan Avcı

Suzan evlenmiş ve çocuğu olmuş bir kadındı ama aklı hala İstanbul’ da ve Sinemada kaldı. ‘Yıldız Dergisi’ sinin bir Sinema Güzeli yarışması düzenlediğini gördü. Oğlunu kucağına aldığı gibi İstanbul’a annesinin yanına döndü.

Suzan Avcı Yıldız Dergisinin bu sinema yarışmasına başvurdu. Katılmasına rağmen Leyla Sayar birinci, Pervin Par ikinci ve kendisi de üçüncü oldu. Suzan Avcı buna rağmen beklediği teklif gelmeyince soluğu Muammer Karaca Tiyatrosunda aldı. Yazın turneye gitmesi gerektiği için ise oğlunu bırakamayacağı için Toto Karaca Tiyatrosu’na geçti.

Ödüllü Suzan Avcı
Ödüllü Suzan Avcı

Bu arada ufak ufak Sinema’ ya da başladı. Toto Karaca’nın Tiyatrosunda ‘Metres’ rolünü oynadığı bir sırada siyah olan saçlarını sarı yaptılar. Bu olay dönüm noktası oldu ve Suzan Avcı efsanesi resmen başlamıştı. Sinema teklifleri arka arkaya geldi.

1956 yılında başladığı sinema kariyerinde özellikle Yeşilçam dönemi filmlerinde kötü karakteri canlandırdı. Filmlerinde iyi kadınlar kadar önemli rollere sahip olan Suzan Avcı nice erkekleri baştan çıkaran vamp (Dişi) kadın imajı ile bütünleşti.

Suzan Avcı’nın bu ‘Vamp Kadın’ imajının en büyük göstergesi 1962 yılında çekilen rol aldığı ‘Şehvet Uçurumları’ filmi büyük etki oluşturdu. Bu filmde tam bir dişi vamp kadın olarak şehvet dolu kadın kadına bir ilişkiyi canlandırdı. Suzan Avcı 60’lı yılların başında Hüseyin Candere ile evlendi ve ‘Cen-Av’ film şirketini kurdular. Bir süre sonra bu evlilikleri sonlandı.

Avcı 1966 yılında ise ‘Turist Ömer’ filminde oynadı. Bu filmin senaristi olan büyük usta Erdoğan Tünaş ile 1970 yılında evlendi. Kızları Binnaz Avcı da bu evlilikten doğdu.

Yeşilçam’ın en üretken olduğu dönemler olan 1960’lı ve 1970’li yıllarda Fikret Hakan’dan Fatma Girik’e, Yılmaz Köksal’dan Filiz Akın’a kadar onlarca sinema oyuncusu müzik plakları doldurmuşlardı.

Sinema sanatçılarının 3-5 şarkı ezberleyip sahneye çıktığı dönemdi o yıllar. Suzan Avcı da 10 şarkı ezberleyip Organizatör Osman Kavran’ın Kumkapı Lunapark Gazinosunda sahneye çıktı. 60’lı 70’li yıllarda plak yapan sinemacılar kervanına Suzan Avcı da katıldı ve bir 45’lik plak ta o doldurdu.

1964 yılında doldurduğu plakta
Bana Derler Çapkın Suzan
Tabya Başında Kızlar Yanyana
şarkıları vardı.

Aynı yıllar ‘Elia Kazan’ Türkiye’ ye gelmişti ve Suzan Avcı’nın esmer fotoğrafını gördü. Hemen kendisi ile görüşmek istedi. O zamanın en büyük oteli Hilton’ da buluştular. Elia Kazan onu Hollywood’a götürmek teklif etti ama şartları vardı. Amerikan İngilizcesi öğrenecek ve kendisinin tiyatrosunda 5 yıl çalışacaktı. Suzan Avcının ise ilk sorusu ‘Kaç Para Vereceksiniz?’ oldu. Elia Kazan da yanındakiler ile kahkahayı bastı. Elia Kazan: ‘Dünyanın neresine gitsem herkes bu teklif için bayılır. Sen birde üstüne paramı istiyorsun dedi.

Suzan Avcı da kendinden emin: ‘Evet’ cevabını verdi. Elia Kazan: ‘Tamam yarın bir daha görüşelim’ diyerek masadan kalktı. Bunun arkasından Suzan Avcı da, ‘Bana ne adamdan Elia Kazan Mazan kimse kim. Benim para kazanmam lazım’ diyerek ikinci görüşmeye gitmedi.

Suzan Avcı aynı zamanda usta Aktrist ‘Aydan Şener’in de teyzesidir. Evlerdeki TRT egemenliği bitip de sinema çöküşe doğru gitmeye başlayıp özel televizyon kanalları çıkmaya başlayınca büyük usta Suzan Avcı bu fırsatı’ da kaçırmadı. Birçok televizyon dizisinde yer aldı. 1997 yılında oğlu Mete’yi geçirdiği beyin kanamasından dolayı kaybetti. Oğlunu kaybetse de bu onu ekranlardan hiç koparmadı.

Suzan Avcı Katıldığı bir televizyon programında kendisine sorulan soru üzerine sinema da rol aldığı film sayısını 700 civarı olarak cevaplamıştı. Suzan Avcı en son 2018 yılında geçirdiği bir zatürre enfeksiyon dolayısı ile hastanede tedavi görerek iyileşmişti. Avcı 84 yaşında İstanbul Silivri’deki evinde kızı Binnaz Avcı ile birlikte yaşamaktadır.

Şimdi sizlerle Suzan Avcı’nın yer aldığı projeleri aktaracağım

AVCI’NIN YAPIMCILIĞINI YAPTIĞI FİLMLER:

-Yaralı Kuş / Mazideki yıllarım 1967
-Akşamcı 1967
-Sarı Gül 1966
-Korkusuz Adam 1966
-Şındırdak Melahat 1965
-Ölüm Çemberi 1965

AVCI’ NIN OYUNCU OLARAK YER ALDIĞI DİZİ VE FİLMLERDEN BAZILARI

Canavar Kadın 1958 (Sinema Filmleri)
Civan Ali 1958 (Sinema Filmi)
Yedi Benli Kezban 1960 (Sinema Filmi)
Hatırla Sevgilim 1961 (Sinema Filmi)
Aramıza Kan Girdi 1962 (Sinema Filmi)
Badem Şekeri 1963 (Sinema Filmi)
Adanalı Tayfur 1963 (Sinema Filmi)
Buzlar Çözülmeden 1965 (Sinema Filmi)
Hüseyin Baradan Çekilin Aradan 1965 (Sinema Filmi)
Turist Ömer Almanyada 1967 (Sinema Filmi)
Namus Belası 1967 (Sinem Filmi)
Maskeli Beşler 1968 (Sinema Filmi)
Tatlı Meleğim 1970 (Sinema Filmi)
Yuvasız Kuşlar 1970 (Sinema Filmi)
Zambaklar Açarken 1973 (Sinema Filmi)
Yüz Lira İle Evlenilmez 1974 (Sinema Filmi)
İşte Bizim Hikayemiz 1978 (Sinema Filmi)
Tanrıya Feryat 1980 (Sinema Filmi)
İlişki 1983 (Sinema Filmi)
Zavallılar 1984 (Sinema Filmi)
Gönül Dostları 1987 (Tv Dizisi)
Mesela Muzaffer 1987 (Tv Dizisi)
Dullar Pansiyonu 1989 (Tv Dizisi)
Aile Bağları 1991 (Tv Dizisi)
Teleftaş 1992 (Tv Dizisi)
Mirasyediler 1995 (Tv Dizisi)
Unutabilsem 1998 (Tv Dizisi)
Kurtlar Sofrası 1999 (Tv Dizisi)
Yadigar 2004 (Tv Dizisi)
Görgüsüzler 2008 (Tv Dizisi)
Olmak üzere 10 televizyon dizisi ve 700 civarı Sinema filmi ile bizlerle buluştu. Bizde Suzan Avcı ablamıza sağlıklı, mutlu, huzurlu ömürler diliyoruz. Hepinize bilinçli miraslar alacağınız okumalar diliyorum.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica