Mustafa Göksel

Turgut Özatay: “Jönden karaktere dönüşen kötü adam”

Turgut Özatay: “Jönden karaktere dönüşen kötü adam” … “Turgut Özatay okul yıllarında Atletizm yapmış olup 100 ve 200 metrede Türkiye dereceleri vardır…” yorum/haber

Turgut Özatay: “Jönden karaktere dönüşen kötü adam”

Çok değerli sevgili okurlar Yeşilçam ve Türk Sinemamızın kötü adamları yazı dizim tüm hızı ile devam ederken, Atıf Kaptan, Hayati Hamzaoğlu, Erol Taş, Ahmet Tarık Tekçe, Hüseyin Peyda, Eşref Kolçak, Kuzey Vargın, Kazım Kartal, Ekrem Gökkaya isimleri ile devam eden yazı dizimin yolculuğunda 9. Bölümde sizlere bir büyük ustayı Turgut Özatay’ı anlatacağım. Gelin hep birlikte büyük ustayı tanıyalım.

Turgut Özatay Türk Sinemasında müthiş bir jön olarak muhteşem rollere imza attı ve daha sonra bu jön kavramı ilerleyen yaşında kötü karakter yapısı ile büyük bir karakter oyunculuğuna dönüştü.

Büyük usta Turgut Özatay 26 Aralık 1927 tarihinde Alaşehir Manisa’ da doğmuştur. Annesi Ayşe Vuslat Özatay, babası’ da Emin Özatay’dır. Babası Emin Bey Balkan Savaşları öncesinde Üsküp’ ten göç ederek Alaşehir’e yerleşmiştir. Babası Aynı zamanda tütün eksperliği de yapmıştır.

Turgut Özatay İlkokulu İzmir’ de Halil Bey İlkokulunda, Ortaokulu Karataş Ortaokulunda ve Liseyi’ de Ankara’ da Gazi Lisesinde okumuştur. Turgut Özatay okul yıllarında Atletizm yapmış olup 100 ve 200 metrede Türkiye dereceleri vardır. Daha sonra 1952’ de Finlandiya’nın başkenti Helsinki’ de yapılan uluslararası olimpiyatlara katılmıştır.

Turgut Özatay 1948 ve 1949 yıllarında İzmir’ de Cevat Şakir Kabaağaçlı (Halikarnas Balıkçısı) ile birlikte Kırıntılı ve Mücadele gazetelerini çıkardılar. Askerlik görevinin ardından İstanbul’ a göç ederek burada bir süre Şen İzmir Nakliyat Ambarı Şirketinde çalıştı.

Turgut Özatay 1953 yılında bir sinemaya film seyretmeye gittiğinde film arasında kendisini görüp beğenen Yönetmen Refik Kemal Arduman’ın teklifi ile ilk filmi ‘Kahraman Denizciler’ de oynamıştır.

Sinemaya boma gibi giriş yapan Turgut Özatay ilk başlarda başrollerde oynasa da sonraları sinemamızın kötü adamlarından biri olarak 40 yıla damga vurmuştur. Turgut Özatay genellikle büyük zengin sanayici ya da kabadayı’nın adamı olmuş, itilip kakılıp ikinci adam muamelesi gördüğünü düşünüp diğer adamlarla patronlarına baş kaldıran bir tiplemeyi ağırlıklı olarak çizdi.

Turgut Özatay ‘Sezercik Yavrum Benim’ filminde Ekocuların Başı, ‘Kurban’ Filminde Abbas, ‘Umudumuz Şaban’ filminde sahtekar Müteahhit Muhteşem Bey, ‘ Korkusuz Korkak’ filminde Limona Alerjisi olan Kabadayı Ayı Abbas, ‘Üç Kağıtçı’ filminde Minibüsçü Hasan, ‘Atla Gel Şaban’ filminde Şiki Şiki Baba kasetini arayan At Yarışlarını idare eden Mafya Kazımın adamı Davut, ‘Keriz’ Filminde Zülfü’ nün şehirde kabzımallık yapan köylüsü, ‘Talih Kuşu’ filminde Abbas Kara’nın kumar masasında oyundakilerden biri, ‘Zehir Hafiye’ filminde baba Şehmuzun dünürü Manyak Mahmut ve Baş Belası filminde Baba’nın sağ kolu olmuş ve Sadri Alışık ile Robert Widmark gibi starlar ile kamera karşısına geçmiştir.

1959 yılında Yönetmenliğini Ömer Lütfü Akad’ın yaptığı ve Müzikleri Hulki Saner’e ait olan ‘Yalnızlar Rıhtımı’ filminde Sadri Alışık ve Çolpan İlhan ile beraber kamera karşısına geçti.

Turgut Özatay Yine 1960 yılında hikayesi Kemalettin Tuğcu’ya ait, Senaryosu Hamdi Değirmencioğlu, Memduh Ün ve Ertem Görenç tarafından yazılan ve Yönetmeni Memduh Ün olan ilk ‘Ayşecik’ filminde Muhterem Nur, Leyla Sayar, Ahmet Tarık Tekçe ve Hulusi Kentmen ile oynadı. Diğer Ayşecik filmlerinde ücrette anlaşamadığı için oynamadı.

1960 yılında bir Ömer Lütfü Akad filmi olan ’Yangın Var, Eski İstanbul Kabadayıları’ filminde Ayhan Işık, Leyla Sayar, Hulusi Kentmen, Efgan Efekan, Vahi Öz, Mürüvvet Sim, Necdet Tosun, Mualla Sürer ile Birlikte oynadı.

Turgut Özatay 27 Ocak 1968 tarihinde İtalyan Cinzia Morigi ile evlendi. Bir süre sonra boşandı ve İkinci eşi Metin Özatay ile evlendi.

Turgut Özatay Türk Sinemasında en çok film çeviren 3. Kişi olarak bilinir. Tam 497 filmde rol almıştır. Turgut Özatay 1957 yapımı ‘Hata/Bırakın Ağlayayım’ sinema filminin de yönetmenliğini yapmıştır.

Büyük usta Özatay 26 Haziran 2002 tarihinde İstanbul’ da 75 yaşında akciğer kanseri nedeni ile vefat etti. Bizde büyük ustaya Mevlam’dan rahmetler diliyoruz. Bir büyük usta ile daha sizlerle birlikte oldum. Hepinize bilinçli miraslar alacağınız okumalar diliyorum.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica