Seo

Kocaeli haberleri

Kocaeli haberleri deyince ilk aklıma gelen Türkiye’nin yerel gazetelerine olan bağlılık geliyor ki, Kocaeli haberlerinin yer aldığı yerel gazeteler yıllarca halkı tarafından sahiplenilmiştir. Kocaeli haberler ülkemizin ekonomisini bağrında toplayan il olarak akarhaber ve ulusal gazetelerde yer bulmuştur.

Kocaeli haberleri

Kocaeli haberleri - izmit belediyesi
Kocaeli haberleri – izmit belediyesi

Kocaeli haberleri konusunda sıkıntı çekilmeyen bir coğrafi ve sosyal konuma sahiptir.

Türkiye’nin sanayi başkenti olan Kocaeli Organize Sanayi Bölgeleriyle ve Ülkemizin en büyük sanayi kurum ve kuruluşlarının bulunduğu bir il konumundadır. Vergi ödemelerinde ülkemizin vergi gelirinin yüzde 23’ü ilimizden tahsil edilmektedir. Her ne kadar vergi sıralamasında İstanbul 1’inci sırada görülse de Kocaeli gerçek anlamda 1’inci sıradadır. Kocaeli sınırları içinde yer alan en büyük sanayi kuruluşlarının genel merkezleri İstanbul da olduğu için vergi ödemeleri İstanbul vergi dairelerine ödenmektedir. Ama İstanbul hiç tereddütsüz ülkemizin için Ticaretin başkentidir. Yani paranın başkenti İstanbul dur. Bu tespitimiz ulusal haberler içinde yer alan Kocaeli haberleri olarak doğrulanmaktadır.

Kocaeli haberlerinin yayın organları olan yerel gazetelerin uzun yıllar tavan yaptığı görülmüştür. Özellikle 1999 depreminden başlayarak yerel gazetelerin okunması artış göstermiştir. Deprem olduğunda Kocaeli haberleri sadece 2 gazeteden okunuyordu. Bu iki gazete ise geçmişte bir gazeteydi. Daha sonra yaşanan ayrılıkla birlikte var olan bir gazete oldu 2 gazete. Birinci gazete yayın hayatını sürdürürken 70’li yıllarda kurulan bir yerel gazetede vardı. Ancak bu gazete istikrarlı bir çizgide yürümüyor ve etkili olamıyordu. Onun için bu gazeteyi günlük yerel ve Kocaeli haberleri yayınlayan bir gazete olarak saymıyoruz. Çünkü normal yayını devam ederken bir bakıyorsunuz haftalık çıkmaya başlamış. Daha sonra yine günlük çıkmaya başlamış… Yani istikrarlı bir çizgi izlemeyince okuyucu gözünde yeriniz olmuyor.

Kocaeli haberleri - mavi bayraklı sahiller
Kocaeli haberleri – mavi bayraklı sahiller

Yılların ilerleyen zamanları yeni gazeteler yayın hayatına katıldılar. Bu yeni gazetelerin yayın hayatına girme zorunlulukları yaşanan boşluk ve muhalif anlayışın olmamasından kaynaklanmıştır.

2001 yılında Kocaeli haberlerini yayınlayan ve muhalif gibi görünen yeni bir gazete yayına başladı. Ancak yeni açılan bu gazetenin tiraj olarak diğer gazeteleri aşağıya çekemedi. Zaten açıldığı gün yaptığı tirajı 1 yıldan daha fazla bir süre sonra ancak yakalayabildi.

Daha önce var olan gazetelerin her ikisinin toplamı bin 200 satış rakamını ancak zorluyordu. Büyük deprem sonrası bu rakam 3 bin 500 bandına oturdu. O zaman Kocaeli haberlerini okumak sadece Kocaeli il sınırları içinde kalmıyordu. Tüm ülke ve dünya bu ilin haberlerini okuyordu. Var olan bir gazeteden ayrılan gazetenin o günlerde baskı sayısını çok artırarak belli bir süre depremzedelere bedava gazete dağıtması tiraj artışının en önemli etkenlerinden biridir.

İlin ikinci gazetesinin yaptığı bu akıllıca hareket kendisinin birincilik koltuğuna oturmasını sağladı. Bu birincilik uzun yıllar sürdü ve halen aynı konumunu koruyor. Oysa ilk açıldığından büyük depreme kadar o gazetenin satış rakamları oturduğu 250 rakamını geçmemişti. Büyük depremle birlikte yapılan akıllı operasyon bu gazeteyi en çok satan sınıfında birinci sıraya oturttu. Artık Kocaeli haberleri bu gazeteden okunuyor ve ilin yöneten kadrosunun tavrını belirlemeye başlamıştı. Çok olmasa da arada bir gündemi belirleme pozisyonunu ele geçirmişti.

Daha sonra açılan muhalif görünümlü ticari gazete de yukarıda bahsettiğimiz gibi yaklaşık 15 ay süresince 150 – 180 bandında satış yapabildi. Yani buradan anlaşılan odur ki, muhalifim demekle muhalif olunmuyor. Ancak bu gazetede 15 ay sonra ülke genelinde yapılan 2002 seçimlerinin etkisiyle kitlelere ulaşabildi ve kendini ilin ilk gazetesi olan gazetenin tirajını yakaladı. Bazen altta ve bazen biraz üste yer alarak 6 ay bu rekabet sürdü ve ara biraz açılınca ilin açılan üçüncü gazetesi olan gazete artık ikinci sıradaki yerini almayı başarmıştı. Tabi burada yapılan genel seçimin bıraktığı sabit okuyucu kitlesinin yanı sıra abone ve bayi çalışmalarının etkisi büyük oldu.

Kocaeli haberleri - denetim
Kocaeli haberleri – denetim

Geriye dönüp bakacak olursak her üç gazetede kendi okuyucu kitlesini yaratmış ve kalıcı olmasını sağlamışlardır. Artık bu ilde yaklaşık 6 bin günlük yerel gazete satılabiliyordu. Kocaeli haberleri yayınlayan elbette bu üç gazete ile sınırlı değildi. Haftalık gazete ve dergilerin yanı sıra aylık dergiler ve ilçelerde çıkan yerel gazetelerde vardı. Ancak ilin gündemini belirlemede yeterli etkiyi bir türlü sağlamayı başaramadılar. İlin gündemi bu üç gazetenin elindeydi.

Sözünü ettiğimiz 2001 yılında kurulan gazetenin mihenk taşı konumunda olan gazetecinin 2003 yılında kadrodan ve ortaklıktan ayrılmasıyla birlikte gündemi belirleme bir süreliğine bu gazetecinin eline geçti ve gerçekten kentin gündemini belirledi.

Gazeteci arkadaş 2001 yılında kurulan gazeteden ayrılınca, 70’li yıllarda kurulan ve istikrarsız gazetenin başına geçti ve bu gazetenin günlük çıkmasını sağladı. Günlük çıkmaya başlayan gazete abone çalışmasıyla tutunmasını sürdürürken, bir de haftalık dergi çıkarmaya başladı. Dosya çalışmaları yapan bir dergiydi bu dergi. Ve bu dergi gündemi bomba dosyalarla sarsıyor ve Kocaeli kamuoyunu şaşırtıyordu. Artık günlük yayın yapan ve gündem belirlemeyi elinde tutan 3 gazetenin tahtını sarsmış ve Kocaeli haberlerini insanlar bu dergiden okuyordu. Kocaeli okuyucuları ve Kocaeli bürokrasisi haftayı bekliyordu… Bu hafta hangi bomba haber gelecek diye…

Bu derginin gündem belirleyen Kocaeli haberleri giderek günlük yayın yapan gazetelerle bazen fiziki saldırılara varacak kadar bir kavga ortamı da yaratmıştır. Tabi bu kavgayı başlatan hiçbir zaman bu dergi ve dergiyi çıkaran olmadı. Bu kavganın çıkış nedeni, derginin dosya çalışmalarının içinde yer alan olayların ve yaşananların içinde yerel gazete sahiplerinin kirli ilişkileriydi. Kendisinden bahsedildiğini anlayan gazeteci mafyatik işlere başvurmaya başladı ve zaten bu gazeteci bu ilde korumayla gezen tek gazeteciydi.

Yıllar böyle geçerken, 2002 – 2003 yıllarında gazetelerin tirajlarının yükselmesi ve okur sayısının artması satış rakamlarını bir banda oturtmuştu. Artık Kocaeli haberleri yayınlayan gazetelerin satış rakamları 8 bin bandında seyrediyordu.

Kocaeli haberleri - trafik
Kocaeli haberleri – trafik

2004 yerel seçimleri gazetelerin altın yılı oldu. İlin ikinci kurulan ve satışta birinci sırada olan gazete yerel seçimlerin Kocaeli haberleri için ikinci baskısını yapmak zorunda kaldı ve ikinci baskısını yaptı. Diğer gazetelerin ikinci baskı yapma olanağı yoktu. İlk gazetenin okuyucu kitlesi zaten sınırlı olduğu için, yapmış olduğu baskı adedi onun için yeterliydi. Diğer muhalif görünümlü gazete ise zaten gazetesini dışarıda bastırıyor ve ikinci baskı yapma olanağı yoktu.

Daha sonra bu gazetede kendi baskı tesislerini kurdu ve her an baskı yapabilecek konuma geldi.

2004 seçimlerinden sonra 2004 yılı içinde Kocaeli haberleri yayınlayan bu üç gazetenin tirajları yeniden sınırları zorladı ve artık Kocaeli haberleri 14 bin satış rakamlarına gelmişti.

Bu sözünü ettiğimiz rakamlar resmi satış rakamları olup, gazetelerin abone sayılarından ayrıdır. En çok satan gazete zaten abone çalışması yapmıyordu. Diğer iki gazete ve 70’li yıllarda kurulan gazeteler abone çalışması yapıyor ve abonelerine gazetelerini kendi elemanları vasıtasıyla ulaştırıyorlardı. Tabi yalnızca kendi elemanları değil, dağıtım firmaları da vardı. Şimdi gördüğümüz kadarıyla, dağıtım firmalarının da FETÖ tarafından örgütlendiğini öğrenmiş bulunuyoruz.

Dağıtım firmalarının başında bulunan yöneticiler ve dağıtım elemanlarının çok mütevazı kişilerden oluştuğunu söylemeden geçmeyelim. Ancak sonuç olarak kime hizmet ettiğini öğrendiğimiz vakit aynı duygular içinde olamıyorsunuz, doğal olarak.

Eğer hatırlayacak olursak, Zaman gazetesinin dağıtım elemanları diğer gazetelerin dağıtım işini de beraberinde yerine getiriyorlardı. Ve Zaman gazetesinin o zamanlarda 1 milyonun üstünde abonesi olduğunu söylüyorlardı. Bu sözü edilen rakam müthiş bir rakam değil mi? Yine aynı gazetenin abonesi dışında bir de bedava dağıttıkları hedef kitle operasyonu ile gazete sayısına baktığımızda yine rakamların müthiş olduğunu söyleyebiliriz. Yani bu da demek oluyor ki, Zaman gazetesi her gün için yaklaşık 3 milyon baskı yapmış oluyordu.

Her gün 3 milyon ne demek biliyor musunuz? Bu üretimin yapılabilmesi için, emek sarf eden insanlar, kağıt, nakliye, makine parkı derken müthiş bir sanayi kuruluşundan söz etmiş oluyoruz. Bu da bize FETÖ’nun nerelerde, nasıl bir ağ kurduğunun ipuçlarını veriyor. Örgüt yaşamın her alanına el atmış ve yetiştirdiği kadro ile de hedefi olan devlet kademelerini de tek tek ele geçirmiş.

Kocaeli haberleri - FETÖ operasyonu
Kocaeli haberleri – FETÖ operasyonu

Tabi örgüt böylesine devasa bir güce ulaşırken de yalnız değildi. Tüm bu faaliyetlerinin kolaylaştırıcısı olarak elinde tuttuğu hükümetler vardı. Ve devleti ele geçirirken AKP kadar bu örgüte yardım eden ve önünü açan başka bir hükümet olmamıştır. FETÖ ne yaptıysa AKP hükümetleri sayesinde yapmıştır. Öylesine rahat yapmış ki, ordu içinde yaptığı operasyonları hayata geçirmek için yasa bile çıkarttırmıştır. Onun için hep şu düşüncemden vazgeçmemişimdir. AKP hiçbir koşulda FETÖ ile ciddi bir mücadele vermemiştir. Çünkü ordu mensuplarının emekliye sevk edilmeleriyle ilgili yasal düzenleme 2015 yılında hükümet tarafından yapılmıştır. Oysa FETÖ ile mücadele tarihi dedikleri 17 – 25 Aralıktır ve yıl olarak tarihi 2013’tür.

Buradan biraz daha devam edelim. Benim yapmış olduğum yorumların ve tespitlerim genel olarak Kocaeli Haberler olarak arandığında da bulabilirsiniz. Devam ediyorum…

Fetö ile mücadelenin ciddiyetsizliğinin bir başka vücut bulduğu alan ise eğitimdir. Fetö’nün dershanelerinin kapatılmasının ardından, aynı mekanların özel okullara dönüştürüldüğünü biliyoruz. Kocaeli haberler olarak aradığınızda bu konu üzerinde de görüşlerimi daha önce açıkladığımı görürsünüz.

Kocaeli haberleri - sanayi
Kocaeli haberleri – sanayi

2013 yılı aralık ayının 17-25’ini FETÖ ile mücadelenin miladı olarak kabul edenler, 2014 ve 2015 yıllarında özel okullara, okuyan her öğrenci için 3 bin 500 lira destek verildiğini unutmayalım. Kocaeli Haberleri aslında ülkemiz için bir hazinedir. Kocaeli, haber konusunda iyi yetişmiş yorum yapan yeteneklerini barındırmaktadır. O günlerde de yazılan bu tip Kocaeli haberlerine rastlamak mümkündür.

Kocaeli haberler alanında kendine has yaşam biçimine bürünmüş bir örgüdür aslında. Yaşamın bir parçası ve hayatın her alanının ölçütü sayılabilecek olan veri bankası trafikte yatmaktadır. Trafik hayattır. İlin genel trafiğini biraz gözetleme imkanınız olduğunda birlikte yaşayan insanların kültürlerini de inceliyor olduğunuzun farkına varacaksınız. Trafik denilince bizim insanımızın aklına hemen araç trafiği gelir ve trafik bundan ibarettir. Oysa hiç te öyle olmadığını anlamaları gerekiyor. İnsanın içinde olmadığı hiç bir alanda hiç bir eylem adlandırılamaz. Şehrin içine girdiğinizde yaya trafiği akışı insanların eğitim, kültür, saygı, sevgi ve iletişim verilerini anlatır aslında. Yaklaşık bir yıldır işlemekte olan ve “öncelik yayanın” sloganıyla yaşamımıza giren düzenleme her karakteri inceleme fırsatı sunuyor.

Kocaeli haberleri denildiğinde Kocaeli’nin demografik yapısına da bakmak gerekiyor. Kocaeli’de 81 vilayetin tüm renkleri yaşamaktadır. Her vilayetten insan var. Bunu nereden biliyorsun diyebilirsiniz? Elbette böyle bir soru sorma hakkınız her zaman vardır. Biraz siyasi alanda mürekkep yalama günlerimiz olmuştu. İşte o süreç içinde Kocaeli’nin seçmen listesi üzerinde çalışmalarım olmuştu. 81 vilayetten yaşayan insanların varlığını oradan biliyorum. 2002 seçimleriyle başlayan seçmen listeleri ayrıştırma ve mikromize etme çalışmalarım 2014 yılı yerel seçimlerine kadar devam etti. Daha sonra partinin çakalları sahne alınca siyasetten tiksinme dönemim başladı ve uzak kalma kararı aldım. Ve o günden sonra partiye ve partililere mesafeliyim.

Kocaeli haberleri - büyük deprem
Kocaeli haberleri – büyük deprem

Kocaeli haberlerinin bu kısmında birazda siyasetin pislik taraflarından bahsetmem gerekecek. Partiyi çeteler kuşatmış, paralı yavşaklar milletvekili olmuş ve ciğeri beş para etmez yalamaların cirit attıkları menfaatçi itlerin yuvası olmuş parti. Öncelik zaten bu kokuşmuşluktan kurtarmak olmalıdır. Eğer parti bu kokuşmuşluğu temizleyemezse iktidar olma hayali kurmayı bıraksın. Çünkü parti binalarında gezinen ve gözükmenin dışında hiç bir faaliyetin içinde olmadan varlık sürdüren mahlukatlar var. Parti yönetimlerine gelince, yönetimler zaten evlere şenlik. Niçin o yönetimin içinde yer aldığının farkında olmayan sözde yöneticiler var. Zaten o kişilerin çoğu yönetimlerde yer alırken gözetilen dengelerin sonucu oradalar. Başka da hiç bir beceri ve yeteneğin sahibi değiller. Her gelen yönetici kendisini partinin üyesinden daha bilinçli ve yetenekli olduğu için orada olduğunu düşünmeye başlıyor ve yanlışta tam burada başlıyor. Kendisinin oraya hak ederek geldiğini düşünüyor. Oysa dönüp kendisine bir baksa kendisini oraya bir sürecin getirdiğini görecek. Ama bakmıyor ve konumunun keyfini yaşamaya devam ediyor. Daha çok ta kendilerinden önce orada bulunmuş olan kişilerden örnek aldıkları birisini taklit etmeyi beceri sayıyorlar. O yönetici konumunda bulunan müsveddeler öncelikle bir alan yönetmenin ne demek olduğunun farkında olmalılar. Bilmesi gerekenlerin başında parti programının geldiğini kavramalıdır. Şimdi baktığınız zaman partinin üst kademesinde görev alan yada milletvekili olan veya daha önce bu görevleri yerine getirmiş olanların hiç birisi parti programını açıp okumamıştır. Partinin hali böyle iken iktidar hayali kurmanın beyhude çaba olduğunu görmek mümkündür.

Kocaeli haberlerini takip ettiğinizde partinin bir takım hareketlenme içinde olduğu yanılgısı içinde olmanız olasıdır. Partinin eğitim adı altında sürdürdüğü faaliyetlerin temelinde hırsızlık yatmaktadır. Vermeye çalıştıkları eğitimin materyallerinin çalıntı olduğunun kanıtı o materyallerin gerçek emektarlarının elinde olduğunu görürsünüz. Parti o gerçek emektarların emeklerini çalarken bir kez olsun onlara teşekkür etmeyi akıl edememiş olması bana biraz garip geliyor.  Parti üst yönetiminin konulara ve işleyişlere hakim olmadığı apaçık görülmektedir.  İktidar olacak partinin üst yönetimi partinin fotoğrafının en ince ayrıntısını bilmek zorundadır. Alan yönetimi onlar içinde geçerlidir. Bir partinin iktidarı hedefliyor olmasının ölçüsü, partinin genel başkanının kurmuş olduğu örgüt zinciriyle sokak temsilcisinin neler yaptığını biliyor olmasıdır. Eğer böyle bir örgütlenme ağınız varsa iktidar olmanızın yakın olduğunu söylemek mümkündür. Kocaeli haberlerinde böyle bir fotoğrafı görmek pek mümkün görülmemektedir. Genel Başkanın yürüttüğü faaliyetlerle idare etmeye çalışan yönetimlerin partiye iktidar yolunda katkısı olmaz.

Kocaeli haberleri - spor
Kocaeli haberleri – spor

Kocaeli haberlerinde görmemekle birlikte yönetim kademelerinde yer alan insanların yönetici olduğunun farkında olması gerekiyor. Kafakol ilişkileriyle iş götürmenin yada el yordamıyla yönetiyor sanmanın sıkıntıları her zaman olmuştur. Yönetme ile idareciliğin birbirine karıştırıldığı en verimli alandır siyaset. İdarecilik yöneticilik değildir. Bunu bilen ve ona göre pozisyon alan yönetici yöneticilik yapma yolunda olabilir. Yoksa idareciliği yöneticilikle karıştıran anlayış debelenir durur. Sadece çevresine şirinlik saçan şarlatan olurlar. Bu şarlatanlar partide oldukça fazladır. Bunların partinin iktidar hedefine hiç bir katkıları yoktur ve hatta zararları bile olur.  Bunları görmek ve ayıklamak partililerin başlıca görevleri olmalıdır. Delege olma uğruna karakterlerini satmamalılar. Satılık karakter çürümüşlüğün tablosudur. Bu tabloyu yaşatmak hiç bir üyenin hakkı değildir. Zaten böyle bir hak ta olmaz. Önemli olan farkındalıktır.

Anlaya bildiyseniz ne mutlu bize…

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica