Ekonomi

Başkan Zeytinoğlu Asgari Ücret Artışını Değerlendirdi

Başkan Zeytinoğlu Asgari Ücret Artışını Değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 2023 yılı asgari ücret artış oranını değerlendirdi – akarhaber

Zeytinoğlu; “Asgari ücret zammı yaklaşık 7 milyon asgari ücretli çalışan başta olmak üzere toplumun genelini ilgilendiriyor. 2022 yılı başında 4.253 TL olan net asgari ücret 8.506,80 TL oldu. Böylelikle net asgari ücret artış oranı, Ocak ayına göre yüzde 100, 2022 yılı temmuz ayına göre yüzde 54,66, yıllık ise yüzde 74,43 oranında artış gösterdi. 2022 yılındaki gıda enflasyonu ile aynı oranlarda yapılan bu artış çalışanlarımız açısından memnuniyet verici” dedi.

İŞVERENE DESTEK ARTIRILMALI

Zeytinoğlu işverene asgari ücret desteğinin arttırılması gerektiğini söyleyerek, “Bu konuya işletmelerin devamlılığı ve rekabet edebilirliği açısından da bakmak gerekir. Enflasyon oranını geçen bu asgari ücret artışının ihracat yapan büyük firmalarda sıkıntı yaratmayacağını düşünüyoruz. Fakat KOBİ’leri ve Anadolu’da bulunan firmaları da sıkıntıya sokmamasını temenni ediyoruz” dedi. 2023 yılı asgari ücret artışının işverene maliyetinin 11.759,40 TL olduğunu kaydeden Zeytinoğlu, “Sürdürülebilirlik açısından işverenin üzerindeki bu maliyet yükleri hafifletilmeli ve ülkemizin üretim gücü korunmalı. Bildiğiniz üzere kıdem tazminatı yıllık bir brüt ücret üzerinden hesaplanıyor. Dolayısıyla Ocak ayı itibariyle yıllık 6.471 TL olan asgari ücret kıdem tazminatı 10.008 TL’ye çıkmış olacak. Bu da yine işverenin üzerinden kıdem tazminatı yükünün yüzde 54,5 oranında artması anlamına geliyor. Özellikle küçük işletmelerimiz açısından bu tazminat yükü ciddi sıkıntılara yol açacak. Bu noktada KOBİ’lerimizin desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica