Genel

Otoyollarda hız limiti uygulaması bugün başladı

Otoyollarda hız limiti uygulaması bugün başladı

Bugünden itibaren araçların otoyollardaki gişelere giriş ve çıkış süreleri üzerinden ortalama hızları hesaplanacak. Hız limitlerini aşan sürücülere cezai işlem uygulanacak. Otoyollarda hız limiti uygulaması bugün başladı.Emniyet Genel Müdürlüğü ve Karayolları Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle birlikte; bugünden itibaren araçların otoyollardaki ortalama hızları gişelere giriş çıkış süreleri dikkate alınarak hesaplanacak, hız ihlali yapan sürücülere cezai işlem uygulanacak. Otoyollarda hız limiti uygulaması bugün başladı, haberini vermek bizim görevimiz.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Avukat Cevat Kazma, yeni uygulamayla birlikte araçların, otoyollarda giriş ve çıkış yaptıkları HGS/OGS noktaları arasında kat etmiş oldukları mesafe ve süre bilgilerinden ortalama hızlarının tespit edileceğini ifade etti.

Örneğin Mahmutbey-Edirne arasındaki yaklaşık 210 km’lik otoban yolunu 1 saat 55 dakikadan daha kısa sürede tamamlayan araç sürücüleri hız sınırını aşmış sayılacak.

Yönetmelikte belirtilen süreyi aşan araçlara trafik cezası kesileceğini belirten Cevat Kazma, hız sınırlarını yüzde 10-30 arası aşan sürücülerin 154 TL yüzde 30’dan fazla aşanların ise 427 lira ceza ödeyeceğini belirtti.

Yeni sistemin Ankara-İstanbul, İstanbul-Edirne, İzmir-Aydın, Niğde-Şanlıurfa, Adana-Mersin ve Adana-Şanlıurfa otoyollarında başlayacağı bilgisini paylaşan Cevat Kazma, uygulamayla birlikte yaşanan kazaların önüne geçilerek sürücülerin güvenli bir yolculuk yapmasını sağlayacağını söyledi.

Aynı zamanda tuzak radar tartışmalarının da sona erebileceğini vurgulayan Cevat Kazma, kesilen cezalara itiraz etmek isteyen sürücülerin 15 gün içerisinde Sulh Ceza Hâkimliklerine başvurması gerekeceğini sözlerine ekledi.

Hız Limitleri – Radar ve Ortalama Hız Cezaları

Trafikteki araçlara ait hız limitleri ve bu hızların aşılmasını radar kontrolü (mobil ve sabit) ile tespit edilmesi durumundaki ceza miktarı bilgilerine burada ulaşabilirsiniz.
Arttırılmış Hız Limitleri

Radar ve Ortalama Hız Ceza Miktarları

Trafik görevlileri araç seyirlerinin can ve mal güvenliği açısından sorunsuz bir şekilde sağlanması amacıyla değişik kontrol yöntemleri ile hız limitlerine uyumu kontrol etmektedir.
Klasik sabit ve mobil radarların yanında özellikle İstanbul ve Ankara da başlayan yeni uygulama ile bazı yollarda ortalama hız kontrolü yapılmakta ve ceza kesilmektedir. Ortalama Hız Kontrolü şu şekilde yapılmaktadır. Araç (A) noktasındaki hız tespit radarından geçtiği zaman plakası kayıt altına alınmakta araç (B) noktasından geçtiğindeki zaman değerlendirilerek; aradaki süre ve mesafe bilgisinde aracın ortalama hızı hesaplanmaktadır. Bu şekilde sürücüler sadece radar bölgesinde değil o güzergahta da hız limitlerine uymak zorunda kalmaktadır.

Radar ve Ortalama Hız Limitleri Aşma Trafik Ceza Miktarı 2017

Hız Sınırlarını % 10’dan % 30’a kadar aşmak (%30 dahil)
206,00 TL (Peşin 154,50 TL Para Cezası (Ayrıca 10 Ceza Puanı)
2016 yılı için 200,00 TL (Peşin 150,00 TL)
Hız Sınırlarını % 30’dan fazla aşmak
427,00 TL (Peşin 327,25 TL) Para Cezası (Ayrıca 15 Ceza Puanı ile Geriye Doğru 1 yıl içerisinde 5 defa ihlal edildiğinde Sürücü Belgesinin Geri Alınması)
2016 yılı için 413,00 TL (Peşin 309,75 TL)

Hız tespiti yapabilen mobese kameraları ile radar ve ortalama hız cezası adresine postalanmış bir çok sürücü (İstanbul ve Ankara başta olmak üzere) bulunduğundan; araç sürücülerinin hız limitleri uyumu konusunda hassasiyet göstermelerini önemle tavsiye ediyoruz.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica