Genel

Oya Arapoğlu, ‘Toprak kayması olan yerler imara mı açıldı’

Şehir Plancıları Odası Sakarya İl Temsilcisi Oya Arapoğlu, önceki gün Sapanca’da YHT güzergahı ile ilgili yapılan inceleme ardından; belediye Başkanı Aydın Yılmazer’in yaptığı açıklamaya cevap verdi. Ve, Oya Arapoğlu, ‘Toprak kayması olan yerler imara mı açıldı’, sorusunu sordu? yanıt alamadı.

Oya Arapoğlu, ‘Toprak kayması olan yerler imara mı açıldı’

Şehir Plancıları Odası Sakarya İl Temsilcisi Oya Arapoğlu, YHT güzergahı ile ilgili olarak, Belediye Başkanı Aydın Yılmazer’in yaptığı açıklamaya cevap verdi. Güzergah üzerinde Milletvekili Mustafa İsen, AKP İl Başkanı Fevzi Kılıç ile inceleme yaptıklarını habercilere ifade eden Arapoğlu; “Hızlı Tren Projesi güzergahı hakkında nedense Sapanca halkına ve ilgili kurumlara gerekli aydınlatıcı bilgi verilmeden güzergah değişikliğine gidilmiştir. Hızlı Tren Yolunun geçeceği “arazi kot” bilgilerinin olduğu uygulama projesi hala belediyeye gelmediğinden vereceği zararlar da belediye yetkilileri tarafından tam olarak algılanamamış gözükmektedir. Uygulanması durumunda sadece Hızlı Tren yolunun geçtiği güzergahta bulunan mülk sahipleri değil, çevresinde bulunan birçok arsa ve bina sahibi de direk ve dolaylı olarak olumsuz etkilenecektir” dedi.

CADDELER KAPANACAK

Arapoğlu güzargaha göre; Sapanca’nın ortasında Jandarma alt geçit bölgesinden başlayan ve Kuruçeşme civarına kadar devam eden yaklaşık 3 km uzunluğunda ve 40-50 m. genişliğinde her iki tarafı koruyucu elemanlarla kapalı bir set oluşacağını belirtti. Arapoğlu şöyle devam etti, “Güzergah ile 6 cadde ve 6 sokak kapanacaktır. Sapanca Belediyesi Pazar yeri dahil bir çok bina ve konut da yıkılacaktır. Dolayısıyla geçtiği yerlerde karşılıklı bağlantılar kapanacak taşıt ve yaya ulaşımı 5 noktada yapılacak; 400m uzunluğunda 9.95m yüksekliğinde beton yığını üst geçitler ile sağlanacaktır” diyerek; bu gün Adapazarı içinden geçen tren yolunun sorun görünürken, Sapanca’da da aynı şeyin yaşanacağını ifade etti.

LOJİSTİK MERKEZ

Yılmazer’in Sapanca’nın lojistik merkez olacağı yönünde açıklamaya da cevap veren Arapoğlu; “TCDD Genel Müdürlüğü Lojistik Merkezi Kurmak amacıyla; Kocaeli Kartepe İlçesi Köseköy İstasyonu civarında yüzlerce dönüm araziyi kamulaştırmış Lojistik merkezinin bir bölümü de faaliyete geçmiştir. Ayrıca bir başka yanlış yönlendirme de “Bu güzergah olmazsa Sapanca’da Hızlı Tren İstasyonu olmaz” tezidir. “Hızlı Tren İstasyonu” yapılması amacıyla ilk belirlenen güzergah ile birlikte istasyon yeri tespit edilip Kırkpınar yakınlarında yaklaşık 40 dönüm arazi kamulaştırılmıştır. Kamulaştırma işlemi tamamlanmış olup istenildiği zaman Hızlı Tren İstasyonu yapılabilir. Yeni belirlenen Sapanca Hızlı Tren İstasyonu söz konusu güzergah değişikliğinden yaklaşık 2 km. uzaklıkta konumlanmıştır.” Diyerek bilgi verdi.

‘İMARAMI AÇTI’

Güzergah değişikliği ile ilgili net bir gerekçe ortaya konulmamakla birlikte, belirlenen ilk güzergahın geçtiği yerlerde “heyelan, toprak kayması var” diyerek; yeni güzergahın vadiye dere yatağına kaydırılması yönünde belediyenin yönlendirdiği belirten Arapoğlu şunları söyledi: “Sapanca Belediyesi, yeni düzenleme ile “toprak kayması olan yerleri imara mı açtı; yoksa tehlikeli alan diyerek yeşil alan mı yaptı?” bu konuda bir açıklama beklenmektedir.”

UYARMAK GÖREVİM

Yer altı ve yer üstü doğal güzellikleri ile Turizm sektöründe ön plana çıkan Sapanca’mızın gelecekte karşı karşıya kalacağı görüntü ve gürültü kirliliği ile yaşayacağı kentsel problemleri bugünden ortaya koymanın görevi olduğunu hatırlatan Oya Arapoğlu, “Hızlı Tren Projesi’nin Sapanca’da alelacele, yeterli nesnel, bilimsel ve teknik araştırmalar yapılmadan etüt proje olarak değiştirildiği; Proje ile ilgili Fayda-Maliyet analizinin kamu kaynaklarının yerinde ve doğru kullanımı açısından yeniden değerlendirileceği düşüncesindeyim” sözleri ile açıklamasını tamamladı.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica