Genel

Akın Öztürk, ‘soruyu Hulusi Akar’a sorun’

Akın Öztürk, ‘soruyu Hulusi Akar’a sorun’ Akıncı Üssü davasında savunma yapan Akın Öztürk, “Darbeyi, TSK içinde bulunan FETÖ’cü bir grubun dış güçlerin desteğiyle yaptığını düşünüyorum” dedi. Darbe gecesi Akıncı Üssü’nde sivil imam olduğu öne sürülen Nurettin Oruç’u görüp görmediği sorulunca Öztürk, “Ben sivil şahıs görmedim Genelkurmay Başkanı da oradaydı ona sorun” dedi. Akın Öztürk, ‘soruyu Hulusi Akar’a sorun’ detaylar haberimizde…

Akın Öztürk, ‘soruyu Hulusi Akar’a sorun’

15 Temmuz darbe girişiminin komuta merkezi olan Akıncı Üssü’ndeki eylemlere ilişkin 486 sanık hakkında açılan davada, darbenin planlayıcısı olduğu gerekçesiyle yargılanan Harun Biniş, avukatının mahkemeye, savunmaya hazır olmadığı yönünde mazeret dilekçesi vermesi nedeniyle savunma yapmadı. Nurettin Oruç, kendisine yöneltilen bazı soruları yanıtlamak istemezken, askeri kanadın bir numarası olmakla suçlanan Akın Öztürk ise, “Keşke katıldığım operasyonlardan birinde ölseydim de bu haksız suçlamalarla karşı karşıya kalmasaydım” dedi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Sincan Cezaevi içerisindeki duruşma salonunda görülen davanın sabahki bölümünde, savunması dün biten ve ‘sivil imam’ olmakla suçlanan Nurettin Oruç’un çapraz sorgusu tamamlandı. Darbe gecesi üssün bulunduğu Kazan’a ‘belgesel çekmeye’ gittiğini söyleyen Oruç, çapraz sorgusu sırasında Akıncı Üssü’nde 15 Temmuz gecesi güvenlik kamerasından alınan fotoğraf ve görüntünün kendisine ait olmadığını belirterek, “Bana soruşturma sırasında bunlar gösterilmedi, bahsedilmedi. Görüntülerin ısrarla bana verilmemesi ben de şüphe oluşturdu. Dün de bu konuda sorulan sorulara ‘Bir yapımcı olarak böyle görüntüler üretmek, montaj yapmak çok basit’ demiştim” diye konuştu.

‘Şu an FETÖ darbesi gibi görüyorum’ – Akın Öztürk, ‘soruyu Hulusi Akar’a sorun’

Bir müşteki avukatı, Oruç’a FETÖ ile irtibatı ve iltisakı olmadığı yönündeki ifadesini hatırlatarak, “Peki bu darbe sizce bir FETÖ darbesi mi?” sorusunu yöneltti. Oruç, soruyu, “Dünkü savunmam sırasında sorduğum bazı sorular var. Bunların cevaplanması gerekiyor. Ama şu an itibariyle FETÖ olarak görüyorum” diye cevapladı.

Gittiği köyün ismini hatırlamadı – Akın Öztürk, ‘soruyu Hulusi Akar’a sorun’

Bir müşteki avukatı, Oruç’a, Kazan’a belgesel çekmek için gittiğini söylediğini hatırlatarak, “Peki bu belgesel için kimlerle görüştünüz? Gittiğiniz köyün adını söyler misiniz? şeklinde sorular yöneltti. Oruç bu sorulara “Hatırlamıyorum” diye yanıt verdi. Bir avukat da, Oruç’a belgesel çekimi ve yapımcılıkla ilgili bazı teknik sorular yöneltti. Oruç, bu soruları, “Bu terimleri biliyorum ama açıklamak istemiyorum” şeklinde cevapladı.

Sanık Avukatına tepki – Akın Öztürk, ‘soruyu Hulusi Akar’a sorun’

Sanığın çapraz sorgusunun tamamlanmasının ardından avukatı Ertuğrul Cem Cihan savunma yaptı. Cihan’ın, müvekkilinin işkence gördüğünü ve cezaevinde tecrit edildiğini söylemesi salondaki müşteki yakınlarından tepki gördü. Avukata yönelik sinkaflı sözler sarf eden bir kişi salondan çıkartıldı.

Nurettin Oruç’un savunması tamamlandıktan sonra Mahkeme Başkanı Selfet Giray, davada sivil imam olduğu gerekçesiyle yargılanan 4’üncü ‘sivil imam’ Harun Biniş’in, avukatının mazeretinden dolayı savunmasının bugün alınmayacağını söyledi.

Akın Öztürk: Keşke ölseydim – Akın Öztürk, ‘soruyu Hulusi Akar’a sorun’

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde darbenin askeri kanadının bir numarası olduğu iddia edilen eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk’ün savunma yaptı Öztürk, 46 yıllık pilotluk hayatında bir çok operasyona katıldığını belirterek, “Keşke bu operasyonlardan birinde ölseydim de bugün bu haksız suçlamayla karşı karşıya kalmasaydım” dedi.

Öztürk’ün savunmasının ardından çapraz sorgusuna geçildi. Akın Öztürk, bir soru üzerine, “Darbeyi, TSK içinde bulunan FETÖ’cü bir grubun dış güçlerin desteğiyle yaptığını düşünüyorum” dedi.

Öztürk, Mahkeme Başkanı Giray’ın, “Akıncı Üssü’nde bulunduğu zaman aralığında sivil şahıslarla karşılaştınız mı?” sorusuna, “Ben 143. Filo’ya gittiğimde bütün personeli orada gördüm. Etrafta telefonlar ve bilgisayarlar vardı. Bunların operasyon için mi başka bir şey için mi kullanıldığını bilmiyorum. Işıklar kapalı ve loş ışık olduğu için kimseyi tanıyamadım. İnanın kendimden başka bir tane sivil görmedim” diye yanıtladı. Bunun üzerine Giray, “Çok enteresan. Size göstereyim 6 klasör fotoğraf var yarısı sivil” karşılığını verdi.

‘5 General dışında kimseyle konuşmadım’

Öztürk, “O gece damadınız da oradaydı. Onun durumunu öğrenmek, yardım istemek için aramayı düşünmediniz mi?” şeklindeki soruya, “Hayır aramadım. Uçuş faaliyeti olduğu için prensip gereği aramıyorum. Genelkurmay Başkanına gittikten sonra inanın ona tabi olmak dışında başka hiçbir şey düşünmedim. 5 general dışında kimseyle konuşmadım” yanıtını verdi.

Öztürk, “Şu anki düşüncenizle damadınızın bu işin içinde olduğunu düşünüyor musunuz?” yönündeki soruya, “Efendim yargılama devam ediyor. Şimdi olduğunu söylersem ‘babası onu ihbar etti’ derler” ifadesini kullandı. Mahkeme Başkanı Giray’ın, “Hakan Karakuş darbeye teşebbüs faaliyeti olduğunu biliyor ve buna rağmen sizi oraya çağırıyorsa, buna ne diyorsunuz?” sorusuna ise Öztürk, “Hakan Karakuş bana telefonda ‘Buyurun gelin, darbe yapıyoruz’ mu diyecekti?” cevabını verdi.

‘Alayınız Hulusi Akar’a kurban olun’

Bir müşteki avukatı, Öztürk’ün emir astsubayı İsmail Keskin’in savcılık ifadesinde, Genelkurmay Başkanı Akar’ın tutulduğu odaya açık yeşil renk kısa kollu tişört giyen bir sivilin girip çıktığını gördüğünü beyan ettiğini anımsatarak, Öztürk’e kendisinin de o şahsı görüp görmediğini sordu. Bu sözlere Öztürk, “Orada darbe oluyor. Babanı görsen tanımazsın. Ayrıca ben görmek zorunda mıyım efendim?” cevabını verdi.

Avukatın, o sivil şahsın Nurettin Oruç olup olmadığını sorması üzerine Öztürk, “Ben sivil şahıs görmedim Genelkurmay Başkanı da oradaydı ona sorun” dedi.

Öztürk’ün bu sözlerini sanıklar alkışladı. Mağdur yakınlarının oturduğu bölümden ise, “Alayınız Hulusi Akar’a kurban olur” sesleri yükseldi. Salonda yükselen bağrışmalar Mahkeme Başkanının uyarısıyla son buldu.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica