Bilim-Teknoloji

“Aracın arıza teşhisi ve tedavisini yapan bir işletme gördüm”

“Aracın arıza teşhisi ve tedavisini yapan bir işletme gördüm” … Çelik, “Beyinler ve çipler var bunlar her birisi hem onarılıyor yeni gibi kullanılır ve işlevsel hale getiriliyor” dedi. detaylar haberimizde…

“Aracın arıza teşhisi ve tedavisini yapan bir işletme gördüm”

adaotogarage

Adaotogarage Firması’nı ziyaret eden Bilim ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, “Ben burada, bir aracı kullanılmaz halden kullanılır hale getiren dönüştüren, tamirat ve bakımını yapan, aracın arıza teşhis ve tedavisinin usulünce giderilmesini ve teknik usullerle yapan bir işletme gördüm. İhsan Usta’yı tebrik ederim” dedi

Beyinci İhsan” olarak tanınan Adaotogarage Firma sahibi Elektronik Uzmanı İhsan Boya’nın E-5 Karayolu üzeri bölge Trafik Karşısı; No: 400 Arifiye adresinde bulunan ARGE Merkezi’ni ziyaret akınına uğrarken; bir ziyarette Bilim ve Teknoloji Bakan Yardımcısı, Sakarya Eski Milletvekili Doç. Dr. Hasan Ali Çelik’ten geldi. Bakan Çelik’e Uygulamalı Usta Yetiştirme Kampı’ndaki bölümleri tek tek gezdirerek; Sergi, Gösterge Panel, ABS Beyinleri alanlarını hakkında bilgi veren İhsan Boya; “Birikimlerini aktarmak ve sektöre büyük bir değer katmak adına yaptığı Motor Beyini, Ana Beyinler, Sinyal Kolları, Airbag Beyinleri gibi otomotiv elektroniği alanında, bütün otomotiv teknolojileri verdiği eğitimleri anlattı.

Bakan yardımcısının ziyareti

“Sakaryalı girişimci kardeşimizin Türkiye’de ilklere imza attığı bir işletme gördüm”

Alanı gezdikten sonra duygu ve düşüncülerini dile getiren Bakan Çelik; “İşletmeye girerken ki itibar ile işletmeyi tanıdıktan sonraki kanaatlerim çok farklı oldu esasında bir yenilikçi yere gidiyoruz diye geldik buraya. Ama işletmeyi gezdikten sonra otomobili tanıyan araçları tanıyan birisi olarak söylüyorum. Gelecekteki araç maliyetinin %70 kadarı gelecek için söylüyorum. Belki bugün de ciddi rakamlara ulaştı elektronik sistemlerden oluşacak yani donatımı onlardan olacak dolayısıyla artık otomobil dediğimiz zaman nitelikli bir araçtan bahsediyoruz. Biz bura elektronik elektrik yüksek teknolojik donatımlarla donatılmış bir aracı anlıyoruz. Dolayısıyla burada Sakaryalı genç bir girişimci kardeşimizin Türkiye’de ilklere imza attığı bir büyük bir işletme gördüm. Burada; bir aracın ne kadar elektronik sistemi varsa direksiyon sisteminden, frenine, hava yastıklarından, motoruna onun dışında anahtarından, çalıştırma sistemlerine kadar bir araçta yani ne varsa burada var. Bütününü kontrol sistemlerini bir kullanılmaz halden kullanılır hale getiren dönüştüren tamiratını yapan, bakımını yapan, yeniden yapan ve onun arıza teşhis ve Tedavisinin giderilmesini usulünce giderilmesini ve teknik usullerle yapan bir işletme gördüm. Kardeşimizi tebrik ederim” dedi.

ÇELİK: “Burası bir tamirhane değil, aracın her alanını öğreten bir okul”

ihsan usta

İşletme sahibi İhsan Boya’nın halka ve müşterisine göstermiş olduğu bakış açılarını çok beğendiğini dile getiren Çelik; “Bakış açılarını şöyle beğendim; burada bir okul özelliği ile yürüyorlar. Burası bir tamirhane değil, bir okul gibi. Önce eğitim, öğretim; ondan sonra uygulama ve uygulamanın sonunda da katma değerli ürünlerin hem ülkemize sanayimize ve insanımıza kazandırılması müşteri memnuniyetini ön plana çıkaran ülke kaynaklarının da daha verimli değerlendirilmesini sağlayan bir faaliyet var. Burada gördüğüm o. Yani benim bu sözlerim belki bazılarına uzaktan çok söylemiş gibi gelebilir ama her bölüm direksiyon için ayrı bölüm. Gösterge panelleri için ayrı bölüm, motor sistemleri için ayrı bölüm, fren için ayrı bölüm ve bunun gibi aklınıza sistem hakkında hangi bölümler geliyor ise bütün her bir sistem için ayrı ayrı emek verilmiş ve toplanmış sistemler var. Beyinler ve çipler var bunlar her birisi hem onarılıyor yeni gibi kullanılır ve işlevsel hale getiriliyor. Bizim hurdaya attığımız işlevselliği kaybetmiş bir malzeme işlevsel hale getiriliyor” dedi.

ÇELİK: “Öğrencilerimizin buradan çok yararlanacağını görüyorum”

“Burada; dışarıdan baktığımızda birçok öğrencinin buna elini bile dokunduracağı cesareti olamaz ama gördüğü zaman başarma kabiliyeti artar” diyen Bakan Hasan Ali Çelik; “Yoksa bizim ülkemizdeki ustalarımız veya da sektörümüzün ‘bu parçayı al buraya tak’ anlayışı evet bu da bir iştir. Ama bunun dışında buradaki nitelikli bir katma değerinin faydaya dönüştürülmesini sağlıyor. İhsan beyi tebrik ederiz.

Burada orijinalinin çok ucuz fiyatına piyasa da kullanılıyor. Bunun üniversite ölçeğinde incelenmesini yarar görüyorum. Benim de böyle çalışma arzum esasen var yani şurada 2. el diye bahsedeyim yan sanayi değil! 2. el otomotiv sektörünün bu hurdadan pert araçlardan kaynaklanan bir sektör. 2. el otomotiv parçalarının otomotiv sektörüne katkılarını incelenmesini benim de olaya bakış açım burada da bunun bizzat uygulanmasını bir işletmeci tarafından istiyorum. Evet, bunları bilmiyor muyduk? Birçok şeyi görüyorduk kaportasını yapanlar, birçok parçasını yapanları görüyorduk ama burada bu okullaşmış disiplinli ve daha etkili, daha geniş kapsamlı uygulamasının bir somutlaşmış halini gördüm çok beğendim. Allah Muaffak etsin kolaylıklar ve başarılarının devamı dilerim.

Öğrencilerimizin buradan çok yararlanacağını görüyorum. Hem endüstri meslek liselerindeki elektrik elektronik. Belki bilgisayar bölümlerinden üniversitelerin hem elektrik elektronik hem mekatronik hem de makine yönlerindeki bunları hepsi birbirine çok irtibatlı öğrencilerin de irtibatlaştığı ve burada fayda edindikleri bir diğer yer olarak görüyorum. Çünkü sistem kafalı bir sistem yani bunların beyin sistemleri açılıyor. Oradaki bütün yapıyı tanıyorsunuz. Ona göre de müdahile imkânınız oluyor. Örneğin; kopmuş bir iletim hattı çok görülmez halde olmasına rağmen bunların uygun alet edevatlarını kullanarak görünürlüklerini sağladıktan sonra tamir, onarım ve bakımları öğrenci tarafından yapıldığı zaman öğrencinin de cesareti geliyor. Bu sefer ben yaptım diyebiliyor, bir tanesini de yapsa bu cümleyi kullanabiliyor. Böyle bir öğrenci ise geleceğe umutla bakan ve cesareti gelen bir öğrenci olur ve ben artık buna müdahile edebilirim” diye konuştu.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica