Genel

Atilla; ‘Altın ticareti yapanların yarısı Sarrafın şirketleri’

Atilla; ‘Altın ticareti yapanların yarısı Sarrafın şirketleri’ New York’ta görülen ‘Atilla’ya karşı ABD davası’nın 16’inci gününde tek tutuklu sanık Hakan Atilla bir kez daha hakim karşısında. Atilla; ‘Altın ticareti yapanların yarısı Sarrafın şirketleri’ detaylar haberimizde…

Atilla; ‘Altın ticareti yapanların yarısı Sarrafın şirketleri’

ABD yaptırımlarının görüşüldüğü davada son etaba girildi. Bugün savcılık ve savunma ekiplerinin son sunumlarının ardından yarın sabah 12 kişilik jüriye karar vermeleri için gerekli olan talimatlar Yargıç Richard Berman tarafından verilecek. Savcı David Denton, Atilla’ya İran’a altın ticaretiyle ilgili sorular yönelterek başladı.

Atilla’yı ifade verdiği kürsüden inerken ilk olarak avukatları kutladılar

Boğucu geçen çapraz sorguyu oldukça sakin yorumlar ve bankacılık konusunda eğitim tadında cevaplarla tamamlayan davanın tek tutuklu sanığı Mehmet Hakan Atilla’yı ifade verdiği kürsüden inerken ilk kutlayanlar avukatları oldu.

Binlerce telefon tapesi

Yorgun ancak rahatlamış görülen Atilla, savcı David Denton’un 3 haftadır tartışılan yasadışı para trafiğini tam olarak kavrayamadığına işaret eden sorularına yer yer kısa, yer yer uzun cevaplar verdi. Binlerce telefon tapesi, mesajlar ve görüntülerle desteklenen iddianamenin, Atilla’nın jüri tarafından suçsuz bulunduğu taktirde boşa gitmesi ile karşı karşıya kalan savcılık ekibinin oldukça stresli olduğu gözlendi.

“Evet, biliyorduk”

Hakan Atilla, “İran hükümetine altın satılmasının yasa dışı olduğunu biliyordunuz, değil mi” diye soran Savcı Denton’a “Evet, biliyorduk”, “İran Merkez Bankası’nın İran hükümetinin bir parçası olduğunu biliyorsun değil mi” sorusuna ise “Sanırım öyle” diyerek yanıt verdi.

Ticareti eleştiren haberler

Denton Atilla’ya alt kadrodan gönderilen Uluslararası haber ajanslarına ait altın ticaretini eleştiren haberlerin iletildiği e-mail mesajlarından, sanığın yapılan yasa dışı ticarette söz sahibi olduğu izlenimini oluşturmaya çalıştı.

Türkiye’den İran’a yapılan altın ticareti

Daha sonra söz alan Atilla’nın avukatı Cathy Fleming, yine aynı kişiden sanığa gönderilen bir başka e-mail mesajında altını çizdiği Türkiye’den İran’a yapılan altın ticaretinin yasa dışı olmadığını belirten bir Reuters haberi oldu.

Denton’un tok ve yüksek perdeden seslendirdiği ve suçlamam içeren kısa sorularına Atilla’nın oldukça sakin ve yumuşak tonda cevapları tezat oluşturdu. Savcının çoğu dış kaynaklı bankacılıkla ilgili sorularına cevap verirken, “Hayır, öyle değil” diyerek sözlerine başlayan Atilla, ısrarla İran asıllı Türk altın tüccarı Rıza Sarraf, eski genel müdür Süleyman Aslan ve kendisinin katılımı ile İranlılarla yapıldığı iddia edilen toplantıya katılmadığını tekrar etti.

“Yarısı Sarraf’ın şirketleri”

Atilla, İran ile altın ticareti yapan kuruluşların gerçekten altın ticareti yapan şirketler olup olmadığını görmek için; bir denetim mekanizmasının devreye sokulduğunu söyledi.

Atilla, Rıza Sarraf’a ait şirketlerin, en çok altın ticareti yapan tüm şirketlerin yarısını oluşturduğunu; Sarraf’ın şirketleri dışında, listede 1 milyar avro sınırını geçen başka altın şirketi bulunmadığını onayladı.

Halkbank da soruşturma yaptı ama raporlanmadı

Savcı Denton, Atilla’ya Süleyman Aslan ve Rıza Sarraf Türkiye’de gözaltına alındıktan sonra Halkbank’ın bir soruşturma açıp açmadığını sordu.

Bu soruya ‘Evet’ yanıtını veren Atilla, soruşturma sırasında süreçlerin ele alındığını belirterek ‘iki farklı konu’nun söz konusu olduğunu söyledi.

Denetimi gerçekleştirenlerin olumsuz bir noktaya rastlamaması yüzünden durumun raporlanmadığını sözlerine ekledi.

Atilla BDDK’nın da (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) bir soruşturma yürüttüğünü ancak buna dair bir şey hatırlamadığını belirtti. Cumhuriyet

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica