Raporlar

Başkan Hürriyet: AKP’li belediyeler borçlarını nasıl yapılandırıyor?

Başkan Hürriyet: AKP’li belediyeler borçlarını nasıl yapılandırıyor?

İzmit Belediye Başkanı Hürriyet, SGK ve vergi borçları ile ilgili yaptığı basın açıklamasında, “SGK’ya giderek AKP’li belediyelerin borçları takas yöntemiyle nasıl yapılandırılıyorsa bizde borcumuzu karşılayacak kıymetli arazilerimizi sunalım teklifinde bulunduk” dedi- akarhaber

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet basın toplantısı gerçekleştirdi. Hürriyet toplantıda SGK ve vergi borçlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Hürriyet toplantıda şu ifadeleri kullandı; “Uzun vadeli olarak bizde zaten bu borçtan kurtulmak istiyoruz. SGK’ya giderek AKP’li belediyelerin borçları takas yöntemiyle nasıl kapatılıyorsa bizde borcumuzu karşılayacak kıymetli arazilerimizi sunalım, borçtan kurtulalım teklifinde bulunduk. Hemen resmi yazılarımızı hazırladık.

“SGK BAŞKANINA DA İLETTİK”

SGK Başkanının dün mecliste olduğunu öğrendim. Hazır oradayken SGK Başkanına derdimizi, mağduriyetimizi, çözüm önerilerimizi bizzat anlatalım dedik. Aslında çözüm önerilerimizle SGK da rahatlayacak. SGK hem alacağını alacak hem çok hızlı nakite çevirebileceği yerlere sahip olacak. Biz de bilançomuzu düzgün hale getireceğiz. Ayrıca kurumlar arası uzlaşma kültürüyle sorunu çözmüş olalım dedik.

GEÇMİŞ DÖNEMDE YAPILAN DEVİRLER

Geçmiş dönemde mesela vergi dairesine İzmit Belediyesi vergi borçları nedeniyle 30 milyon liralık devir yapılmış. AK Parti döneminde yapılmış bu. Öyle yerler devredilmiş ki. Kassel Çocuk Yuvasını bile vergi borcuna karşılık devretmişler. Takas yapılmış ve borçlar ödenmiş. Tüysüzlerde, Gündoğdu’da, Erenler’de dini tesis alanları devredilmiş. O dönemde 30 milyon lira gibi büyük miktarlı borçlardan bahsediyoruz ki bu sadece vergi borcu.

“BELSA B BLOK 16 MİLYONA DEVREDİLDİ”

2016 yılında 40 milyon lira küsur SGK borcu varmış. Bu döneme uyarlarsak çok ciddi bir rakamdan bahsediyoruz. O dönemde Kuruçeşme Adliye Binası şu anda Vergi Dairelerinin Taşındığı yer, kaymakamlık binası gibi çok değerli hizmet binaları borçlara karşılık takas edilmiş. Kaymakamlık binası o dönemde İzmit Belediyesinindi o takastan sonra artık İzmit Belediyesinin değil SGK kurumunun. Belsa B Blok binası o dönemde 16 milyon 200 bin liraya satıldı. O kadar kıymetli yer 16 milyon liraya SGK’ya devredildi. O dönemde devredilen Belsa binası 5 sene sonra üzerine sadece 1 milyon lira konularak 17 milyon liraya satıldı SGK tarafından.

“DEĞERLİ ARAZİLERİ DEVRETMİŞLER”

O dönemde belediye borçlarını ödedi ama Belsa B Blok’ta İzmit Belediyesi kiracı konuma düştü. Oraya çok ciddi kira ödüyoruz. Buralar boş arazi değil direkt hizmet binaları borçlara karşılık satılmış, kurumlara devredilmiş. Belsa B Blokta muhtarlar bile kiracı hale gelmiş. O dönemde borçlara karşılık devredilen yerlerden başka bir tanesi de Halkevinde şu anda Pişmaniyeciler Çarşısı olan bölgede İzmit Belediyesinin hissesi varmış. Tam E-5 kenarı ve o kadar değerli bir yer ki. Eski Balıkçılar Çarşısı olan yer aslında İzmit Belediyesininmiş. 5 milyon küsüre borçlara karşılık burası da devredilmiş. Yetmemiş 8 adet daha arsa devredilmiş.

“AK PARTİ DÖNEMİNDE DE ÖDENMEMİŞ”

Bütün bu hizmet binaları, arsalar yetmemiş 8 adet arsa daha 2005- 2016 yılı arasındaki borçlar için devredilmiş SGK’ya. Çok ciddi bir borçtan kurtulunmuş. Ama bu devirlerden sonra da yine SGK borçları hiç ödenmemiş. Yani AK Parti döneminde 2016-2019 döneminde ödenmemiş. Biz geldikten sonra da zaten ödeyemedik. Bir de üstüne 2018’de şirkete devredilen taşeron işçilerinin de şirket üzerinden işleyen SGK borçları eklendi. Eskiden taşeronlar ödüyordu sonra onlar da belediye tarafından ödenmeye başlandı.

“BORÇTAN DOLAYI BAŞKA ŞİRKET KURAN BELEDİYELER VAR”

Şirket çalışanlarının SGK borçları ile birleşince miktarlar tabiki büyüdü. Şimdi yapılan haciz personel şirketimiz Bekaş’ın SGK borçları nedeniyle yapıldı. Diğer belediyelere baktığınız da ne yazık ki bu haciz işlemini göremiyoruz. Hatta diğer belediyelerde borç nedeniyle başka şirketler kuran belediyeler var. Biz öyle işlere de girmedik. Borcumuzu ödemeye çalışıyoruz. Nakit akışı sağlamaya çalışıyoruz. Yapılan takaslarla alakalı bizde takas sunmak üzere teklifte bulunduk hem il müdürüne hem de SGK Başkanına.

“BORÇTAN KURTULMAK İSTİYORUZ”

Dosyamızı hazırladık. Takas yapmak istediğimiz gayrimenkul arazilerini de sunduk kendilerine. Kabul ederseniz tüm bu arazilere karşılık takas yapmak istiyoruz. Sadece takibe giren miktar değil, tüm borçtan kurtulmak istiyoruz dedik. Bu takası kabul ederseniz biz uzun vadeli olarak takas ile bu borçları ödeyeceğiz ve bir daha bu hacizle uğraşmak istemiyoruz dedik.”

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica