Bilim-Teknoloji

Beyhan Korkmaz: “Kadın değişirse toplum dönüşür”

Beyhan Korkmaz: “Kadın değişirse toplum dönüşür”

Kocaeli Veli-Der Başkanı Beyhan Korkmaz, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Gününde, eğitim dünyasında eğitim görmekte olan çocukların içinde bulunduğu durumu irdeleyen bir açıklama yayınladı

Korkmaz, yayınlamış olduğu açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“11 Ekim Dünya Kız Çocukları Gününü maalesef üzülerek kutluyor ve farkındalık yaratmak istiyoruz. Eğitimi siyasilerin ve belirli kesimlerin düşüncelerinin tezahürü olarak görmek istemiyoruz. Çocuklarımızın üstün yararı gözetilerek parasız, kamusal, bilimsel, laik eğitim isteğimizi yeniden vurgulamak istiyoruz. Ülkemizde çocuk yoksulluğu artmış, analı babalı yetimler oluşmuştur. Her geçen gün çocuklarına bakamayan aile sayısı artmakta ve çocuklar kısmı olarak ya tarikat yurtlarına, gönderilmekte ya da kimsesiz çocuklar yurtlarına itilmektedir.

Aile Bakanlığının da dahil olduğu bir araştırma ile istatiksel anlamda, bu konunun ivedi şekilde incelenerek kamuoyu ile paylaşılması ve önlem alınma gerekmektedir. Sayısal verilerin eksikliği bu sorunların olmadığı anlamına gelmez. Özellikle kız çocukları bu yoksulluktan daha fazla etkilenmekte ve ebeveynler çalışmak zorunda olduğundan ev işleri dahil, kendinden küçük kardeşlerine bakmak zorunda kalmaktadır. 4+4+4 sistemi ile özellikle kızlarımız için sistem dışına itilmek anlamına geldi ve çocuklarımız devamsızlık yapsalar dahi Hafızlık programına katıldıklarını belgeleyen ilköğretim çağındaki çocuklar, bir üst sınıfa başlayabilmektedir. Bu durum farklı çevrelerin eğitimi dizayn etme çabası olarak algılanmalı ve cemaati yapıların, topluma açabileceği tahribat düşünülerek, güvenlik sorunu haline gelmesi engellenmelidir. Kadın değişirse toplum dönüşür. Türkiye’nin %27,5 çocuk ve verilere göre 866 bin kız çocuk okula gidememektedir. Okullaşma düşünüldüğünde ilkokuldan liseye kadar okul terki artmaktadır.

Haydi Kızlar Okula Projesi 2006 yılına kadar başarılı bir şekilde uygulanmış 222 bin 800 kız çocuğu okullu olmuştu. Terkedilen proje sonrası 2014 yılında ilk kez eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliği projesi, eğitim politikalarına dahil edildi (ETCEP) yapıldı. Proje 2016 yılına kadar, Devlet ve Avrupa Birliğinden finanse edilmiş 10 ilde uygulanarak 12 bin öğrenci faydalanmış ve eğitim mevzuatı ve ders kitapları da toplumsal eşitlik bakımından incelenmişti. Bu projenin bitimi ile ise dönemin Bakanı 2018 de okullarda toplumsal cinsiyet eşitliğini esas alan projelerin yaygınlaştırılacağını açıklamasına rağmen, Toplumsal Okul Standartlarının Yaygınlaştırılması Projesi, ne karşı çıkan bazı kesimlerden gelen tepkiler üzerine 2019 yılında tamamen sonlandırıldı. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Politikalarından geri adım atılması günümüzde pıtrak gibi Hafızlık okullarının, tarikatlara bağlantılı eğitim kurumlarının açılmasına sebep olmuştur. Bazı kurumlar bir adım öteye giderek, hafız hukukçu yetiştiriyoruz diye, insanların dini duyguları kullanılarak, okul kayıtlarında satış pazarlama yöntemine dönüşmüştür.

Öğrenci Veli Derneği olarak, MEB’i ikaz etmek ve farkındalık yaratmak istiyoruz. Parasız, Kamusal, Bilimsel, Laik eğitim bu ülkenin kurtuluşu ve geleceğimizin teminatıdır. MEB’in değerler eğitimi üzerinden yaptığı bazı Dinci Vakıflarla yaptığı protokoller sonlanmalı ve 8 yıllık kesintisiz eğitim uygulanmaya geçirilmelidir. Eğitimden farklı oluşumların izleri ve taktikleri silinmeli. Dini eğitim altında okul öncesi düzeyde sübyan okulları mercek altına alınmalıdır. Kanatsız meleklerimiz çocuklarımız daha bebek yaşta savunmasız bırakılmamalıdır. Bizler çocuklarımızı daha aydınlık yarınlarda, kendinden emin, kendi ayaklarının üstünde duran, iş gücünde ve istedikleri meslekleri yapabilecekleri mutlu yarınlarda görmeyi umut ediyor ve yalnız olmadıklarını hissettirmek istiyoruz.”

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica