Ekonomi

DİSK Emekli-Sen: “Ulaşım Hakkı Temel Bir İnsan Hakkıdır”

DİSK Emekli-Sen: “Ulaşım Hakkı Temel Bir İnsan Hakkıdır”

Son günlerde basında ve kamuoyunda yer bulan “65 yaş üstü yurttaşlara yönelik ücretsiz toplu taşıma hakkı dönemi bitiyor” söylemleri üzerine Sendikamız DİSK Emekli-Sen tarafından aşağıdaki açıklamayı yapma gereği doğmuştur:- akarhaber

Ulaşım Hakkı, Temel Bir İnsan Hakkı; Yaşlılara Yönelik Ücretsiz Ulaşım, Yasalarla Tanınmış Bir Haktır!

Ulaşım hakkı, tıpkı sağlık, eğitim, çalışma hakkı gibi pek çok insan hakkından biridir. Ve yine tüm temel insan hakları gibi, ulaşım hakkı da piyasanın insafına bırakılamayacak, diğer bir deyişle vahşi kapitalizmin çarklarına terk edilemeyecek bir hak olup kamusal bir nitelik taşımaktadır. Ancak onu diğerlerinden ayıran bir niteliği de vardır: Ulaşım hakkının gasp edilmesi, diğer tüm temel haklara erişimi de engelleyecektir.

Diğer yandan, bir sosyal devlet olmanın gereği, “dezavantajlı gruplara yönelik” sosyal politikaları; devletin sosyal niteliğini güçlendirecek uygulamaları hayata geçirmektir.

Eğitim ve sağlık hizmetleri gibi ulaşımın da tümüyle kamusal bir hizmet olduğunu; tüm yurttaşlara ücretsiz/nitelikli biçimde sunulması gerektiğini savunan, ücretsiz ulaşımın ülkemizde örneğin Ovacık belediyesinde hayata geçirilebilmiş olmasını takdirle karşılayan DİSK Emekli-Sen, gelinen noktada tanınmış bir hakkın gasp edilmesi anlamını taşıyan bu tartışmaları olağan karşılamamaktadır.

Hiçbir kriz, hiçbir kar-zarar hesabı yaşlıları hastaneden, eczaneden, torununu okuldan almaktan, en temel hakkı olan sosyal ve kültürel etkinliklere katılmaktan alıkoyacak bir ulaşım hakkı gaspını meşru kılamaz; kılamayacaktır.

Bu bağlamda, basına ve kamuoyuna bildirmeyi görev kabul ediyoruz: 65 yaş ve üstü yurttaşlara yönelik ücretsiz toplu taşıma uygulaması yasalar ile belirlenmiştir ve ancak yasa ile kaldırılabilir.

Şu an için, bu hak kanunen kaldırılmış değildir ve yine kanun kapsamında ücretsiz ulaşım hakkının gaspı idari para cezasına tabidir.

DİSK Emekli-Sen, yaşlıların ücretsiz toplu taşıma hakkıyla birlikte bu hakkın yaygınlaştırılmasını da savunmaktadır. Diğer yandan, var olan bir hakkın gasp edilmesi karşısında da sessiz kalmayacaktır.

Yaşlıların ücretsiz ulaşım hakkının gaspı gündemde tutulduğu müddetçe, milyonlarca emeklinin sesi olan DİSK Emekli-Sen’in de konusu olmaya devam edecek, bu hakkın gasp edilmesine hiçbir biçimde izin verilmeyecektir.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica