Bilim-Teknoloji

Dünya dışında Evrende başka canlılar var deniliyor

Dünya dışında Evrende başka canlılar var deniliyor İnsanlar Evren’de yalnız mı yaşıyor, dünya dışında başka canlılar yaşıyor mu? Dr. Selçuk Topal bu sorulara cevap verirken, “Şimdilik evet” diyor… Dünya dışında Evrende başka canlılar var deniliyor detaylar haberimizde…

Dünya dışında Evrende başka canlılar var deniliyor

“Kozmik denize yelken açmak için yaratılmışız”

Evren’de yalnız mıyız, dünya dışında canlılar yaşıyor mu? İnsanlar, Dünya dışı canlı aramaya devam ediyor. Sadece 13 bin km çapa sahip minik bir mavi gezegen üzerinde yaşayan birkaç milyar insan olarak çapı 93 milyar ışık yılı olan görünen evrene meydan okumaya devam ediyoruz. Evrende yolculuğumuz devam ediyor. Bizler burada doğduk; ancak, bu gezegende yok olmayacağız. Kozmik denize yelken açmak için yaratılmışız. Global Health adlı bilim dergisinde yer alan Dr. Selçuk Topal’ın ‘Dünya Dışı Yaşam Arayışı’ isimli makalesinde bu konuyu ele alıyor.

“Evren’de Dünya dışında yaşam olduğuna dair elimizde bir bulgu yok””

Her ayın 1’inde İngilizce-Türkçe olarak çift dilde yayınlanan dergide konuşan Topal, “An itibarıyla, Evren’de Dünya dışında yaşam olduğuna dair elimizde bir bulgu yok. Uzay sessiz ve ölü” diyor. Topal, “Kimse bize seslenmiyor veya sesimizi duymuyor” derken şöyle devam ediyor: “Galaksimiz Samanyolu, ortalama 100.000 ışık yılı çapında fakat insanlık olarak gönderdiğimiz radyo sinyalleri 100 ışık yılı öteye ancak ulaştı. Eğer tüm Dünya tarihini 24 saate sıkıştırsaydık, insanoğlu son saniyede ortaya çıkmış olurdu. Biz bu kozmik denizde, Samanyolu denilen bu gökadada daha çok yeniyiz. Henüz içinde yaşadığımız adayı bile tam anlamıyla anlamış değiliz. Okyanustaki başka adalara yolculuk yapmak ise şimdilik imkansız görünüyor.”

“Mum yandığı sürece ışığınız var”

Topal, “Eğer Evren’de yalnız olmak size korkutucu geliyorsa, böyle hissetmeniz normal” diyor. ‘Evren’de Dünya dışı zeki yaşam formu var mı?’ sorusuna cevap veren Topal, “Zifiri karanlık bir odada tek ışık kaynağınızın bir mum olduğunu düşünün. Mum yandığı sürece ışığınız var. Ama bir süre sonra o ışık da sönecek.”

“Evren’de zeki yaşam olduğunun yegane kanıtı…”

“Yani bir başka deyişle Dünya’daki yaşam yok olacak (en azından insanoğlu) ve belki de Evren’deki tek ışık kaynağı sönmüş olacak. Eğer bunu istemiyorsak, kendimizi yok etmeden Tip 3 uygarlığa evrimleşmemiz gerekir. Bunu başarabilecek miyiz? Defolu insan doğasını denkleme katarsak, başarabilme olasılığımız sıfıra yakın. O nedenle, zaman geçtikçe insandan daha iyi başka bir canlıya evrimleşeceğimizi düşünmek istiyorum. Belki de ‘Evren’de Dünya dışı zeki yaşam formu var mı?’ sorusuna verilecek en doğru ve basit cevap şu olabilir: Evren’de zeki yaşam olduğunun yegane kanıtı, onların bizimle henüz irtibata geçmemiş olmalarıdır.”

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica