Siyaset

EMEP: “Mutlu şehir deprem dirençli şehirdir”

EMEP: “Mutlu şehir deprem dirençli şehirdir”

Emek Partisi Kocaeli İl Örgütü, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi önünden seslendi: “Mutlu şehir, deprem dirençli şehirdir” – akarhaber

Maraş merkezli yaşanan depremlerin ardından uzmanlar, Marmara bölgesinin tamamını etkileyecek bir İstanbul depremine karşı hazırlık yapılması gerektiği yönünde uyarılarda bulunuyor. Beklenen depremlere dair gerekli hazırlıkların yapılması gerektiğini söyleyen Emek Partisi (EMEP) Kocaeli İl Örgütü, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi önünde yaptığı basın açıklamasında “Yaşadığımız kentte ‘mutlu’ olmak için öncelikle depreme dirençli evlerde yaşamak istiyoruz” dedi.

“Güvenli şehirler istiyoruz”, “Deprem değil rant hırsı öldürür” ve “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganlarının atıldığı açıklamaya Eğitim Sen de destek verdi.

“EN ÇOK ETKİLENECEK İLLERDEN BİRİ KOCAELİ”

EMEP Kocaeli İl Yöneticisi Ebru Okten’in okuduğu basın açıklamasında, bilim insanlarının İstanbul depreminin yaşanacağını ve tüm Marmara Bölgesi’ni etkileyeceğini yıllardır anlattıklarını söyledi. Yaklaşan deprem tehdidine karşı harekete geçilmesi gerektiğini söyleyen Okten, “Beklenen İstanbul depreminden en çok etkilenecek illerden biri de Kocaeli’dir. Gölcük depreminin etkileri insanlar üzerinde hala devam ederken üzerine yaşanan Maraş merkezli deprem felaketi herkesin aklındaki ‘Yaşadığımız binalar, çalıştığımız iş yerleri, okuduğumuz okullar’ depreme dayanıklı mı sorularını canlandırdı. Bu nedenle aktif fay hattı üzerinde olan ve Marmara depreminin de adım adım yaklaştığı göz önünde bulundurularak bilgi edinme hakkı kapsamında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvurarak çeşitli sorular sorduk. Fakat sorularımıza hala cevap alamadığımız gibi, yaklaşan deprem ihtimaline karşı kamu kurumlarının deprem öncesi hazırlık adına bir adım atmadığını görüyoruz” dedi.

“2 MİLYON EMEKÇİNİN YAŞAMI DOĞRUDAN ETKİLENECEK”

“Yerel Yönetimlerin görevi, sadece deprem sonrasına hazırlanmak değil deprem öncesine de hazırlanmak olmalı” diyen Okten, “Riskleri ortadan kaldırmak, olası kayıpları önlemek için deprem dirençli kentler mümkündür diyerek yerel yönetimlere görev ve sorumluluklarını hatırlatmak üzere Kocaeli’nin 12 ilçesinde bir imza kampanyasını sürdürüyoruz. Kocaeli genelinin tüm yapı stokunun deprem performans analizini yapılması Kocaeli Büyükşehir’in öncelikleri arasında olmalıdır, işte bugün tam da bu yüzden buradayız. Kocaeli’de yaşayan 2 Milyon emekçinin yaşamını doğrudan etkileyen deprem riski için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İnşaat Mühendisleri Odası ile bir protokol yapılması için mutabık kalmıştır. Yapıların durumu, sınıflandırılması ve envantere dönüştürülmesine ilişkin bir protokol söz konusu olmuştur. Oysa ki bu yetmez, tek başına riskli yapıların tespiti değil, yapıların deprem dirençli hale getirilmesi ve bunun da ücretsiz bir biçimde ivedilikle yapılması gerekmektedir. O yüzden bir kez daha buradan yetkililere sesleniyoruz” diye konuştu.

“Mutlu Kocaeli, deprem dirençli Kocaeli’dir” diyen Okten, “Güvenli evlerde güvenli bir gelecek için kamu kurumlarını göreve davet ediyor, tüm Kocaeli halkını taleplerimiz etrafında birleşmeye çağırıyoruz” dedi.

Okten, EMEP Kocaeli İl Örgütünün taleplerini de şu şekilde sıraladı:

* Yaşadığımız evlerin, çalıştığımız işyerlerin, okuduğumuz okulların yani tüm yapıların deprem performans analizleri belediye tarafından ücretsiz olarak yapılmalıdır.

* Hasarlı olan binaların yenilenmesi, depreme dirençli olmayan tüm binaların güçlendirilmesi bakanlık eliyle ücretsiz olarak gerçekleştirilmelidir.

* Deprem toplanma alanları nüfusa göre yeniden düzenlenmeli, toplanma alanların altyapısı yenilenmelidir.

* Toplanma alanlarında tam donanımlı konteynerler bulunmalıdır.

EMEP Kocaeli İl Örgütü, daha önce de konuya ilişkin Kocaeli’deki yapı stokunun depreme dirençli olup olmadığı ve olası depreme dönük hazırlıkları sormak üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kocaeli İl Müdürlüğüne yazılı dilekçe sunmuştu.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica