Siyaset

EMEP: Seçim Ertelenemez: “Bu İktidara Bir Gün Fazladan Katlanılmaz”

EMEP: Seçim Ertelenemez: “Bu İktidara Bir Gün Fazladan Katlanılmaz”

Emek Partisi, seçimlerin ertelenmesi tartışmalarına ilişkin açıklama yaptı: “Halkın yaralarını sarabilmesinin koşullarından biri de bu iktidara bir gün bile fazladan katlanmak zorunda kalmamasıdır. Kaçamazsınız. Seçim yapılmalıdır.” – akarhaber

Emek Partisi, Maraş merkezli iki depremin ardından seçimlerin ertelenmesi ile ilgili dile getirilen çeşitli formüllere ilişkin açıklama yaptı.

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan’ın imzası ile yapılan yazılı açıklamada;

“Depremle birlikte ilk üç gün boyunca ortalıkta görünmeyen, halkın yanında olmak yerine kendine yeni düşmanlar icat ederek azarlayan, linç tablolarının ortaya çıkmasına göz yuman ve nihayet OHAL ilan eden iktidar hareket edemeyecek kadar hantal olduğunu da göstermiştir” denildi. İktidarın depremlerde devlet kaynaklarını seferber etmemesinin faturasını halkın ödediğini belirten Gürkan, tüm bu yaşananlar nedeniyle bölgede büyük bir tepki yükseldiğine dikkat çekti. Gürkan, bu yüzden de seçimlerin ertelenmesini tartışıldığını belirtti.

Söz konusu olamaz

Seçimin ertelenmesinin hukuken de söz konusu olmadığını ifade eden Gürkan, erken seçim kararından vazgeçmenin mümkün olduğunu ancak seçimlerin 18 Haziran 2023 günü yapılmak zorunda olduğunun altını çizdi. Ardından bu konudaki mevzuat hükümlerini hatırlattı:

*Anayasa’nın “Seçimlerin geriye bırakılması ve ara seçimler” başlıklı 78. maddesi:

“Savaş sebebiyle yeni seçimlerin yapılmasına imkân görülmezse, Türkiye Büyük Millet Meclisi, seçimlerin bir yıl geriye bırakılmasına karar verebilir.

Geri bırakma sebebi ortadan kalkmamışsa, erteleme kararındaki usule göre bu işlem tekrarlanabilir.”

**Milletvekili Seçimi Kanunu’nun “Seçim dönemi, seçimin başlangıcı ve seçim günü” başlıklı 6. maddesine göre “Türkiye Büyük Millet Meclisinin seçimleri beş yılda bir Cumhurbaşkanı seçimi ile birlikte aynı gün yapılır. Bir önceki seçimin yapıldığı tarihten itibaren beş yılın dolmasından önceki son Pazar günü oy verilir. Oy verme gününden geriye doğru hesaplanacak altmış günlük sürenin ilk günü seçimin başlangıç tarihidir. Savaş sebebiyle yeni seçimlerin yapılmasına imkân görülmezse, Türkiye Büyük Millet Meclisi, seçimlerin bir yıl geriye bırakılmasına karar verebilir. Geri bırakma sebebi ortadan kalkmamışsa, erteleme kararındaki usule göre bu işlem tekrarlanabilir.”

***Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu’nun “Seçimin geri bırakılması” başlıklı 5. maddesine göre “Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından savaş sebebiyle yeni seçimlerin yapılmasına imkân görülmediğine dair karar verilmesi hâlinde, Cumhurbaşkanı seçimi bir yıl geriye bırakılır. Geri bırakma sebebi ortadan kalkmamışsa, erteleme kararındaki usule göre bu işlem tekrarlanabilir.”

Kaçamazsınız, seçim yapılmalıdır!

“Ancak ortada savaş olmamasına karşın; OHAL altında KHK’lerle yönetmeye alışmış, Anayasayı ihlal etmekte bir sorun görmeyen tek adam yönetimi deprem gerekçesiyle seçimden kurtulmaya çalışıyor” diyen Gürkan açıklamasını şu ifadelerle noktaladı: “Bu seçim zamanında yapılmalıdır. Halkın yaralarını sarabilmesinin koşullarından biri de bu iktidara bir gün bile fazladan katlanmak zorunda kalmamasıdır. Halk güvenini kaybetmiştir ve deprem bölgesinde kaos ‘mekaniği’nin devreye sokulma çabalarına karşı da, bahanelerle OHAL ilan edilmesine de artık talimlidir. Kaçamazsınız. Seçim yapılmalıdır.”

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica