Siyaset

EMEP’ten SafiPort’un ÇED olumlu raporuna tepki

EMEP’ten SafiPort’un ÇED olumlu raporuna tepki

SafiPort’un Derince Limanına yapacağı ve 81 ilave tankı kapsayan projesi için ÇED olumlu raporu verildi. Karar tepki gösteren Emek Partisi (EMEP) Derince İlçe Örgütü, “Bu kararın ne Derince halkına ne de Kocaeli’de yaşayan işçi ve emekçilere bir faydası vardır. Derhal vazgeçilmelidir” denildi – akarhaber

Derince Limanı’nı işleten SafiPort’un 81 ilave tank yapımı için ÇED olumlu kararı verildi. Konuyla ilgili EMEP Derince İlçe Örgütünden açıklama geldi.

“Çevre tahribatını sermayenin zenginliğine tercih edenler, bu kenti her gün daha büyük bir çıkmaza itmektedir” denilen açıklamada, “Olumlu kararın alınması adına, bünyesinde çalıştırdığı işçileri Derince halkı ile karşı karşıya getiren SafiPort, herkesin hakkı olan temiz çevrede yaşam hakkını elimizden alarak, Derince’nin çevresine, doğasına, yaşanabilir bir ilçe olmasına kastetmektedir” ifadeleri kullanıldı.

“TEHLİKELERE NEDEN OLACAK”

Geçtiğimiz yılın Nisan ayında gerçekleştirilen ÇED toplantısına vurgu yapılan açıklamada, “Liman işçileri ile projenin yapılmasını istemeyenler karşı karşıya getirilmiş, yaşanan olaylar sonrasında ÇED yetkilileri ‘Halkın bilgi edinme hakkını kullanmak istemediği’ yönünde tutanak tutulmuştur. Yapılan bu toplantının ardından Derince halkının tepkisine rağmen ÇED olumlu kararı verilmiştir. Bu karar Derince Limanını kimyasal tanklarla doldurarak Derince halkının her gün büyük tehlikelerle yüzyüze gelmesine neden olacaktır. Büyük yatırım olarak sunulan proje hali hazırda kirlilik oranı yüksek olan Körfezin daha kirlenmesine neden olacaktır. Rant uğruna doğaya verilen zararın boyutunu geçtiğimiz yıllarda denizlerde görülen müsilaj ile görmüş olduk. Körfez ekosistemi her geçen gün yok olmakta, deniz suyu sıcaklığı giderek yükselmektedir. Bu yaşananlar sadece deniz canlıları ve doğa açısından değil halk sağlığı açısından da tehlikelere neden olmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Yaşanabilir bir çevre için mücadele çağrısı yapılan açıklamada, “Doğal güzellikleri yalnızca ‘Rant kapısı’ olarak gören sermaye güçleri ve onun siyasi temsilcileri bir kez daha sağlıklı ve temiz çevre yerine daha çok kar ve zenginliği tercih etmiştir. Bu kararın ne Derince halkına ne de Kocaeli’de yaşayan işçi ve emekçilere bir faydası vardır. Bu sebeple, Emek Partisi Derince İlçe Örgütü olarak bu karardan derhal vazgeçilmelidir diyerek, yaşanabilir bir çevre, sermaye yerine halkın söz sahibi olduğu bir anlayış için birlikte mücadele çağrısında bulunuyoruz” denildi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica