Genel

Erdoğan İBB Başkanlığının ilk aylarında 1200 işçiyi işsiz bırakmış

Erdoğan, “yüzlerce kişinin ekmeğiyle oynanması ne adalete ne insanlığa sığar” demişti...

Erdoğan İBB Başkanlığının ilk aylarında 1200 işçiyi işsiz bırakmışErdoğan 1994‘te İBB Başkanı seçildikten 5 ay sonra belediye iştiraki SUSER’i kapatarak bin 200 kişinin işsiz kalmasına neden olmuştu. detaylar haberimizde…

Erdoğan İBB Başkanlığının ilk aylarında 1200 işçiyi işsiz bırakmış

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bugün Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda topladığı büyükşehir belediye başkanlarına hitap ederken işçi çıkarmama konusunda kendi belediye başkanlığı dönemini örnek vermiş ve “yüzlerce kişinin ekmeğiyle oynanması ne adalete ne insanlığa sığar” demişti.

Fakat biraz tarih araştırması Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu beyanın da çok da doğru olmadığını ortaya çıkardı.

27 Mart 1994’te Refah Partisi’nden (RP) İBB Başkanı olan Erdoğan, göreve geldikten henüz 5 ay sonra İstanbul’da su faturaları dağıtımı, su sayaçlarını okuma, tankerle su dağıtma gibi işleri yapan Su Servisi A.Ş.’yi (SUSER) kapatma kararı almıştı. Bu karar sonrası şirkette çalışan bin 200 işçi işsiz kalmıştı.

“İşçiler zorla istifa ettirildi”

Erdoğan’ın yaptığı işçi kıyımının haberi, 16 Ağustos 1994 tarihli Milliyet gazetesinin sayfalarında yer aldı. Gazetedeki habere göre şirketin kapatıldığı gün açıklama yapan, SUSER’de örgütlü Tes-İş Sendikası’nın 5 No‘lu Şube Başkanı Şenol Altunay, işçilerin yarısının zorla istifa ettirildiğini, istifa edenlere kıdem tazminatının tek seferde ödendiğini ancak istifa etmeyen işçilere tazminatlarının uzun bir vadeye yayılarak ödeneceğinin bildirildiğini söyledi.

Altunay’ın dikkat çektiği toplu sözleşme hükümlerine göre; işten çıkarılan işçilerin belediye bağlı başka şirketlerde görevlendirilmesi gerekiyordu ancak bu hüküm uygulanmadı.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica