Siyaset

Gergerlioğlu: ‘Fabrika yangınında 4 işçi öldü Vali açıklama yapamıyor’

Gergerlioğlu: ‘Fabrika yangınında 4 işçi öldü Vali açıklama yapamıyor’Ömer Faruk Gergerlioğlu; “Çayorova’da meydana gelen 4 emekçinin yaşamını yitirdiği Fabrika yangını hakkında Kocaeli Valiliği halen bir açıklama yapmıyor, daha doğrusu yapamıyor” dedi. detaylar haberimizde…

Gergerlioğlu: ‘Fabrika yangınında 4 işçi öldü Vali açıklama yapamıyor’

Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu; ilimizde daha önce TBMM’de ilk 100 gününün değerlendirmesini yapmıştı. Bu gün, Pişkin Simit Cafe Dörtyol şubesinde, HDP Kocaeli İl Eşbaşkanları Şehabettin Işık ve Leyla Aygün, parti yönetim kurulu üyeleriyle TBMM‘de 1 yılını değerlendirmek üzere bir araya geldi.

Milletvekilliği döneminde yaptığı çalışmaları paylaşan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu; “Demokratik bir hukuk devletinin tesis edilmesi için elimizden gelen tüm gayreti göstermeye çalışıyoruz” dedi.

“Partimiz Kürt meselesi konusunda canı yanmış insanların temsilcisidir”

Gergerlioğlu; “Yoğun bir yasama yılı geçirdik. Son dönemlerde ihlallere ve hak gruplarına karşı anayasa ve hukuk diyoruz. Hakkın tesisi konusunda ciddi bir gayret içindeyiz. Demokratik bir hukuk devletinin tesis edilmesi için elimizden gelen tüm gayreti göstermeye çalışıyoruz. Türkiye’nin tüm sorunları ile ilgilenmeye çalışıyoruz. Kayyımlara karşı arkadaşlarımızın yaptığı eylemlere destek verdik. Partimiz Kürt meselesi konusunda canı yanmış insanların temsilcisidir. Türkiye halkına bunu en iyi şekilde anlatmaya çalıştık. sadece Kürt vatandaşların değil, bizzat ben, Uygur Türklerinin yaşadığı sorunların araştırılması için önerge verdim… ne oldu biliyormusunuz? Güya Türk Milliyetçisi bir parti olduğunu söyleyen MHP ve AKP oylarıyla önergemiz reddedildi” dedi.

“İşkence ve kötü muamele yasası ile ilgili onlarca soru önergesi verdik”

Milletvekilliği süresince kendisine 2 bine yakın başvuru geldiğini ifade eden Gergerlioğlu; “Gayrı resmi olarak ise 3 bine yakın başvuru aldık ve gereken işlemleri de yaptık. Yaşam hakkı ihlalleri ile ilgili birçok çalışma yaptık. İşkence ve kötü muamele yasası ile ilgili onlarca soru önergesi verdik. Her farklı dini ve etnik kesimin hakkını hukukunu aramaya çalıştık. Türkiye’de maalesef artan işkence olayları var. Özel hayat ve aile bütünlüğü ile ilgili, engelliler ve öğrencilerle ilgili birçok soru önergesi verdik. Yaşam koşulları, din ve vicdan özgürlüğü konularında soru önergeleri verdik. LGBTİ’lilerin sorunlarını çözüme kavuşturmak için uğraştık” dedi.

“Soru önergelerinin sadece 60’ına cevap verilmiştir”

Toplamda 810 soru önergesi verdiklerini ifade eden Gergerlioğlu; “Dönem içinde 2 anayasa değişiklik teklifinin yanı sıra verdiğimiz 810 soru önergelerinin sadece 60’ına cevap verilmiştir. En çok soru önergesini Adalet Bakanlığına verdik. Cezaevlerinde yaşanan nakil kazalarını bakanlığa sorduk. Maalesef Adalet Bakanlığı bu kazalara karşı son derece duyarsız… Sorunlara adalet üzerinden değil, siyaset üzerinden yaklaşıyor. Bu kazaların nedeni siyasi iktidardır. Çünkü nakil ve sevk sorunlarını çözmek istemeyen bir iktidarla karşı karşıyayız” dedi.

“108 günlük işkence mektubunu okumaya dayanamazsınız”

Özellikle KHK’lı vatandaşlar ve hak ihlallerini çok önemsediklerini ifade eden Gergerlioğlu; “Yurttaş iletişim formuna gelen bin 902 başvurudan 830 hak ihlali dilekçe ile komisyona iletilmiştir. Hak ihlaline uğrayan Darıca’da öğretmenlik yapan ve şu anda Kandıra cezaevinde yatan Zabit isimli vatandaş bana mektup yazdı. 108 günlük işkence mektubunu okumaya dayanamazsınız. Ağzından, burnundan ve makatından kan gelmiş. Göz göre göre Türkiye’de büyük hukuksuzluk yaşanıyor ama buna müsaade etmeyeceğiz. Her ayrımcılığa uğrayanın hakkını hukukunu aradık. Bakanlığa olayı sorduk bu önergemizi komik bularak reddetti. TBMM başkanlığına konunun araştırılması için dilekçe ile birlikte mahkum mektubunu verdik, ‘kaba ve yaralayıcı ifadelerin yer aldığı bir mektubu işleme koyamayız’ denilerek reddedildi” ifadelerini kullandı.

“İşkence ve Hak ihlallerini uluslararası alana taşıdık”

İşkence ve hak ihlalleri üzerinden sözlerini sürdüren Gergerlioğlu; “Danimarka, Hollanda, Almanya, ABD gibi ülkelerden gelen heyet bizleri TBMM’de ziyaret etti. Kendilerine insan hakkı ihlalleri, demokrasi dışı baskıları, Ankara Emniyeti ve Halfeti’deki işkence iddiaları gibi konularda bilgi verdik. Öte yandan Basın özgürlüğü bizim için çok önemli. Medya mensuplarının da birçok başvurusunu aldık. İnsan Halkları Komisyonu’na yüzlerce başvuru yaptık” dedi.

“Yangında ihmali bilirkişi raporuyla ispat ettik”

Çayırova Fabrika yangınına da değinen Gergerlioğlu; “Gebze Viyadük kazası benim kanalımla TBMM genel kurulunda gündeme geldi. Daha sonra Çayırova’da yaşanan fabrika yangınını ele aldık. Kocaeli Valiliği ve Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının dosyaları sümenaltı ettiğini gördük. En son Çayırova yangınında büyük bir ihmal olduğunu bilirkişi raporuyla ispatladık. Hala Kocaeli Valiliği bir açıklama yapmıyor daha doğrusu yapamıyor. Onların işi sümenaltı etme faaliyeti. O yangında Afgan ve Suriyeli vatandaşlar öldü. Onların hesabını belki kimse sormayacak ama biz soracağız” dedi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica