Genel

Gölcük 20.yılda depremi unutmadı

Gölcük 20.yılda depremi unutmadı … 17 Ağustos 1999 tarihinde, saatler 03.02’de; 45 saniye süren depremde büyük yıkım yaşanmıştı.Toplamda 18.373 kişinin öldüğü depremin merkez üssü olan Gölcük’te ise 5300 kişi hayatını kaybetmişti. Türkiye tarihinin en büyük depreminin 20.yılında Gölcük’te, deprem şehitlerini anmak ve depreme dikkat çekmek için bir dizi program düzenlendi.detaylar haberimizde…

Gölcük 20.yılda depremi unutmadı

17 Ağustos 1999 tarihinde, saat 03.02’de; 45 saniye süren depremde büyük yıkım yaşanmıştı.Toplamda 18.373 kişinin öldüğü depremin merkez üssü Gölcük’te ise 5300 kişi hayatını kaybettiği depreme dikkat çekmek için bir dizi program düzenlendi.

Anma programına önemli isimler katıldı

Ulusal ve yerel birçok basın kuruluşunun katıldığı; TV’lerin canlı yayın yaptığı anma programı büyük ilgi gördü. Depremde ağır hasar alan Kavaklı Sahili Marina’da; Gölcük Belediyesi ve Gölcük Arama Kurtarma Derneği işbirliğiyle yapılan anma programına; Kocaeli Vali vekili Dursun Balaban, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın; AK Parti Kocaeli Milletvekilleri İlyas Şeker; Emine Zeybek, Mehmet Akif Yılmaz ve AK Parti Kocaeli İl Başkanı Mehmet Ellibeş ve Gölcük Kaymakam vekili Ahmet Narinoğlu katıldı.

“Gölcük depremin izlerini sildi”

Gölcük Belediye Başkan Ali Yıldırım Sezer Programda yaptığı konuşmada; “ Bizler aradan geçen yıllar rağmen kaybettiklerimizi hüzün ile anıyoruz. Bugün 170 bine yaklaşan nüfusumuzla; yeni modern binalarımızla depremin izlerini silmiş bir Gölcük içerisindeyiz. Gölcük yeniden küllerinden doğmuştur. Sanayi Sitesinde bir dönüşüm gerçekleştirdik. Sosyal ve Kültürel anlamda dinamik bir ilçeyiz. Bizler geleceğe, geçmişten ders çıkararak umutla bakıyoruz. Gölcük’ün daha yaşanılabilir olması için mücadele edeceğiz. Depremde kaybettiğimiz rahmet anıyorum. Yeniden dirilen Gölcük’ün sadece depremle değil; dinamik yapısıyla anılabilmesi için elimizden geleni yapmayı vazife biliyoruz.” dedi.

“Güçlü binalar yapmak zorundayız”

Sezer’in ardından söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın “ Depremin üzerinden 20 yıl geçti. Burada bulunan birçok kardeşlerimiz depremin acılarını hala silemedi. Bu acı son nefesimizi verene kadar devam edecektir. Depremde nasıl davranmamız gerektiğini çocuklarımıza öğretmemiz gerekiyor. En önemlisi de güçlü binalar yapmak zorundayız. Depremler geçmişte olduğu gibi gelecekte de olacak. Yapmamız gereken bu gerçeği anlayıp buna hazırlıklı olmaktır. Binaları depremde yıkılmayacak şekilde yapmamız gerekiyor” dedi.

Tatbikatlara dikkat çekti

“Deprem fay hattında yaşayan bir şehir olarak; deprem anında ne yapmamız gerekeni bilmeliyiz” diyen Büyükakın sözlerini; “Büyükşehir Belediyesi olarak deprem simülasyonunu hayata geçirdik. Artık depreme dayanıklı binalar yapmak için mevzuatlarımız yeterlidir. Bugün yüreğimiz gerçekten buruk. Sivil toplum kuruluşları ne kadar çok etkinlik yaparsa; buradaki genç arkadaşlarımız gibi tecrübeler ortaya çıkardı. Tatbikatlarımızı çok ciddi şekilde hayata geçirmeliyiz. Bir daha böyle bir acı ile ne ülkemiz ne de dünya insanların karşı karşıya kalmamasını umuyorum. Bizlere deprem döneminde hiç düşünmeden yardıma koşan dostlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadeleriyle sonlandırdı.

17 Ağustos mezarlığında anma programı

Deprem şehitlerinin kabrinin bulunduğu 17 Ağustos Deprem Şehitliğinde Saat 11.00’da anma programı düzenlendi. Depremde yakınları kaybetmiş Gölcüklülerin ağırlıklı olarak katıldığı programda; Gölcük Kaymakam Vekili Ahmet Narinoğlu, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Mehmet Ellibeş, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer; siyasi parti temsilcileri, belediye başkan yardımcıları ve çalışanları ile çok sayıda ulusal ve yerel gazete temsilcileri yer aldı. Gölcük Vaizi Adnan Yıldız tarafından Kuran-ı Kerim Tilaveti ve dualar yapıldı.Deprem şehitleri bir kez daha rahmetle anılmış oldu. Ayrıca Gölcük’ün çeşitli mahallelerinde bulunan ve deprem şehitlerin kabirlerinin bulunduğu mezarlıklarda da Kuran-ı Kerim Tilaveti ve dualar gerçekleştirildi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica