Sağlık

Hipertansiyon sorununda bilmeniz gereken yaşamsal konular

Hipertansiyon sorununda bilmeniz gereken yaşamsal konular Tansiyon yüksekliğinin belirtileri arasında yorgunluk, sinirlilik, çarpıntı, baş dönmesi, uykusuzluk, baş ağrısı vardır. Hipertansiyon sorununda bilmeniz gereken yaşamsal konular detaylar haberimizde…

Hipertansiyon sorununda bilmeniz gereken yaşamsal konular

Yüksek Tansiyon…

Tansiyon, kan basıncını ifade eder. Bu basıncın normalden fazla olmasına Yüksek Tansiyon (hipertansiyon) denir. Her 7 kişiden birinde görülen yüksek tansiyon (hipertansiyon), kan basıncının sürekli olarak 140/90 mmHg’nın (14/9’un) üzerinde olması hali olarak tanımlanır.

Birçok hastalıkta tansiyon yüksekliği görülür. Mesela kalbin sol bölümünün büyümesinde, böbrek hastalıklarında, damar sertliğinde, kan hücrelerinin çoğalmasında, şişmanlıkta ve iç salgı bezleri hastalıklarında kan basıncı artar. Tansiyon yüksekliğinin belirtileri arasında yorgunluk, sinirlilik, çarpıntı, baş dönmesi, uykusuzluk, baş ağrısı vardır. Hastaların azımsanmayacak bir kısmının kan basıncı yüksekliğinin farkında olmaması, hipertansiyonun önemini artırmaktadır. Hipertansiyon çok yaygın bir hastalıktır.

Kardiyoloji Derneği tarafından yapılan bir çalışmanın sonuçlarına göre ülkemizde yaklaşık 15 milyon kişide hipertansiyon bulunduğu tahmin edilmektedir. Yaşam tarzınızda yapabileceğiniz birkaç değişiklik ile tansiyonu kontrol altında tutabilirsiniz:

Kilo Verme…

En az 4 – 5 kilo kaybı bile tansiyon seviyelerini azaltır. Ayrıca kilo verme yüksek tansiyon için kullanılan ilaç etkisini de attırarak daha kolay tansiyon kontrolü sağlanır.

Alkol Alımının Azaltılması…

Eğer alkol alımı varsa, günde en fazla 2 bira, 2 kadeh şarap.

Fiziksel Aktivitenin Arttırılması…

Haftada en az 3 – 4 gün, 30-45 dakika hızlı yürüme

Tuz Alımının Azaltılması…

İdeal olan tuz alımının kesilmesidir. Günde en fazla 6 gr. Sofra Tuzu

Potasyum, Kalsiyum, Magnezyum’ un yeterli miktarda alınması…

Potasyum için; taze sebze ve meyve

Kalsiyum için; süt, yoğurt, peynir (yağsız ve az yağlı)

Magnezyum için; taze sebze ve meyve, kümes hayvanları ve balık, kabuklu yemişler baklagiller.

Sigaranın Bırakılması Yağ ve kafein alımının azalması…

Yağ; Az yağlı, tercihen yağsız gıdalar, kandaki kolesterol seviyeleri yüksekse kolesterol diyeti, diyet yetersizse kolesterol düşürücü ilaçlar.

Stresin azaltılması…

Aşırı gerginlik yüksek tansiyonun kontrolünde güçlüklere yol açtığından psikiyatrik destek gerekebilmektedir.

Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer noktada, yüksek tansiyon hastalarının düzenli ilaç kullanımları esnasında rutin aralıklarla doktor kontrollerini de unutmamalıdır. Yaşam tarzınızda veya kullandığınız diğer ilaçlarda her hangi bir değişiklik yapmadan önce hekiminize danışmanızda fayda var.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica