Sağlık

İkramlara hayır demeyi öğrenin

İkramlara hayır demeyi öğrenin; ve sağlıklı kalmayı becerin. Sağlıklı bir bayramın yolu tatlılardan uzak durmaktan geçiyor deniliyor uzmanların verdikleri haberlerde. Uzmanlar, metabolizmayı eski haline döndürmek için ikramlıklara ‘hayır’ demekten çekinmeyin diyor. İkramlara hayır demeyi öğrenin, yoksa faturası ağır oluyor ve bize aşırı kilo olarak geri dönüyor.

İkramlara hayır demeyi öğrenin

Aile ile bir araya gelinen sofralar, bayram için hazırlanmış ikramlıklar. Elbette ki geleneklerimizin getirdiği bu güzellikler kulağa son derece hoş geliyor. Ancak, Ramazan ayı boyunca daha az öğünle devam ettirilen beslenme düzenine bağlı yavaşlayan metabolizma için birdenbire bu yük fazla olabiliyor. Aşırı kalorili ve çok miktarda besin alımı kalp-damar hastalıkları, tansiyon problemleriyle karşı karşıya kalınmasına neden olabiliyor.

Hızlı kilo alımına dikkat

Bayram süresinde tüketilen besin miktarının artmasına bağlı sağlık sorunlarının yanında; hızlı kilo alımlarına da sıkça rastlandığını belirten Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz; Ramazan ayı süresince değişen metabolizmayı tekrar eski haline döndürmek ve bayramın sağlıkla geçirilmesini sağlayacak püf noktaları anlattı.

2 ÖĞÜNDEN 6 ÖĞÜNE GEÇİN

Ramazan sonrası metabolizmanın hızlandırmak için öğün sayısını üç ana ve üç ara 6 öğüne çıkarın. Ana öğünlerde et sote, bulgur pilavı, yoğurt ve salatayı tercih edin. ara öğünlerde hafif yiecekleri tercih edin.

TATLININ YANINDA SÜT

Akraba ziyaretlerinde ikram edilen her tatlıyı tüketmeyerek, kibar bir şekilde geri çevirin ve bu davranışı bir alışkanlık haline getirin. Şerbetli tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlıların tercih edin. Bunların yanına süt-yoğurt ekleyerek kan şekerini dengeleyin.

En az 2 litre su için

Su, hem genel sağlığınızın korunmasında hem de metabolizmanızın hızlanmasında son derece önemli. Su içmekte zorlanıyorsanız, limon, taze nane veya çilek tüketim miktarını artırmada size yardımcı olacaktır.

Bitki çaylarını tercin edin

Geri çevrilemeyen ikramlardan biri de çay ve kahve. Bunların yerine, taze nane, limon ve zencefilden bitki çayı da demleyebileceğiniz gibi poşet bitki çaylarını da tercih edebilirsiniz. Demlediğiniz çayları mutlaka limon ile tüketmeye gayret edin.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica