Genel

imam hatip kontenjanlarını doldurmak için mi TEOG kaldırıldı

imam hatip kontenjanlarını doldurmak için mi TEOG kaldırıldı Erdoğan’ın ‘TEOG kaldırılacak’ buyruğundan sonra ‘adrese dayalı yerleştirme’ ile kontenjanları boş kalan İmam Hatip liselerini doldurmak gündemde. imam hatip kontenjanlarını doldurmak için mi TEOG kaldırıldı detaylar haberimizde…

imam hatip kontenjanlarını doldurmak için mi TEOG kaldırıldı

Recep Tayyip Erdoğan’ın “TEOG’un kaldırılması lazım” sözlerinin ardından hükümet TEOG’u kaldırmak için harekete geçti.

Peki TEOG’un kaldırılması neden okullar açılırken ve bir yandan da müfredat tartışmaları sürerken gündeme geldi?

TEOG’un kaldırılması ile ilgili bakanlığın bir çalışması var mı?

Bu sorunun yanıtını Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2017 Performans Raporu veriyor. Habertürk gazetesinin haberine göre raporda TEOG yerine getirilecek sistem anlatılıyor. MEB Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından hazırlanan raporda, 65. Hükümet programına da atıfta bulunularak, 2017 yılında yapılması planlanan hedeflerin arasında “liselere geçiş sisteminin” değişmesi de yer alıyor.

Aynı zamanda 2014-2018 yıllarını kapsayan Onuncu Kalkınma Planı’na da atıfta bulunan raporda “sınav odaklı olmayan” bir yapılanmadan söz ediliyor. Rapor, ortaöğretime geçiş sistemini şöyle anlatıyor:

“Ortaöğretimde yeni liseler arasında kalite farklılıklarını asgari seviyeye indirecek tedbirler alınacak. Okullar arasındaki farklılıkların azaltılmasıyla eşzamanlı olarak, ortaöğretimde öğrencilerin ikametlerine en yakın okullardan birinde öğrenim görmesinin altyapısı oluşturulacak.”

Erdoğan’ın “TEOG’un kaldırılması lazım” açıklaması yapmasını MEB yöneticileri beklemiyorlardı. Aksi halde bir gün öncesinden kasım ayında yapılacak TEOG’da ilk kez öğrencilere yöneltilecek “açık uçlu soru örneklerini” açıklamazlardı.

Beklenmeyen bu açıklama nedeniyle henüz üzerinde çalıştıkları ama olgunlaşmamış sistemi tamamlama telaşındalar. TEOG’u kaldıracak, çoğu öğrenciyi evine en yakın okula 1’inci sınıfta olduğu gibi otomatik kaydedecek sistem üzerinde çalışıyorlar.

Bu çalışmada devlette bazı liselere giriş için yapılacak “özel” bir sınav da var. Ancak bu sınava TEOG’da olduğu gibi 1.2 milyon öğrenci yerine birkaç yüz bin öğrencinin katılması düşünülüyor. Bu sınava hangi öğrencilerin girebileceği ve kriterler henüz tam oturmuş değil.

İmam Hatipler için mi?

Hükümet, eğitimi milli olmaktan çıkaran politikaları kapsamında son yıllarda çok sayıda imam hatip lisesi açtı veya okulları imam hatipe dönüştürdü. Tüm bunlara rağmen imam hatiplere olan ilgi diğer liselerin gerisinde kaldı.

Bütün propagandaya ve dayatmalara rağmen imam hatip liselerinde her yıl boş kontenjanlar dikkat çekiyor. Geçen sene kontenjanların açıklanmasının ardından İstanbul’da imam hatiplerin 6’da birinin, Ankara’da 4’te birinin İzmir’de ise neredeyse yarısının boş kaldığı ortaya çıkmıştı.

Hatta kısa süre önce imam hatip okullarına öğrenci bulabilmek için yeni bir uygulama başlatılmıştı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan uygulama kapsamında TEOG Sınavı’ndan 480 üzeri puan alan ve imam hatip liselerini tercih eden öğrencilere öğrenim hayatları boyunca burs verileceği öğrenildi.

Bunca propoganda ve maddi desteğe karşın imam hatiplere ilgi olmamasının nedenlerinden birisi de sınavlardaki başarısızlık.

ÖSYM’nin verilerine göre, 222 bin 925 imam hatip lisesi mezunundan 40 bini üniversite hayaline kavuştu. Her 5 İHL’liden 1’i üniversiteli oldu.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica