Bilim-Teknoloji

imam hatipliye öğrenim hayatı boyunca burs

imam hatipliye öğrenim hayatı boyunca burs MEB, boş kalan imam hatip liselerini doldurmak için öğrenim hayatı boyunca burs uygulamasını başlattı. Eğitimde eşitliğe zarar veren uygulama tartışma yarattı. imam hatipliye öğrenim hayatı boyunca burs detaylar haberimizde…

imam hatipliye öğrenim hayatı boyunca burs

AKP hükümeti, eğitim camiasında tepkilere neden olan 4+4+4 eğitim sisteminin uygulanmaya başladığı günden bu yana dolduramadığı imam hatip okullarına öğrenci bulabilmek için yeni bir uygulama başlattı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan uygulama kapsamında TEOG Sınavı’ndan 480 üzeri puan alan ve imam hatip liselerini tercih eden öğrencilere öğrenim hayatları boyunca burs verileceği öğrenildi. Uygulama, bakanlık talimatıyla ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından oluşturulan WhatsApp okul müdürleri gruplarına gönderilen mesajla ortaya çıktı. Urla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden 25 Ağustos 2017 tarihinde okul müdürleri grubuna toplu olarak gönderilen mesajda, “Sayın müdürlerim, Hepinize iyi akşamlar dilerim. İlçemizde TEOG sonucuna göre 480 ve üstü puan alıp imam hatip liselerine yerleşen öğrencilerimize İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Ömer YAHŞİ tarafından eğitim öğretim hayatları boyunca burs imkanı sağlanacaktır” ifadeleri yer aldı.

Mesajda, belirtilen kriterlere uygun öğrencilerin T.C. kimlik numaraları, ad ve soyadları ve velisinin cep telefonu numaralarının belirlenerek kuruma iletilmesi istendi.

İmam Hatip boş kaldı

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde bu sezon eğitime başlayacak olan Ayvalık Ustalı İmam Hatip Lisesi’ne ilgi yok denecek kadar az oldu. 24 derslikli okula şu ana kadar 25 öğrencinin başvuru yaptığı ve 24 öğrencinin kaydedildiği öğrenildi. Okulların açılmasına bir hafta kalmasına rağmen, imam hatip lisesi kontenjanı boş kaldı. Geçtiğimiz yıl ortaokuldan mezun olan Ayvalıklı öğrencilerin tercihlerini ağırlıklı olarak Anadolu liseleri, denizcilik, güzel sanatlar ve mesleki ve teknik anadolu liselerine kullandığı öğrenildi.

“İktidar, gençleri imam hatiplere teşvik için kampanya yapıyor…”

Ayvalıklı ailelerin, çocuklarının gelecekte ayakları üzerinde durabilecek bir mesleğe yönelmesi için Anadolu ve diğer meslek liselerinin tercih edildiğini söyleyen Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanı Ahmet Üzgeç, “İktidar, gençleri imam hatiplere teşvik için kampanya yapıyor. Ne yazık ki, bazı kafalar çıkıp dünyanın düz olduğunu söyleyebiliyor. Önceki yıl Ayvalık’ta açılan imam hatip ortaokuluna da köylerden zorlamayla öğrenci toplandı. Oy kaygısı ve planlamasız yatırımla hareket ediliyor. 24 derslikli ve 4 katlı okul binası boş kalacaksa, Ayvalık’taki fiziksel yetersizliği bulunan bir başka okul buraya taşınabilir. Ya da fen lisesi olarak değerlendirilebilir” dedi.

Eğitim-İş Temsilcisi Bayram Taşdemir ise, imam hatiplerin önünün açılması için ticaret, endüstri ve kız meslek liselerinden üniversite ek puanının kaldırıldığına dikkat çekti.

Bursla öğrenci topluyorlar

İmam hatip okullarının boş kalan kontenjanlarını doldurabilmek için akla hayale gelmeyecek yöntemler uygulanıyor. Kimi okulda öğrencilere burs teklifi yapılıyor, kimi okulda velilere ayni ve nakdi yardımlar yapılıyor. İmam hatipler bir yandan devletin bir yandan tarikat ve cemaatlere bağlı dernek ve vakıfların yardımıyla doldurulmaya çalışılıyor. İzmir’in Konak ilçesine bağıl Hilal Mahallesi’nde bu sezon hizmet vermeye başlayacak olan Şehit Astsubay Bülent Aydın İmam Hatip Ortaokulu’na kayıt olacak her öğrenciye aylık 250 TL burs verileceği duyurulmuştu. Hilal Mahallesi Muhtarı Ali Pekgökçen, gazetemize bursu “hayırsever şahısların verdiğini” açıklamıştı.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica