Ünal Atabay

İran’a Müdahale Kapısı Aralanmak İsteniyor

İran’a Müdahale Kapısı Aralanmak İsteniyor. “ABD, İran’ı hedeflediği bu tedbiriyle, öncelikle Suriye sahasındaki Şii milislerine yönelik olarak, İsrail’e alan açmak istediği düşünülmektedir.” yorum/haber

İran’a Müdahale Kapısı Aralanmak İsteniyor

Dünya’da ilk defa bir devletin resmi ordusu; ABD tarafından terör örgütleri listesine alınarak “terörist”ilan edilmiştir.[[i]]Terörist ilan edilen ordu, 1979 İran İslam Devrimi sonrasında kurulan Devrim Muhafızları Ordusu (Sepah-e Pâsdârân-e Enqelâb-e Eslâmî)’dur. Benzer şekilde, devrim muhafızları tarafından kurulan Lübnan Hizbullah‘ın siyasi kanadı da geçtiğimiz Şubat ayı içerisinde İngiltere tarafından terör örgütleri listesine alınmıştı.[[ii]]

İran, Devrim Muhafızları Ordusu’nun terörist ilan edilmesine karşılık, misilleme olarak ABD’ne ait, Mısır’dan Orta Asya’ya kadar uzanan bölgede bulunan Merkez Kuvvetler Komutanlığını (CENTCOM) ve bağlı güçlerini “terörist” olarak ilan etmiştir.[[iii]]

Bu noktada, ABD destekli FETÖ’nün de; Türk Genel Kurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’u ve nihayetinde onun nezdinde Türk Silahlı Kuvvetlerini terörist ilan eden benzerliğini hatırlayalım.

Ayrıca, ABD’nin devrim muhafızlarıyla ilgili aldığı kararda; iş birliği yapan ülkeler, kurumlar ve kişilerin de yaptırımlar listesine alınacağı özellikle vurgulanmış ve İran’a yönelik baskının devam edeceği belirtilmiştir.

İran Devrim Muhafızları Ordusu; İran rejimini koruyan ve devamlılığını sağlayan İran’ın en önemli kurumlarındandır. Sadece askeri bir güç değil, aynı zamanda ekonomik, ticari ve sosyal alanda da son derece etkin faaliyetlerde bulunan bir teşkilatlanmadır.

Devrim muhafızları; yurt içerisinde,iç güvenlik ve terörle mücadele alanlarında etkili olarak kullanılırken, yurt dışında ise rejim ihracına yönelik faaliyetlerinin yanı sıra, İran’ın güvenliğini sınırın ötesinden, yani uzaktan karşılamak amacıyla, Ortadoğu bölgesinde birçok bölgede faaliyette bulunmaktadır.

ABD tarafından bugüne kadar İran’a yönelik alınan yaptırım tedbirlerini ve özellikle son olarak devrim muhafızlarının terör listesine dahil edildiğini dikkate aldığımızda, yakın vadede İran’a yönelik ciddi anlamda müdahale kapısının aralandığı görülmektedir.

Bir ülkenin milli ordusuna karşı örneği görülmemiş bir şekilde uluslararası yasaları ve kuralları hiçe sayarak tavır alınıyor ise, bu durumu, önümüzdeki günlerde daha somut adımların atılacağının işareti olarak algılamalıyız.

Terörist İlan Edilme Sırası, Irak Ordusu Haşdi Şabi Milis Güçlerinde

Irak, alınan karara ilk tepki gösteren ülkeler arasındadır. Irak Dışişleri Bakanı Muhammed Ali El Hekim, ABD’nin İran Devrim Muhafızları Ordusu’nu terör örgütü listesine alan bu kararına ilişkin tutumlarını daha sonra açıklayacaklarını söyleyerek, “kararı inceleyeceğiz, daha sonra ona göre uygun bir adım atacağız ve bunu duyuracağız”[[iv]] şeklinde açıklamada bulunmuştur.

Irak’ın, açıklamalarından da anlaşılacağı üzere temkinli olmasının ve endişelenmesinin haklılık payı bulunmaktadır. Çünkü, halen Irak Ordusu’na bağlı olarak görev yapan ve İran Devrim Muhafızları tarafından eğitilen, koordine edilen ve iş birliği halinde bulunulan Haşdi Şabi Şii milis güçleri bulunmaktadır.

Haşdi Şabi güçleri de, Devrim Muhafızları’nın Suriye’deki kolu olan Kudüs Güçleri’ne,Irak üzerinden Suriye sahasına geçişlerinde refakat etmesi ve gerektiğinde lojistik destek sağlaması gibi nedenlerle hedef tahtasında olan güçlerden birisidir.

Muhtemelen önümüzdeki günlerde, devrim muhafızlarınca desteklenen ve Irak Ordusu’na bağlı bu Haşdi Şabi milis güçlerinin de, terör örgütleri listesine alınabileceği düşünülmektedir. Müteakiben, Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren bu milis güçlerinin, ABD’nin askeri operasyonel hedefine alınacağı kuşkusuzdur.

Suriye iç savaşının başlangıcından bu yana Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Güçleri, Suriye rejiminin en yakın destekçileri olmuşlar ve Fırat’ın batısında birçok noktada kontrol ve hakimiyet sağlayacak şekilde halen Suriye sahasında etkinliklerini sürdürmektedirler.

ABD yeni dönemde, Irak sahasındaki Haşdi Şabi güçlerini de terörist kategorisine almak suretiyle; İran’ın, Irak üzerinden Suriye sahası ile var olan fiziki irtibatını keserek, Şii milislerin Suriye sahasında sıkışıp kalmasını hedefleyeceği düşünülmektedir.

ABD’nin İran Devrim Muhafızları üzerinden aldığı ve alacağı bu tedbirlerin, İsrail’in sınırlarına kadar yaklaşan ve tehdit oluşturan İran Şii milislerinin geri bölgesini Irak sahasından itibaren kuşatmak ve aynı zamanda İran’ın kendi ana karasından çıkışını ileriden önlemek amacına dayalı olduğu anlaşılmaktadır.

İsrail, Suriye Sahasına İnecek

ABD, İran’ı hedeflediği bu tedbiriyle, öncelikle Suriye sahasındaki Şii milislerine yönelik olarak, İsrail’e alan açmak istediği düşünülmektedir. Şimdi gelinen noktada, geçtiğimiz günlerde Golan Tepeleri için İsrail’in egemenliğinin boşuna ilan edilmediğini daha iyi anlayabilmekteyiz.

İsrail; Golan Tepeleri’nin eteklerindeki İran milislerinin yakın tehdidi bahanesiyle, öteden beri işgali altında bulunan Golan platosu yetmemiş gibi bu defa Golan’ın eteklerine yönelik askeri bir harekâta girişmesi sürpriz olmayacaktır.

Türkiye-İran PKK Ortak Operasyonuna Engel Olunmak İsteniyor

ABD’nin, devrim muhafızlarını terörist ilan etme girişimi ile birlikte, zaten var olan bölgesel çatışma riski dahada artmıştır. Türkiye’nin güvenlik çemberi; Tahran-Bağdat-Şam-Beyrut hattından geçmekle birlikte, bu hat, yeni gelişmeler çerçevesin de daha da genişleyecektir. ABD tarafından, ülkemizi de yakından ilgilendiren ve hatta içine alan yeni bir beka meselesi yaratılmıştır.

Geçtiğimiz Mart ayı içerisinde sınır hattında Devrim Muhafızları Ordusuyla, ortak operasyon anlamında iş birliğine gidildiği ve çok yakın çalışılmaya başlandığı bir dönemde bu gücün terörist ilan edilmesi, Türkiye-İran arasındaki terörle mücadele iş birliği fırsatını da baltalayacağı anlamındadır.

Diğer bir ifadeyle, Türkiye’nin İran ile birlikte uzun yıllardır terörle mücadele alanında yakalamaya çalıştığı iş birliğinin ve iradesinin hayatiyet kazandığı bir döneme rastlaması manidardır. Kuşkusuz, ABD’nin devrim muhafızlarına yönelik aldığı/alacağı tedbirlerle birlikte, Türkiye-İran arasındaki terörle mücadele inisiyatifi engellenmiş olacaktır.

İran’da iç güvenlik ve terörle mücadele görevleri devrim muhafızları vasıtasıyla yerine getirildiğinden, öteden beri düşünülen; Ve son zamanda artık uygulama noktasına gelindiği bir anda PKK’ya yönelik Türkiye-İran ortak operasyonuna,açıkça darbe vurulmak istendiği düşünülmektedir.

Sonuç olarak, önümüzdeki dönemde;

Suriye sahasında, İran Şii milislerine yönelik yeni operasyonel tedbirlerin alınacağı ve bu kapsamda PYD/PKK’ya da yeni bir rol biçilebileceği;

Irak Haşdi Şabi güçleri hedef alınmak suretiyle, Irak sahasında illegal faaliyette bulunan KDP-İ’nin[[v]] faaliyetlerine hareket serbestisi kazandırılmış olacağı ve İran topraklarında da silahlı eylemlerine başlatılacağı,

Türkiye’nin, İran ile terörle mücadele alanında yapmayı planladığı iş birliğinin sekteye uğratılacağı ve buna paralel olarak İran’da PKK/PJAK[[vi]] faaliyetlerinde artış yaşanacağı değerlendirilmektedir.

********

[[i]] ABD, İran Devrim Muhafızları’nı Terör Örgütü İlan Etti!, https://www.haberturk.com., 09 Nisan 2019.
[[ii]] İngiltere Hizbullah’ı Terör Listesine Aldı, https://www.sozcu.com.tr., 25 Şubat 2019.
[[iii]] https://www.haberturk.com., a.g.h.
[[iv]] Irak’tan ABD’nin “İranDevrim Muhafızları” Kararına İlk Tepki, https://www.haberler.com., 09 Nisan 2019.
[[v]] Kürdistan Demokrat Partisi-İran.
[[vi]] Kürdistan Özgür Yaşam Partisi,(İran).

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica