Kültür-Sanat-Tarih-Turizm

İzmit’in ikinci sanat merkezi ‘Nikomedia Sanat Galerisi’ kapılarını açtı

İzmit’in ikinci sanat merkezi ‘Nikomedia Sanat Galerisi’ kapılarını açtı

İzmit Belediyesinin Cumhuriyet’in kuruluşunun 99’uncu yılında hayata geçirdiği kentin ikinci sanat galerisi olacak Nikomedia Sanat Galerisi’nin açılışı “Köy Enstitüleri Kitap ve Efemera” sergisiyle kapılarını açtı

İzmit Belediyesi, Cumhuriyet Bayramı’nın 99’uncu kuruluş yıl dönümünde kentin ikinci sanat galerisi olacak Nikomedia Sanat Galerisinin açılışını gerçekleşti. Merkezi konumuyla birçok sergiye ev sahipliği yapacak ve sanatseverleri uğrak noktası olacak Nikomedia Sanat Galerisi “Köy Enstitüleri Kitap ve Efemera” sergisi ile kapılarını ziyaretçilere açtı. Coşkulu, kutlu ve gururlu bir günde Cumhuriyet’imiz için bir aydınlanma hareketi olan ve dünyada eşine pek rastlanmayan eğitim sistemlerinden Köy Enstitülerine dair kıymetli belgelerin yer aldığı koleksiyon İzmitlilerle buluştu.

HÜRRİYET, “CUMHURİYET DEMEK SANAT DEMEK”

Göreve geldiği günden bu yana İzmit’in özlediği, beklediği Milli bayramları doyasıya kutlama cesareti gösteren İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda, Cumhuriyeti’mizin kuruluşunun 99. yılını sanatla taçlandırdığımız, İzmit Belediyesinin bu ikinci Sanat Galerisi’nin açılışında sizleri aramızda görmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Cumhuriyet demek hürriyet demek. Cumhuriyet özgürce yaşamak; uygarlığa, çağdaşlığa durmadan, yılmadan koşmak demek. Cumhuriyet demek azim demek, kararlılık demek, kültür, sanat, spor, medeniyet demek.

“GURURLU VE MUTLUYUZ”

Biz çalışmalarımızda güzel işler kalbe değer dedik ve her geçen gün bu güzel işleri arttırmak için ekibimizle birlikte Atamızın bize gösterdiği yolda, yansıttığı ışıkla birlikte yolumuza devam ediyoruz. Bu kentin sanat damarlarını açmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Nasıl ki biz; özgür olmadan nefes alamıyorsak; bilim ve sanat da özgür olmadan var olamaz, nefes alamaz. Ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de bilime, sanata ve bizlere nefes olarak bıraktığı Cumhuriyet, işte bu kadar önemli ve ehemmiyetli. Bizler de bugün burada; Cumhuriyet’imizin 99. yaşında, Nikomedia Sanat Galerimizi açmanın haklı mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Hepinizin bildiği gibi nüfusu günden güne artmasına rağmen İzmit Belediyesinin Cumhuriyet Parkı’nda sadece tek bir sanat galerisi vardı. Ama tabi ki orası sanata ve sanatçılara yetmiyordu.

“TEKEL DUVARI BU KENTİN HAFIZASIYDI”

Bu kent sanata ve sanatçıya duyarlı, sanatseveri çok olan, kıymetli sanatçıları olan kıymetli bir kent. Bunun da farkında olarak ikinci bir sanat galerisi için harekete geçtik. Bu kentte nasıl çalıştığımızı herkes bilsin diye şu bilgiyi vermek istiyorum. İlk olarak biliyorsunuz belediyemizin önündeki Sabri Yalım Parkı içerisinde tarihi bir tekel duvarımız vardı. İzmit’in sembol yapılarındandı. 1993’te çıkan yangın sonrası kullanılamaz hale gelen Tekel Binası’ndan geri kalan tek yapıydı. Bu kentin tarihiydi, hafızasıydı, hatıralarıydı. Yakın tarihimiz açısından da oldukça sembolik olduğu kadar önemli bir yeri vardı o duvarın.

“İZMİT’E ÇOK YAKIŞACAKTI”

Biz de bu Tekel duvarını değerlendirelim istedik. İzmit’in en merkezi yerinde bir çekim noktası oluşturalım; kültür ve orayı sanata hizmet edecek özel bir değere ulaştıralım istedik. Kentimize şehrin tam göbeğinde, herkesi sanatla buluşturacağımız böyle muhteşem bir galeri kazandırabilirdik. Hem Cumhuriyet tarihinin izlerini taşıyan hem 3 bin yıllık Roma tarihinin izlerini taşıyan bu muhteşem zengin kente çok yakışacak bir galeri olacaktı.

“ANSIZIN DOZERLERLE YIKTILAR!”

Ama 18 yıldır depremler görmesine rağmen tek bir tuğlası bile yıkılmayan Tekel binasını yıkmak için adeta bir seferberlik yarattılar. Biz bu projeyi sunduktan sonra birilerinin aklına yıkmak geldi. Biz diyoruz teknolojinin getirdiği imkanlarla bu duvarı koruyalım, destekleyelim ama yıkmayalım, yeni projelerle İzmit’e kazandıralım. Bunun için projelerimizi hazırladık, Kocaeli Büyükşehir Belediyesine sunduk. Ama ne yaptılar? Pandeminin sokağa çıkma yasaklarını da fırsat bilerek, kimseye haber vermeden dozerlerle, greyderlerle canım duvarı yıktılar.

“BİR TARİHİ YIKTILAR”

Orada sadece Tekel duvarını değil bir tarihi yıktılar aslında. Geçmişten günümüze kalan ve bizim de geleceğe sanatla aktarabileceğimiz bir yapıydı orası. Ne bizi dinlediler, ne projelerimizi dikkate aldılar ne de İzmit’in yakın tarihine saygı duydular. Sadece yıktılar. Sanat Galerisi için düşündüğümüz Tekel duvarını yıkınca biz de yeni yerler, yeni alternatifler aramaya başladık. Kentin göbeği ve insan sirkülasyonunun çok olduğu bir bölge olduğu için ikinci sanat galerimiz için burayı seçtik.

“ATAMIZ İZMİT’İ SEVİYORDU”

Her fırsatta İzmit’in tıkanan sanat damarlarını açacağımızı dile getiriyoruz. Şimdiye kadar da Sanat Akademimizle, tiyatrolarımızla, kent orkestramızla, dans ekiplerimizle, İzmit’in dört bir yanında düzenlediğimiz sanatsal etkinliklerle her defasında bu sözümüzü tuttuk. Bugün de Nikomedia Sanat Galerimizi açarak bu sözümüzü bir kez daha tutuyoruz. Bu kent Cumhuriyet tarihi izlerini taşıdığı gibi İstanbul’dan önce Doğu Roma’ya 46 yıl başkentlik yapmış Kayıp Şehir Nikomedia’nın da izlerini taşıyor. Büyük bir tarihi zenginliğin üstünde oturuyoruz. Nikomedia kazılarımıza da destek olması amacıyla sanat galerimize Nikomedia adını verdik. Özellikle bugün, Cumhuriyet’imizin 99’uncu yılında açalım dedik. Çünkü Atamız İzmit’i seviyordu, önem veriyordu.

“SANATÇILAR BU ALANI RAHATLIKLA KULLANABİLECEK”

Cumhuriyet’in ilanından 9 ay önce bu ülkenin yönetim şeklinin Cumhuriyet olacağını ilk ve tek basın toplantısında İzmit’ten tüm dünyaya müjdeledi. Atamız sanata, kültüre, tarihe çok önem verirdi. Özellikle bu yüzden sanat galerimizi bugün açmak istedik. Sözlerimizi tutabiliyor olmaktan ötürü gerçekten mutluyuz. İnanıyorum ki; burada yağlı boya, fotoğraf, heykel ve sanatın pek çok dalındaki sergiye ev sahipliği yapacağız. Sanatçılar bu sergi alanımızı gönül rahatlığıyla kullanabilecek, eserlerini en iyi şekilde sergileyebilecek.

“KÖY ENSTİTÜLERİNİ ASLA UNUTAMAYIZ”

Nikomedia Sanat Galerimizi gerçekten anlamlı bir günde açtığımızı söylemiştim. Ama aynı zamanda çok anlamlı bir sergiyle de açıyoruz. Cumhuriyet’i bizlere emanet eden Ata’mız ne demişti?; “Toplumun düşmanı cehalet, cehaletin düşmanı da öğretmendir.” Dünyada bir örneği dahi bulunmayan ve Cumhuriyet ışığını Türkiye’nin en ücra noktasına bile götürebilen Köy Enstitülerini asla unutamayız. Köylerdeki gençleri okutup, topluma faydalı olmasını sağlayan ve öğretmenler yetiştirmeyi amaçlayan okullardı Köy Enstitüleri.

“HAZİN HATIRAYA DÖNÜŞTÜ”

Birçok yazar ve düşünürün yanı sıra; memleketine, toprağına sahip çıkan bir nesil yetiştirdi. Cumhuriyetin kalkınması adına işte böylesine kıymetliydi her biri. Ne yazık ki kapatıldı ve birer hazin hatıraya dönüştü. Keşke dememek lazım, evet ama eminim Köy Enstitüleri dediğimizde herkes “Keşke, keşke kapatılmasaydı” diyor. İzmit Belediyesi olarak siz değerli vatandaşlarımız için hem o günleri yâd etmek, hatırlamak; yeni nesle de Köy Enstitülerimizi anlatabilmek için sevgili Haldun Cezayirlioğlu’nun koleksiyonundan “Köy Enstitüleri Kitap ve Efemera” sergisini açıyoruz.

“KENTİMİZE HAYIRLI VE UĞURLU OLSUN”

Sergide pek çok kıymetli belge ve çok değerli fotoğraflar, diplomalar, fişler, öğrencilerin gün içerisinde tükettiği yemek listesi, enstitü binaları kuruluncaya kadar öğretmenlerin ve öğrencilerin kaldığı çadırlardaki eşya listeleri, eğitmenlerin derslere hazırlık sürecindeki fotoğrafları ve daha niceleri bulunuyor. Bu kıymetli belge ve fotoğraflara tanıklık etmemize vesile olan Haldun Cezayirlioğlu’na da buradan teşekkürlerimi iletiyorum. Gerçekten burada sergilenenlerin her biri tarih, her biri o dönemin ayrı bir nişanesi. Umarım, özellikle yeni neslin Köy Enstitülerini bilmesine, anlamasına yardımcı olabiliriz. Öğrenciden sanatçıya, küçükten büyüğe, 7’den 70’e herkesi, tüm İzmitlileri, Kocaelili vatandaşlarımızı Nikomedia Sanat Galerimize bekliyor; galerimizin kentimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

GÜL, “CUMHURİYET BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN”

Kocaeli Baro Başkanı Av. Mehmet Gül yaptığı konuşmada, “İstiklal savaşı sonrası Cumhuriyet’imiz kadın, erkek, genç, yaşlı ayırt etmeden tüm milletin özverili mücadelesiyle kurulmuştur. Tüm imkansızlıklara rağmen azim ve kararlılığıyla 19 Mayıs’ta Samsun’da yakılan kurtuluş mücadelesi Cumhuriyet’imizin ilanıyla sönmeyen bir ateşe dönüşmüştür. Bu topraklar üzerinde bağımsız, özgür olarak yaşamamızın en önemli adımı hiç kuşkusuz Cumhuriyet’tir. Cumhuriyet’imizin 99’uncu yaşını kutluyor, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, bu mücadelede toprağa düşmüş tüm şehitlerimizi, ebediyete ulaşmış tüm gazilerimizi rahmet, saygı ve minnetle anıyorum” dedi.

CEZAYİRLİOĞLU, “HARİKA BİR DUYGU”

Değerli koleksiyonunu İzmitlilerle paylaşan Koleksiyoner Haldun Cezayirlioğlu, “Yaşadığımız coğrafyanın en eski antik adıyla 99’uncu yılını kutladığımız Cumhuriyet’in en önemli, en saygın kurumlarından biri olan Köy Enstitülerinin aynı mekanda buluşturmak gerçekten harika bir duygu. Bunu gerçekleştiren İzmit Belediyesine, Sayın Başkan Fatma Kaplan Hürriyet’e, çalışma arkadaşlarına çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica