Genel

Kadınların özgür yaşam direnişi İran devletini pes ettirdi

Kadınların özgür yaşam direnişi İran devletini pes ettirdi İran Başsavcısı, kadınların giyimleriyle mücadelede alınan polisiye ve hukuki önlemlerin işe yaramadığını itiraf etti. Kadınların özgür yaşam direnişi İran devletini pes ettirdi detaylar haberimizde…

Kadınların özgür yaşam direnişi İran devletini pes ettirdi

“Kıyafetime karışma…”

İran Başsavcısı Muhammed Cafer Montazeri, kadınların “İslami olmayan” kıyafetlerine karşı mücadelenin başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi. Başsavcı, kadınlara yönelik polisiye önlemlerin de hukuki adımların da sonuç vermediğini Ve ülkenin uluslararası imajını zedelemenin dışında hiçbir işe yaramadığını belirtti.

Dünya kupası maçlarında tribünlerde yerlerini alan İranlı kadınlar…

Kadınların sayısız militan ve kitlesel başörtüsü zorunluluğuna karşı ve giyim özgürlüğü isteyen eylemine tanık olmuş İranlı kadın; bu kezde taraftarlar olarak Dünya Kupası maçlarında da tribünlerde boy gösterdi.

“Kadınlar ve 9 yaşından itibaren tüm kız çocuklarına Başörtüsü ve Manto zorunluluğu…”

İran’da tüm kadınlar ve 9 yaşından itibaren tüm kız çocukları, kamusal alanda saçlarını örtmek için başörtüsü takmak ve vücut hatlarını gizlemek için de uzun bir manto giymek zorunda. Bu kurallara uymayan ve “günahkâr” olarak görülen kişiler ahlak polisi tarafından tutuklanabiliyor, bazı durumlarda haklarında cezai işlem uygulanabiliyor ve suçlu bulundukları takdirde yüksek para cezasına çarptırılabiliyorlar.

“Önü açık ve düğmesiz mantoların satışı yasaklandı, ancak bu yasak da işe yaramadı”

Gerici Iran rejiminin “İslami giyim”e dair yasalar ve cezai yaptırımları yaklaşık 40 yıldır yürürlükte. Buna rağmen başörtülerinin giderek daha gevşek bağlandığı, mantoların giderek kısaldığı ve daraldığı söyleniyor. Alınan bir önlemle, önü açık ve düğmesiz mantoların satışı yasaklanarak, yasağa uymayan satıcılara bir yıl çalışma yasağı getirileceği açıklanmıştı. Ancak “İslami olmayan” mantoların satışının devam ettiği ve birçok kadının sokakta bu mantolarla dolaştığı gözlemleniyor.

Kaynak: Yaşanacak Dünya

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica