Sağlık

Lavanta yağının sağlığımıza olan faydaları saymakla bitmiyor

Lavanta yağının sağlığımıza olan faydaları saymakla bitmiyor Lavanta yağı farklı alanlarda ve farklı şekillerde kullanılabilir. Saç dökülmesini önlemesi, saçkırana fayda sağlaması, uykusuzluğa iyi gelmesi ve sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarına yarar sağlaması lavanta yağının faydaları arasındadır. Lavanta yağının sağlığımıza olan faydaları saymakla bitmiyor detaylar haberimizde…

Lavanta yağının sağlığımıza olan faydaları saymakla bitmiyor

Güzel bir koku yaydığı için oda kokusu ve parfüm yapımında kullanılır. Sağlığa birçok olumlu etkisi olan lavanta yağının faydalarından bazıları;

Strese iyi gelir

Lavanta aromaterapisinin strese iyi geldiğine dair birçok çalışma yapılmıştır. Bunlardan birinin sonucuna göre, günde 80 mg lavanta yağı kullanan kişilerde depresyon oranında %32.7’ye kadar azalma görüldü.

Uykusuzluğa iyi gelir

Uykusuzluğa iyi gelmesinin yanı sıra uyku kalitesini de arttırır. Yapılan bir araştırmaya göre bu yağ uykuya dalma süresini ve uykusuzluk belirtilerini azaltmıştır. Uykusuzluğa karşı etkileri için, uyumadan önce boynunuza, göğsünüze yada bileklerinize lavanta yağı sürebilirsiniz. Bu sayede vücudunuzda rahatlama olur ve rahat bir şekilde uyuyabilirsiniz.

Baş ağrılarını hafifletici özelliği vardır

Migren gibi şiddetli baş ağrılarına iyi gelir. Nöroloji European Journal dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, 15 dakika boyunca lavanta yağı solunduğunda migren ve baş ağrılarında önemli azalmalar görülmüştür.

Soğuk algınlığı için oldukça faydalıdır

Boğaz enfeksiyonları, öksürük, grip, astım, sinüs tıkanıklığı, bronşit, boğmaca, larenjit ve bademcik iltihabı gibi çeşitli solunum yolu rahatsızlıkları için kullanılabilir. Bazı etkileri için boyun ve göğüs bu yağ ile ovulabilir. Balgam söktürücü özelliği de vardır.

Doğal bir parfüm olarak kullanılabilir

Mükemmel kokusu sayesinde adeta bir parfüm özelliği vardır. Parfüm olarak kullanmak ve güzel koku yaymak için 2-3 damla yağı avuç içinize damlatın. Ellerinizi birbirine sürtün ve kıyafetinize yada cildinize sürün. Bu şekilde güzel kokabilirsiniz. Parfüm elde edilebilecek bir diğer yöntemde ise püskürtme yapabileceğiniz bir şişeye bir bardak su doldurun. Suyun içine 2 damla lavanta yağı damlatın. Püskürtme şişesini çalkalayıp püskürtebilirsiniz. Bu sayede güzel koku etrafa yayılacaktır. Sedir ağacı yağı gibi yağlarla birleştirerek de kullanabilirsiniz.

Dudak koruyucu olarak kullanılabilir

Güneş yanığı olmuş, çatlamış ve kurumuş dudaklar için de kullanılabilecek bir yağdır. Lavanta yağı, shea yağı, jojoba yağı ve hindistan cevizi yağı ile birlikte karıştırılarak kullanılırsa güneşin zararlı etkilerinde dudakları korur. Vücudunuzun diğer bölgelerini de güneş yanığından korumak için bu yağların karışımını kullanabilirsiniz. Güneş yanığından sonra cildin daha hızlı iyileşmesini sağlar, güneş yanıklarından sonra oluşabilecek kaşıntıyı ve yanmayı önler.

Mide bulantısını yatıştırır

Mideniz bulanıyorsa yada midenizin bulanacağını hissediyorsanız, yine bu yağı kullanabilirsiniz. Bunun için kıyafetlerinize birkaç damla lavanta yağı püskürtebilir yada bileklerinize bu yağdan sürebilirsiniz.

Kas ağrılarına fayda sağlar

Aynı zamanda romatizma, burkulmalar, sırt ağrısı gibi ağrılar için de faydalı bir yağdır. Düzenli şekilde masaj yapılarak kullanıldığında ağrıları hafifletir.

İdrar yollarına faydalıdır

İdrar üretimini uyarıcı etki yapmasından dolayı üriner sisteme de yarar sağlar. İdrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelir. İltihabı azaltır.

Kaynak: Şifalıbitkitedavisi

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica