Genel

Liman-İş: “Sendika Hakkı Anayasal Bir Haktır”

Liman-İş: “Sendika Hakkı Anayasal Bir Haktır” … Açıklamada, “Depomuzda sendikayı engellemek için fazladan işçi alımı yaptılar, şu an depoda birçok insan yapacak iş bulamıyor, çünkü insan fazlalığı var” denildi. detaylar haberimizde…

Liman-İş: “Sendika Hakkı Anayasal Bir Haktır”

1986 yılından bu yana lojistik sektöründe faaliyet yürüten Karınca Lojistik firmasında çalışan işçiler sendikamıza başvurmuş ve Anayasal hakları olan sendikal haklarını kullanmak istediklerini ifade etmişlerdir. 2021 yılı ağustos ayı itibari ile sendikal üyeliklerin yoğunlaşması ile birlikte depo içerisinde işçilere baskı uygulanması da gündeme gelmiştir. Bu süre içerisinde üyelerimiz kendilerinin depo müdürleri tarafından odalara çekildiklerini, zorla istifa ettirilmek istendiklerini aktardılar.

Tüm bu baskı ve mobbing uygulamaları karşısında Karınca Lojistik yönetimine Anayasal hakkın engellenmemesi ve sendika hakkına saygı duyulması yönünde çağrılar gerçekleştirdik. Zaman zaman sendikadan istifa baskısı son bulsa da bazı bölüm müdürlerinin bu konuda ısrar ettiğine, özellikle işçileri işten atmakla tehdit ederek istifa baskısını sürdürdüklerine tanıklık ettik.

Üyelerimiz bu yaklaşımın nedenini sendikamızla paylaşırken verdikleri bilgileri kamuoyu ile paylaşmak isteriz:

“Bazı müdür ve yardımcıları depoda kendilerine bir düzen kurmuşlar ve deyim yerindeyse at koşturmaktalar. Bu sistemlerinin bozulmaması için sendikalı arkadaşlarımıza her türlü baskıyı yapmaya devam ediyorlar. Anayasal hakkımızdan bizi caydırmak için “Buraya sendika gelirse bizimle çalışan markalar artık çalışmayacak ve sizler işinizden olacaksınız” diyorlar. Oysaki burada işlerini yaptığımız markaların da sendikalaşmadan yana olduklarını biliyoruz. Müdürler ve bölüm amirleri kişi kayırma, çalışanlar arasında ayrımcılık işleme suçunu da işlemektedirler. İnsanları “Sen sendikaya gitme, seni takım lideri yapmayı düşünüyoruz” gibi vaatlerle kandırıyorlar. Depomuzda sendikayı engellemek için fazladan işçi alımı yaptılar, şu an depoda birçok insan yapacak iş bulamıyor, çünkü insan fazlalığı var. Şimdi de bölüm amirleri yıl sonuna doğru işçi çıkaracaklarını ifade ediyor. Özellikle sendika üyelerini hedef alacaklarını kasıtlı olarak ifade ediyorlar ki insanlar üyeliklerinden istifa etsinler. Bizler Anayasal hakkımızı kullandık ve bundan vazgeçmeyeceğiz. Taşıma sektöründeki arkadaşlarımızla da iletişime geçtik, onların da kendi sektörlerinde sendikalara gitmesini önerdik ve olumlu yanıt aldık. Duyan duymayan herkese ilan diyoruz, henüz üyelik yapmayanlar da hızla üyeliklerini yapmalı. Taşıma sektöründeki arkadaşlarımız da sendikamız aracılığı ile kendi sendikalarında üyeliklerini yapabilirler. Halihazırda üyeliklerini başlatan arkadaşlarımız da oldu, sizler de bizimle birleşerek kendi sendikalarımıza üyelikleri hızlandırmalısınız.

Yıl sonu fazladan alınanların çıkarılması bahanesi ile sendikalı olan arkadaşlarımızın atılması ise kimsenin aklından dahi geçmemeli. Böyle bir süreçte Karınca Lojistik işçileri olarak sonuna kadar meşru haklarımızı kullanarak direneceğiz ve tüm kamuoyunu da şimdiden destek vermeye davet ediyoruz. Ve biliyoruz ki depo müdürleri gerçek dışı bilgileri yayarak kaos yaratmakta ve birliğimizi bozmaya çalışmaktadırlar. Şu ana kadar bütün girişimleri birliğimizi koruyarak boşa çıkardık, şimdiden sonra da böyle olacaktır. Depo işçilerinin çoğunluğu tercihini birlik olmaktan yana kullanmıştır ve şimdi halka büyümekte. Kara taşımacılığındaki arkadaşlarımız da kendi sendikalarında birleşmeye başlamışlardır.

Patronumuza da çağrımız şudur: Biz daha iyi şartlarda çalışmak istiyoruz, işimiz de büyüsün biz de büyüyelim istiyoruz. Tek isteğimiz bölüm müdürlerine bizleri ezdirmemeniz ve sendikal haklarımıza saygı duyulmasıdır.”

Üyelerimiz depo içerisinde, müdürlerin işçilerin kişisel bilgilerini alarak e-devletlerine girdiğini, bu uygulamanın bilgisayarların kontrol edilerek tespit edilebileceğini, işçilerden istifa ettiklerine ilişkin ekran görüntüsü istediklerini sendikamızla defalarca paylaştılar. Sendikamız konu ile ilgili çeşitli girişimlerde dün olduğu gibi bugün de bulunmaktadır.

Karınca Lojistik deposunda işçilerin yüzde 65’i sendikaya üye olmuştur. Çoğunluk tercihini toplu sözleşme hakkından yana kullanmıştır. Üstelik 100’e yakın işçi alımı yapılarak sendikal başvurunun engellenme girişimine rağmen işçilerin çoğunluğu sendikalaşmadan yana tercihlerini yapmıştır. Bu veriler Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerinde de yer almaktadır. Ancak işçilerin bu iradesi istifa baskısı, işten atma tehdidi ile engellenmeye çalışılmaktadır. Bir kez daha Karınca Lojistik yönetimini sendikal haklara saygılı davranmaya çağırıyoruz.

Üyelerimiz başta olmak üzere tüm Karınca Lojistik çalışanlarına da çağrımız, birliğinizi korumanızdır. Yıl sonu işten atmalarla ilgili de uyarılarımızı yapmıştık, işçilerin iş güvencesinin garantisi de sendikalı olmaktır. Kara taşımacılığında çalışan arkadaşlarımız da sendikalaşma yönünde harekete geçmişlerdir, burada adım atan arkadaşlarımıza da gerekli destek sunulmaktadır.

Üyelerimize dönük her türlü hak gaspı karşısında Liman-İş ailesi bütün olanakları ile yer alacaktır. Kamuoyunu da bu anlamda bilgilendirmeyi ve duyarlılık çağrısı yapmayı bir borç biliriz.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica