Genel

Mahkeme Akın ipek davasını düşürdü

Mahkeme Akın ipek davasını düşürdü Bergama’da Koza Altın’ın çapulcuları tarafından çevrecilere yönelik saldırı davası zamanaşımından dolayı düşürüldü. Avukatlar ve müştekiler karara tepki gösterdi. Mahkeme Akın ipek davasını düşürdü detaylar haberimizde…

Mahkeme Akın ipek davasını düşürdü

İzmir’in Bergama ilçesinde Koza Altın tarafından çevrecilere yönelik saldırı sonrası başlayan ve 12 yıldır süren dava kapatıldı. Davanın dün görülen duruşmasında müştekiler, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kayyım atanan Koza Şirketler Grubu’nun eski sahibi Akın İpek ile beraberindekilerin cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme heyeti ise zaman aşımı gerekçesiyle davanın düşürülmesine karar verdi.

Bergama’da siyanürlü altın üretimini protesto amacıyla 5 Haziran 2005’te Dünya Çevre Günü’nü kutlamak isteyenler, maden şirketinin saldırısına uğramıştı.

31. Duruşma görüldü, Bu davada haklı ve haksız taraf gayet açık…

Bergama 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dün görülen davanın 31’nci duruşmasına çevrecilerin yanısıra müştekiler katıldı. Duruşmada, önceki ifadelerine ek olarak konuşan müşteki sanık Mustafa İnel “Önceki savunmalarıma eklemek istediğim konu, davanın zaman aşımına uğramamasıdır. Bu davada haklı ve haksız taraf gayet açıktır. Biz o gün sadece çevre gününü kutlamak için gelmiştik. Daha önceden de aynı kutlamaya katılmıştım. O gün bize saldırı oldu. Başka da diyeceğim bir şey yoktur” dedi.

Erol Engel ise o gün kendilerine saldıranların Eski Koza Şirketler Grubu’nun sahibi Akın İpek komutası altında olduğunu öne sürerek şunları söyledi: “Orada daha büyük olaylar yaşanabilirdi. O gün şirket yöneticisi ve çalışanları bizim çevre günümüzü kutlamamızı engellemek için saldırı gerçekleştirdiler. Seyahat özgürlüğümüzü engellediler, yolu kapattılar. Biz bugün gecikmiş de olsa adaletin sağlanmasını istiyoruz.”

“Akın İpek hakkındaki iddianamede yazdığına göre, silahlı terör örgütü üyesi ve vergi kaçakçısıdır”

Avukat Ömer Kavili ise müvekkillerinin günün şartlarına rağmen çevreye karşı olan duyarlılıkla hareket ettiklerini belirterek, “Müvekkillerim bu davanın sürüm sürüm sürdürülmesine rağmen takipçisi olmuş. Bugün ortaya çıkmıştır ki; Akın İpek hakkındaki iddianamede yazdığına göre, silahlı terör örgütü üyesi ve vergi kaçakçısıdır. O dönem, işbirlikçisi olan Bakanlar Kurulu’nun gizli kararnameler çıkarması sayesinde devletin adliyesinden korkmayan biri konumundadır. Fakat şimdi yargılanacağı aşamada ülke içinde olmadığı anlaşılan bir sanık durumuna gelmiştir. Oysa müvekkillerim o davanın muhatabıdır. Toprağa, suya, çevreye düşmanlık edenlerin, düşmanlık anlayışı içinde olanların her zaman muhatabı olmuşlardır. Bu dava özetle, halkın mağduriyetinin sanıklığını yaşadığı bir davadır” dedi.

Zaman aşımından davalar düşürüldü

Mahkeme heyeti ise sanık Ali Tutar, Halil Tuna, Musa Şık ve Münir Aldaş hakkındaki kişileri hürriyetinden yoksun kılma ve mala zarar verme suçlarından açılan davanın, hayatlarını yitirmiş olmaları nedeniyle düşürülmesine hükmetti. Kişileri hürriyetinden yoksun kılma, mala zarar verme ve kamu malına zarar verme suçlarından sanık Hamdi Akın İpek hakkındaki davanın ise zaman aşımından dolayı düşürülmesine karar verildi.

Ne olmuştu?

İzmir’in Bergama ilçesinde bulunan ve siyanürlü altın üretimiyle gündeme gelen Koza Altın Şirketi’nin önünde 5 Haziran 2005’te Dünya Çevre Gününü kutlamaya gidenler, şirketin adamları ve yöneticilerinin saldırısına uğramıştı. Saldırı sonrası çevreciler, Koza Şirketler Grubu’nun eski sahibi Akın İpek ile Koza Altın Şirketi Halkla İlişkiler Müdürü Hayrettin Öğüt’ün de aralarında olduğu saldırganlar hakkında suç duyurusunda bulundu. Karşı tarafta çevreciler hakkında aynı gerekçeyle suç duyurusu yaptı.

Yaklaşık 5 yıl süren soruşturma sonucunda 2010 yılında, Bergama 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde her iki suç duyurusuna ilişkin ayrı ayrı dava açıldı. “Kamu malına zarar verme, kaçırma veya zorla alıkoyma, ulaşımı engelleme, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlamaları ile açılan iki dava daha sonra birleştirildi.

Dava devam ederken Akın İpek’in adının davadan çıkarıldığı ortaya çıktı. Çevrecilerin avukatlarından Arif Ali Cangı’nın Danıştay’a yaptığı başvuru sonucu Akın İpek yargılamaya davalı olarak tekrar eklendi. Ancak Danıştay Cangı’nın olay günü çevreciler arasında olmasını gerekçe göstererek, Cangı’nın da davada sanık olmasına karar vermişti.

‘FETÖ’ soruşturmaları çerçevesinde mal varlığına el konulan Akın İpek, hakkındaki yakalama kararı sonrası yurtdışına çıkmıştı.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica