Mustafa Göksel

Modern Türk tiyatrosunun mihenk taşı Atıf Kaptan Terzioğlu (1)

Modern Türk tiyatrosunun mihenk taşı Atıf Kaptan Terzioğlu (1) Kocaeli’nde doğmuş ve bu şehirden dünyaya açılan en büyük kapı olan usta sanatçı ATIF KAPTAN TERZİOĞLU dan bahsedeceğim. Modern Türk tiyatrosunun mihenk taşı Atıf Kaptan Terzioğlu (1) yorum/haber

Modern Türk tiyatrosunun mihenk taşı Atıf Kaptan Terzioğlu (1)

Değerli arkadaşlar çok sevgili okurlar Ulusal Akarhaber gazetemizde bu haftaki köşe yazımda her şeyden önce dedem, aile büyüğümüz, başlıkta da belirttiğim gibi Modern Çağdaş Türk Tiyatrosunun Mihenk taşı olan, Darülbedai’nin (Bugünkü adıyla Devlet Tiyatroları) ve Türk Sinemasının büyük usta efsane karakter oyuncusu, Kocaeli’nde doğmuş ve bu şehirden dünyaya açılan en büyük kapı olan usta sanatçı ATIF KAPTAN TERZİOĞLU’ dan bahsedeceğim. Köşe yazım doküman fazlalığı ve donanımın büyüklüğü dolayısıyla 2 bölüm sürecek. Bu ilk bölümde büyük ustanın hayatı ile yolculuğumuza başlayalım.

Asıl adı Atıf Terzioğlu…

Basın, yayın, yazar, oyuncu ve yapımcılık kısaca kültür sanat kimliğim ile ele almanın dışında kökü yedi kuşak tan fazla orta Anadolu ve Kocaeli’nde dayanan köklü ailelerden biri olan Terzioğlu ailesinin bir ferdi ve ustanın torunu sıfatı ile de konuyu yazacağım. Asıl adı Atıf Terzioğlu olan usta sanatçının hayatını anlatırken; öncelikle Terzioğlu ailesinin kökünden giriş yapacağım. Hafız Ahmet, Veli Ahmet ve Terzi Ahmet olan İslam alimi Müderris, Terzilik ve Kocaeli’nin ve civarın en büyük tütün tüccarlığı ile uğraşan bu Terzioğlu ailesinin büyüklerinin ve en büyüğü Hafız Ahmet’in 3 oğlundan Tütün tüccarı Terzizade Emin Beyin (Emin Terzioğlu) 5 Erkek Oğlundan ikincisidir Atıf Kaptan Terzioğlu.

Kızıl sultan lakaplı Abdülhamit’in torunu ile evli…

Babası Emin Beyin erkek kardeşi yani Şefik; Atıf, Akif, Ahmet ve Edip Terzioğlu kardeşlerin amcaları İttihat ve Terakki’nin en büyük silahşörü Enver Paşa’nın Başyaveri ve Fedaisi İzmit’te caddelere adı verilen Yaprak Tütün tüccarı Kocaeli Halk Bankasının da (Kocaeli Bankası) kurucularından Miralay Mütaz Paşa’dır. Annesi Nazime hanımın Ünsiyer ve Levrans olmak üzere iki kardeşi vardır. Atıf Kaptan’ın en büyük teyzesi Osmanlı Hükümdarlarından Kızıl Sultan lakaplı Abdülhamit Han’ın küçük torunu ile evli olan Prenses Levrans Hanımefendi, Ortanca Teyzesi de yine Osmanlı Hükümdarlarından Sultan 5. Mehmet Reşat Han’ın büyük oğlu ile evli olan Ünsiyer hanımefendidir. Büyük usta’nın diğer kardeşleri Eski İzmit belediye başkanlığı, Taş ocakları İşletmeciliği, TCDD İstasyon müdürlüğü ve serbest meslek ticaret erbaplığı gibi faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Emin Bey 5 çocuğuyla yalnız kalınca…

Anneleri Nazime Hanım Terzioğlu kardeşler küçük yaştayken emri hak baki olunca ve Babaları Terzizade Emin Bey (Emin Terzioğlu) 5 çocuğu ile yalnız kalınca, katıldığı bir davette tanıştığı Çanakkale Ezine belediye reisi Talip Beyin kızı Nebile hanım ile evlenmiştir.

Terzizade Emin Bey…

Evini okula çeviren Recep hoca…

Bu minval üzere 1 Ocak 1908 de İzmit’te dünyaya gelmiştir. 5 yaş gibi çok küçük yaşta Babası tarafından Sultan Reşat Han’ın gelini olan oğlu Ziyaeddin Efendi’nin ölen ilk eşinden sonra evlendiği ikinci eşi olan teyzesi Ünsiyer Hanımefendi’nin yanına Beşiktaş Yıldız Sarayına gönderilmiştir. Çocukluğu ve ilköğrenimi sarayda geçmiştir. 7 Yaşında Teşvikiye’deki İttihat ve terakki okuluna başlamıştır. 2 yıl burada devam ettikten sonra 1 yılda Nişantaşı sultanisinde devam eder. Birinci dünya savaşı şiddetlenince Teyzesi Ünsiyer hanımefendi ile Ziyaettin Efendinin Haydarpaşa’daki köşküne taşınmışlardır. Sultan Reşat öldüğünde Ziyaettin Efendi taht değişince Ünsiyer hanımefendi ile Atıf Kaptan’ı İzmit’e yollar. İzmit’e dönerler. İzmit’te ilkokulun son sınıfı için Akçakoca ilkokuluna okumaya gelir. Daha sonra İzmit’in işgali sonucu Akçakoca İlkokulu kapanınca Evini okul haline getiren o okulun öğretmenlerinden Recep Hoca’nın evinde ders görürler. Hem de bir yan sınıfından olan çocukluk arkadaşı Sinemamızın ve Tiyatromuzun büyük ustası yine İzmitli Hulusi Kentmen ile birlikte.

Terzioğlu Kardeşler…

İstanbul ve sanat yaşamının başlangıcı…

Daha sonra Tekrar İstanbul’a dönerek Şişli Terakki Lisesine başlar ve orada eğitim alırken Tiyatro ve sanat hayatına girerek sanatla tanışmıştır. Büyük ustanın hayatını anlattığım bu ilk bölümün ardından ikinci bölümde de sizlere sanat hayatını ve bıraktığı kültür sanat miraslarını anlatacağım. Hepinize iyi okumalar diliyorum.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica