Kültür-Sanat-Tarih-Turizm

Özcan Geçal: “Atatürk CUMHURİYET müjdesini Kocaeli’de verdi!”

Özcan Geçal: “Atatürk CUMHURİYET müjdesini Kocaeli’de verdi!”

Kocaeli Çepni Derneği Başkanı Özcan Geçal, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı

Mesajında Cumhuriyet’in her türlü imkânsızlıklara rağmen çok ağır bedellerle kurulduğunu belirten Başkan Geçal, “Milletimizin birlik ve beraberliğinin en önemli tezahürü olan Cumhuriyet’in ilanı Türk milletinin, tarihte eşine ender rastlanan bir azim ve irade ile yapılan Kurtuluş Savaşı sonunda kazandığı, tarihindeki en büyük zaferidir.

Türkiye’nin kurtarıcısı, Cumhuriyet’in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 57 yıllık yaşamında önemli kilometre taşları vardır. 19 Mayıs 1919’da Samsun’da başlayan, 23 Nisan 1920’de Ankara’da Büyük Millet Meclisini toplayan Büyük Devlet Adamı Atatürk, Kurtuluş Savaşındaki zaferlerini 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’i ilan ederek taçlandırdı. Aynı gün akşam saatlerinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ilk Cumhurbaşkanı seçildi.

Bu anlamda Cumhuriyet, Türk Milletinin tarih sahnesinde yeniden var oluşunun adıdır. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “en büyük eserim” dediği Cumhuriyet, geleceğimizin de en büyük güvencesidir.

Atatürk, CUMHURİYET müjdesini Kocaali’de verdi!

Cumhuriyet’in yıldönümlerinde birileri fazla önemsemese de yaşadığımız kent Kocaeli’nin yeri çok önemlidir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 57 yıllık yaşamında Kocaeli’nden trenle kaç kez geçtiğini İzmit Garında Çene Suyunu kaç kez içtiğini bilmiyorum.

Ama Cumhuriyet’in ilanından 9 ay (270 gün) önce 16/17 Ocak 1923’te İstanbul gazeteleri başyazarlarıyla yaşamının ilk ve son basın toplantısı yaptığı biliyorum.

O gece sabaha kadar “Yeni Türkiye Devletinin Yönetim Şekli Cumhuriyettir. Hükümet merkezi güvenlikli olduğu için Ankara olacaktır. Meclisi yenileyeceğiz. Cehaletle savaşacağız. Kadınlara seçme seçilme hakkını vereceğiz” dediğini biliyorum.

Kocaali’de Yaşayan Çepniler Bin Kat Daha gururlu

Gazi Mustafa Kemal Atatürk 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktığında Havza’da Çepni Beyi Topal Osman ile görüşmüş ve gönül birliğe yaparak bu kutlu yolda beraber yürümüşlerdir.

Aynı şekilde; Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet’in ilanından 9 ay (270 gün) önce 16/17 Ocak 1923’te Cumhuriyetin müjdesini Kocaali’de vermiştir.

Cumhuriyet’in ilanının 99. yılını gururla kutladığımız bugün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere silah ve siyaset arkadaşlarıyla tüm şehitlerimizi rahmet, şükran ve özlemle anıyorum.”

Yaşasın Cumhuriyet!
Ne Mutlu Türk’üm Diyene!

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica