Genel

Özçelik: “Bir yararı olmayacaksa bu merkez neden var?”

Derince Belediye Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi ile ilgili çarpıcı iddialar ortaya atıldı

Özçelik: “Bir yararı olmayacaksa bu merkez neden var?” … Özçelik, “Merkezdeki veteriner hekim sürekli izinli, zaten yeterli veteriner hekim yok. Bizim dernek olarak ya da gönüllüler olarak yapabileceklerimiz kısıtlı. Emekli maaşlarımızla gördüğümüz her muhtaç hayvana yetişmeye çalışıyoruz. detaylar haberimizde…

Özçelik: “Bir yararı olmayacaksa bu merkez neden var?”

Geçtiğimiz yıl Ocak ayında Yenikent’te açılan Derince Belediye Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi ile ilgili skandal iddialar ortaya atıldı. Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün, merkezin açılışında, “Bu canlar bize Allah’ın emanetleri. Onlara bakmak insani ve İslami görevimizdir. Bütün talepleri karşılamak için çalışacağız” ifadelerini kullanmıştı. Kocaeli Hayvan Hakları Derneği Başkanı Selma Platin Pek ise açılan merkezle ilgili Aygün’e teşekkür etmişti. Ancak bir yılın sonunda, dernekten yapılan açıklamada merkezle ilgili hayal kırıklığına uğrandığı ve merkezin görevlerini yerine getirmediği iddia edildi.

“BU MERKEZ NEDEN VAR?”

Kocaeli Hayvan Hakları Derneği Saymanı Fatma Özçelik şunları söyledi: “Merkez kurulma aşamasındayken personel programlaması düzgün yapılmadığı için 1 yılda bu noktaya gelindi. Merkezdeki veteriner hekim sürekli izinli, zaten yeterli veteriner hekim yok. Bizim dernek olarak ya da gönüllüler olarak yapabileceklerimiz kısıtlı. Emekli maaşlarımızla gördüğümüz her muhtaç hayvana yetişmeye çalışıyoruz. Beslemede bile zorlanırken, hayvanların hastalık, kaza vb. durumlarda belediyenin merkezinden yararlanamıyor, sürekli özel veteriner kliniklerine götürmek zorunda kalıyoruz. İlçedeki sokak hayvanlarına yardımı dokunmayacaksa bu merkez neden var?” dedi.

SKANDAL İDDİALAR

Özçelik, merkezde yeterli veteriner hekim bulunmadığı, teslim edilen hayvanlarla ilgili bilgi alamadıkları, kanun gereği alınan hayvanların yaşadıkları bölgeye bırakılması yerine ormanlara atıldığı, toplama ekibinin hayvanlara iyi davranmadığı, hayvanları sevmediğini dile getiren insanların merkezde çalıştığı, anne ve yeni doğan köpeklerin birbirinden ayırıldığı, kısırlaştırma yapılan köpeklerin tam iyileşmeden orman bırakılması ve hayatlarını kaybetmeleri gibi birçok skandal iddiayı sıraladı.

“KANUNDA BELİRTİLEN DÜZEN İÇERİSİNDE ÇALIŞILMAMAKTA”

Özçelik’in gazetemize gönderdiği yazıda şu ifadeler yer aldı: “Derince Belediye Başkanı Zeki Bey ile 2 defa görüşme yapmamıza rağmen sokak hayvanları ile ilgili ve Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi çalışmaları ile ilgili hiçbir olumlu noktaya gelemedik. Kendi ve personelin çoğunluğu, kanunda belirtilen düzen içerisinde çalışmamaktadır. Kocaeli Hayvan Hakları Derneği ve gönüllü hayvan severlerin istediği birlikte koordineli çalışma yapmaktır.

“MÜDÜR DE DÜZENE AYAK UYDURMUŞ”

Önceliğimiz sokak hayvanlarının tedavi, kısırlaştırma ve mama desteğidir. Fakat, veteriner yetersiz, teslim edilen ya da kapalı hayvanların akıbeti ile ilgili bilgi verilmiyor, alınan sokak canları tedavi sonrası aynı noktaya bırakılmıyor, doğal yaşam alanı olarak adlandırılan orman bölgesine bırakılıyor, toplama ekibi de hayvanlara iyi davranmıyor. Bakımevinde işlerin düzenli yürütülmesi ve verim artırmak için alınan Bakımevi Müdürü Mehmet Bey de aynı düzene ayak uydurmuş, yapılan çalışma şekillerinde bir düzelme olmamıştır.

Birebir yaşadığımız olayları şu şekilde sıralayabiliriz:

“ANNE VE BEBEKLER BİRBİRİNDEN AYIRILMIŞ”

-Anne ve yeni doğan köpekleri birbirinden ayırdıkları, 1 aylık 11 yavru köpeği bu mevsimde orman bölgesinde büyük köpeklerin alanına gönüllü besleme yapan Reyhan Hanım’ın yerine bırakmışlardır. 10 yavruyu bulup ben bahçeme getirdim. Maalesef şu an 3 tanesi hayatta ve her gün özel veterinere götürülmektedir. Anne ve yavruların bir arada alınması için bir toplamada bulunduğum zaman S. Bey, toplama ekibinden bana ‘sen olmasan ben yavruları çoktan almıştım’ dedi.

“AĞZA ALINMAYACAK SÖZLER…”

– S. Bey, belediyenin toplama aracına bira alırken bir gönüllü besleme yapan kişi tarafından görülmüş, bayana ağza alınmayacak sözlerle cevap vermiştir. 10 dakika sonra Derince Temsilciliğimize Turgut Bey, olayı yansıtınca, Mehmet Müdür, ‘bu olayı olmamış kabul edelim, aramızda kalsın’ diyerek konuyu kapatmak istemiştir. Bunun üzerine S. Beyin normal koşullarda çıkışının verilmesini talep ettiğimiz halde hala S. Bey, görevine devam etmektedir. Hayvan sevmediğini çok rahat dile getiren bu şahsın böyle bir yerde görev yapması uygun değildir. Bu konu Başkan Yardımcısı İbrahim Şirin’e de iletilmiştir.

“YARALARI TAM İYİLEŞMEDEN ORMANA BIRAKIYORLAR”

-Bu mevsimde kısırlaştırma yapılan köpekler, yaraları tam iyileşmeden orman bölgesine bırakılmakta ve bu köpeklerin çoğu ölmektedir. Tespit ettiklerimizi bakımevine bizzat bıraktığımızda ‘1 gün serum verdik’ diyerek bu hayvanlar aynı yere bırakılmıştır. Her gün besleme alanında (Orman bölgesi) yaptığımız incelemelere göre düzenli mama bırakılmamakta ya da bu mamaları inekler ve kuşlar yemektedir. O bölgelerde bulunan çobanlar, besleme noktalarına hayvanlarını bilerek salmakta, taciz etmektedir. Video kayıtları belediye başkanına da gönderilmiştir.

“SİZİN SOKAK KEDİLERİNİZE BAKMAK ZORUNDA DEĞİLİZ”

-Mehmet Müdür, işlere gerekli özeni göstermediği gibi bıraktığım bir kedi için bana ‘sizin sokak kedilerinize bakmak zorunda değiliz’ demiştir. Bakımevine uğradığımız günlerde kafeslerde cins köpek sayısının fazla olduğu tespit edilmiş, bunların daha sonra akıbeti ile ilgili bilgi verilmemiştir. İşin kısa ve öz kısmı, hayvan sevmeyen, yok etmek amaçlı bir belediye başkanı ve aynı düşünce ve hareketlerle davranan bir personel grubu şu an bakımevinde çalışmaktadır.”

Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün’den, iddialarla ilgili bir açıklama bekleniyor…

Belediye başkanına bildirdiğimiz hayvanlar için bize cevap yazdı ama hemen sildi. Ne yazdı, Neden sildi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica