Genel

Polise ateş açtılar 1 ölü 3 yaralı var

Polise ateş açtılar 1 ölü 3 yaralı var İran’da rejim karşıtı protestolar devam ediyor. Protestolarda polise atış açıldı. Meşhed kentinde yüksek enflasyonu protesto etmek için sokağa çıkan göstericilerle başlayan eylemler ülkenin önemli bölümüne yayılmış durumda. Polise ateş açtılar 1 ölü 3 yaralı var detaylar haberimizin içinde yer almaktadır…

Polise ateş açtılar 1 ölü 3 yaralı var

Sputnik‘te yer alan habere göre, İran’da rejim karşıtı protestolarda polise ateş açıldı. Olayda bir polis yaşamını yitirdi, 3 polis yaralandı.

12 kişi yaşamını yitirmişti

Meşhed kentinde yüksek enflasyonu protesto etmek için sokağa çıkan göstericilerle başlayan eylemler ülkenin önemli bölümüne yayılmış durumda. Protestolarda 12 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi gözaltına alındı.

Polise ateş açtılar 1 ölü 3 yaralı var – çatışma ortamında göstericiler

Rusya’dan İran protestolarına ilişkin açıklama: Dış müdahale kabul edilemez

İran’daki protestoların şiddet ve kan dökme yoluyla tırmanmamasını umduklarını belirten Rusya Dışişleri Bakanlığı, dış müdahalenin kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İran’da 5. gününe giren protestoların ülkenin iç meselesi olduğu belirtildi.

Olayların şiddet ve kan dökme yoluyla tırmanmamasını umduklarını kaydeden bakanlık, “Ülkedeki durumu istikrarsızlaştırılabilecek dış müdahaleler (İran’ın içişlerine) kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

İran’da geçen perşembe birçok kentte hayat pahalılığı ile başlayan ancak giderek rejim karşıtı bir nitelik kazanan eylemlerde 12 kişinin öldüğü açıklanmıştı. Dün çoğunluğu başkent Tahran’da olmak üzere yüzlerce kişi de gözaltına alınmıştı.

Ülkede Telgram ve Instagram gibi sosyal medya uygulamaları da geçici olarak erişime engellenmişti.

“Mollalar terk edin””

Kimi protestocunun ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney karşıtı sloganlar attığı, istifasını istediği, posterlerini yırtttığı, bazılarının da “Mollalar, biraz utanmanız varsa ülkeyi terk edin” şeklinnde sloganlar atttıkları savunuldu. Eylemcilerin sosyal medya üzerinden örgütlendiği haberleri gelirken ülke genelinde kimi sitenin “silahlı isyana teşvik eden yayınlar yaptığı” gerekçesiyle yetkililerce karartıldığı, cep telefon şebekesine, Telegram’a da ulaşım kısıtlamaları getirildiği öne sürüldü.

Polise ateş açtılar 1 ölü 3 yaralı var – Mollalar protesto edildi

Sosyal medya yasakları

İran’da sosyal medya kullanıcıları protesto fotoğrafları ve videoları paylaşarak gösterilerin devamı için çağrılar yapmaya devam ediyor. Twitter’da #IranProtests (#İranProtestoEdiyor) etiketiyle binlerce mesaj paylaşılmış durumda. Farsça #ÜlkeGenelindeProtesto etiketi de en çok kullanılan etiketler arasında. Hükümeti destekleyen sosyal medya kullanıcıları da Twitter’da aktif. Çok sayıda kullanıcı, ekonomik sıkıntılar nedeniyle başlayan protestoların ‘İran’ın düşmanları’ tarafından kullanıldığını savunuyor.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica