Genel

PYD’nin silahları Kato’dan çıkıyor

PYD’nin silahları Kato’dan çıkıyor. Silahlar için Washington yönetimi DEAŞ’la mücadele ettiği bahanesini öne sürüyor. PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD’ye verdiği silah ve mühimmatlar. TSK’nın Kato Dağ’ında sürdürdüğü operasyonlarda ele geçiriliyor. Operasyonlar görülen gerçek, PYD’nin silahları Kato’dan çıkıyor.

PYD’nin silahları Kato’dan çıkıyor

ABD’nin Suriye’de DEAŞ’la mücadele ettiği gerekçesiyle PKK/PYD’ye verdiği silah ve mühimmatlar. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Şırnak’ın Kato Dağı’nda düzenlenen operasyonlarda ele geçirildi. Suriye’deki Birleşik Görev Gücü Doğal Kararlılık Operasyonu’na sözcü olarak atanan Albay Dillon. Albay Dillon yaptığı açıklamada, PKK/PYD’ye verilen silahlarla ilgili detayları Türkiye ile paylaşacaklarını açıklamıştı.

Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, değerlendirme yaptı. Değerlendirmesinde, ABD’de açıklamadan önce PKK/PYD’ye verilen silahların cinsi ve miktarı. Uluslararası askeri ve savunma sitelerinde yayımlandığını, benzerlerinin de Kato ve İkiyakalar’daki terör operasyonlarında ele geçirildiğini söyledi. Ağar, “Bu silahların daha önce de PKK’ya verildiği biliniyor. Özellikle son bir yıl içinde Güneydoğu’da ele geçen silahlar, Pentagon’un listesindekilerle neredeyse birebir örtüşüyor” dedi.

ÇOĞU RUS MENŞEİLİ

Bugüne kadar Güneydoğu’da ele geçirilen silahların büyük çoğunlunun Doğu Bloğu ülkeleri ve Rus menşeli. Abdullah Ağar, “Bunlar menşei belli ama alanı vereni çok belli olmayan silahlardı. Şimdi Pentagon’un listesinde görüyoruz ki ABD elini kaldırmış ‘Rus menşeli silahları da ben veriyorum’ diyor. Çünkü o listede ABD silahları yok. Doçka, RPG, Bixi’ler Doğu Bloğu malı. O zaman geçmişte PKK’ya silahları kim verdi?” diye konuştu.

İSVEÇ MALI DA VAR

Abdullah Ağar’ın verdiği bilgiye göre. PKK/PYD’ye gönderilen silahlardan en çok dikkat çekeni İsveç Saab yapımı AT4 yeni nesil tanksavarlar.Ve Rus menşeili SPG-9 geri tepmesiz toplar. TSK, şu ana kadar farklı alanlarda ve zamanlarda 3 adet AT4 tanksavar. Kato Dağı’nda da SPG-9 geri tepmesiz topa ait 20 mühimmat ele geçirdi. Kato ve İkiyakalar’ın en önemli özelliği.  Silahların PKK/PYD’ye teslim edildiği bölgeye en yakın ve Türkiye’deki en elverişli depolama alanları olmaları.

SEVKİYAT SÜRÜYOR

Washington yönetiminin PKK/PYD’ye askeri yardımları sürüyor. PYD/PKK’ya araç, gereç silah ve ile mühimmat taşıyan 70 TIR daha önceki gece ABD’nin Haseke’deki Rümeylan Hava Üssü’nden yola çıktı. Rakka’nın kuzey kırsalına doğru yol alan TIR’larda yakıt tankerleri, dört çeker araçların yanı sıra ilk defa karavanların taşındığı görüldü. ABD’nin terör örgütü PKK/PYD’ye silahlandırma politikasını Başkan Donald Trump’ın resmi kararnamesi haline getirmesinin ardından, 3 haftada 218 TIR dolusu sevkiyat yapmış oldu.

İLK KEZ KABUL ETMİŞTİ

PKK/PYD’ye teslim edilecek silahlar listesinde 12 bin Kalaşnikof. 3 bin 500 ağır makineli tüfek. 6 bin makineli tüfek. 100 keskin nişancı tüfeği ile 3 bin ABD yapımı RPG-7 roketatar. 235 havan topu ve bin AT- 4 veya Rus yapımı SPG-9 tanksavar bulunuyor. Son yapılan sevkiyatta terör örgütlerine 450 PV-7 tipi gece görüş dürbünü ve 150 adet kızılötesi lazer aydınlatıcı dürbün de gönderildi. ABD, PKK/PYD’ye silah ve askeri araçlar gönderdiğini ilk kez kabul etti. ABD Savunma Bakanlığı, DEAŞ’la mücadele kapsamında örgütün desteklenmeye devam edeceğini duyurmuştu.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica