Genel

Rohingya vahşetini kınıyoruz

Rohingya vahşetini kınıyoruz Bangladeş Komünist Partisi yetkilileri Arakan’da Rohingyalılara yapılan uygulamalara tepki gösterdi. Myanmar hükümetinin yaşananların baş sorumlusu olduğu belirtilen açıklamada, “Rohingyalıların Myanmar vatandaşı olduğu gerçeği kabul edilmeli” denildi. Rohingya vahşetini kınıyoruz detaylar haberimizde…

Rohingya vahşetini kınıyoruz

Bangladeş Komünist Partisi Genel Başkanı Mujahidul Islam Selim ve Genel Sekreter Shah Alam, 29 Ağustos’ta yaptığı basın açıklamasıyla Myanmar ordusunun Arakan eyaletinde Rohingyalılara yönelik soykırım, kundakçılık ve acımasız işkence uygulamalarından dolayı Myanmar ordusunu kınadı. İki lider açıklamada Rohingyalılara dönük bu insanlık dışı saldırılar sırasında acımasız işkencelere başvurulduğunu belirtti.

Myanmar’ın iç meselesi gibi gözükse de Bangladeş’i de derinden etkilemiştir…

Milyonlarca insanın en insanlık dışı koşullarda yaşamlarını sürdürmeye zorlanıldığını ifade eden komünist liderler, “Rohingyalılara dönük bu tutum her ne kadar Myanmar’ın iç meselesi gibi gözükse de Bangladeş’i de derinden etkilemiştir. Binlerce Rohingya insanı hayatlarını kurtarmak için Bangladeş’de kulübelerde yaşamaya başladı. Herkesin birinci görev olarak o insanlara insancıl tavırla yaklaşılması gerektiğine dair duyarlı olmaya ihtiyacı vardır” dedi. Bu durumun Bangladeş ekonomisini kötü etkilemeye başladığı, aynı zamanda bazı toplumsal grupların, yerel ve yabancı komplocuların, Rohingya sorununu kullanarak kötü planlarını uygulamaya çalıştıkları belirtilen açıklamada bu güçlerin art niyetli faaliyetlerinin daha ciddi sonuçlar oluşturabileceğine dair endişeli olunduğu belirtildi.

Ana sorumlu Myanmar Hükümeti

Bangladeş Komünist Partisi liderleri kesin çözümün Myanmar hükümetinin elinde olduğunu da belirttiler. “Rohingyalıların Myanmar vatandaşı olduğu gerçeğini kabul ederek ve eski BM Genel Sekreteri Kofi Anan liderliğindeki Komite’nin önerisine uygun olarak krizi çözmek için girişim başlatılmalıdır” şeklinde devam eden açıklamada bu konuda BM’nin dünya kamuoyunu güçlü bir şekilde organize etmesinin gerekli olduğunu belirttiler.

Rohingyalılar’ın yaşam haklarının korunması ve bu insanlık dışı uygulamaların sonuçlarından çıkarı olan odaklara…

Bangladeş Komünist Partisi liderleri, Bangladeş hükümetini de bu krizi çözmek için derhal diplomatik girişime ve gerekli adımları atmaya çağırdı. Ayrıca, Rohingyalılar’ın yaşam haklarının korunması ve bu insanlık dışı uygulamaların sonuçlarından çıkarı olan odaklara karşı uyanık olunması çağrısında bulundular.
(Kaynak: The Asian Age / Çeviri-haber: Özgür Cem Boynueğri)

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica