Genel

Sevan Nişanyan Resmi Firari

Sevan Nişanyan Resmi Firari Gitmezsem canımı yakmaya devam edeceklerini sezdirdiler. Cezaevinden firar eden yazar Sevan Nişanyan, cezaevine dönmeyi düşünmediğini söyledi. Nişanyan, “Gitmezsem canımı yakmaya devam edeceklerini sezdirdiler” diye konuştu. Sevan Nişanyan Resmi Firari Detaylar haberimizde…

Sevan Nişanyan Resmi Firari

Cezaevinden firar eden yazar Sevan Nişanyan, hapiste kaldığı sürenin yorucu olduğunu söyledi. Nişanyan “Sanırım gitmemi istediler. Gitmezsem canımı yakmaya devam edeceklerini sezdirdiler” dedi. Sevan Nişanyan Resmi Firari

Foça Açık Cezaevi’ne hükümlü olarak kalan Sevan Nişanyan, cezaevine geri dönmedi ve yurt dışına çıktı. 14 Temmuz’da sosyal medyadan açıklama yapan Nişanyan, “Kuş uçtu. Darısı geride kalan 80 milyonun başına” şeklinde açıklama yapmıştı.

Agos gazetesinden Vartan Estukyan’a konuşan Nişanyan, “Cezaevindeydim, artık değilim. Cezaevine dönmeyi de düşünmüyorum” dedi. Türkiye’de mi yoksa yurt dışında mı olduğu sorusunu Nişanyan, “Nerede olduğunu ben de bilemiyorum” diye yanıtladı. Sevan Nişanyan Resmi Firari

Sevan Nişanyan Resmi Firari ‘İslam’a hakaretten mahkum oldum’

Hakkında mahkumiyet kararı verilen, inşaatla ilgili davaları “işin kılıfı” olarak nitelendiren Nişanyan, şunları söyledi:

“Şirince’de verdiğim mücadele ‘devlete kafa tutmak’ olarak algılandı. Bundan dolayı da devlet denen bürokratik oligarşinin sonsuz kin ve nefretine maruz kaldım. Üstüne birtakım İslami hassasiyetlere dokununca, o tarafın patronları da ipimin çekilmesine karar verdi. İnşaat davaları işin kılıfıdır. İslam’a hakaretten mahkum oldum. Oradan yatırmak işlerine gelmediği için incir çekirdeği doldurmayan başka dosyalar uydurdular.”

‘Sanırım gitmemi istediler’

Devletin kendisini rahat bırakmayacağını sezdirdiğini söyleyen Nişanyan, “Sanırım gitmemi istediler. Gitmezsem canımı yakmaya devam edeceklerini sezdirdiler. Türkiye Cumhuriyeti devletinin klasik politikasıdır. Yüz yıldır değişmedi. Terörize et, kaçsınlar. Direnirsin tabii de, nereye kadar?”

Sevan Nişanyan, neden firar kararı aldığını “Bir-iki sene yatmayı göze almıştım. Üç buçuk yıl biraz yordu. Daha üç yıl vardı ve salmaya niyetleri olmadığı anlaşıldı” sözleriyle açıkladı.

Nişanyan, İzmir’in Selçuk ilçesindeki Şirince’de SİT alanında inşaat yaptığı ve mührü iki kez söktüğü gerekçesiyle tutuklanmıştı.

Nişanyan’a verilen cezalar, mühür bozma ve 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet suçlamalarıyla dokuz dosyadan oluşuyordu.

Sevan Nişanyan kimdir?

1956 yılında İstanbul’da doğan Sevan Nişanyan, ilköğrenimini Pangaltı Mıhitaryan Okulu’nda, ortaöğrenimini ise Işık Lisesi ve Robert Lisesi’nde tamamladı. 1974 yılında ABD’ye giden Nişanyan, Yale Üniversitesi’nde Felsefe ve Columbia Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi eğitimi aldı.

Karl Marx’ın yazdığı Grundrisse kitabını Türkçe’ye çeviren Nişanyan, Birikim dergisi ve The New York Times’ta yazdı.

COMMODERE 64’ü Türkiye’ye getirdi

Bilgisayar programcılığı ile ilgilenen Nişanyan’ın kurucusu olduğu firma, 1984-1985 yıllarında “Commodore 64” adlı kişisel bilgisayarı Türkiye’ye getirdi. Nişanyan, Türkiye’nin ilk bilgisayar dergisi olan Commodore’u kurup orada Baytan Bitirmez müstear ismiyle yazılar yazdı.

Sevan Nişanyan, çeşitli İngiliz ve Uzakdoğu yayınevleri için seyahat kitapları kaleme aldı.

1995 yılında İzmir’in Selçuk ilçesinin Şirince köyüne yerleşen Nişanyan, bu köyde geleneksel mimari dokuyu korumak ve canlandırmak için çalışmalar yaptı. Eski köy evlerini geleneksel tarzda onararak oluşturduğu Nişanyan Evleri adlı otel 1999’da işletmeye girdi.
Nişanyan, Ali Nesin’le birlikte Matematik Köyü’nün kurulmasına öncülük yaptı.

2008 yılında 60 metrekarelik taş bina inşaatına başladı. İnşaat SİT alanında olduğu gerekçesiyle mühürlendi. Mührü iki kez söktüğü için hakkında dava açılan Nişanyan’a, 2 yıl hapis cezası verildi ve 2 Aralık 2014’te cezaevine gönderildi. Daha önce onanan 6 yıl 6 ay hapis cezası mahkumiyetine eklenince Nişanyan’ın infaz süresi 11 yıl 1 aya çıktı.

Sevan Nişanyan, hapiste olduğu sırada “Sözlerin Soyağacı: Çağdaş Türkçenin Etimolojik Sözlüğü” ve aynı sözlüğün bir özeti olan “Elifin Öküzü ya da Sürprizler Kitabı” adlı kitabı yayımlandı.

2004’te İnsan Hakları Derneği tarafından verilen Ayşenur Zarakolu Özgür Düşünce Ödülü’ne layık görüldü. 2006’da, “Ankara’nın Doğusundaki Türkiye” adlı gezi rehberi 2006’da yayımlandı.

Nişanyan’ın Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş dönemine ilişkin eleştirel görüşlere yer veren “Yanlış Cumhuriyet: Atatürk ve Kemalizm Üzerine 51 Soru” adlı kitabı 2008’de basıldı.

Agos gazetesindeki köşe yazarlığının yanı sıra, 29 Ekim 2008 ve 14 Aralık 2009 tarihleri arasında Taraf gazetesinde “Kelimebaz” adıyla dile ilişkin köşe yazıları yazdı. Bu yazıları iki ayrı kitapta toplanarak “Kelimabaz–1” ve “Kelimebaz–2” isimleriyle topladı.

2009’dan itibaren Anadolu yer adlarına ilişkin geniş kapsamlı bir çalışma başlattı. Çalışmanın ilk ürünleri 2010’da piyasaya çıkan “Adını Unutan Ülke: Türkiye’de Adı Değiştirilen Yerler Sözlüğü” adlı kitapta ve Index Anatolicus web sitesinde yayımlandı. Agos yazılarını da kapsayan otobiyografisi Aslanlı Yol, 2012 yılında yayımlandı.

Nişanyan’ın kitapları

– Kelimebaz-II (2016)
– Aslanlı Yol (2012)
– Şirince Meydan Muharebelerinin Mufassal Tarihçesi (2011)
– Adını Unutan Ülke (Türkiye’de adı değiştirilen yerler sözlüğü) (2010)
– Kelimebaz-I (2009)
– Yanlış Cumhuriyet/Atatürk ve Kemalizm Üzerine 51 Soru, Kırmızı Yayınları (2008)
– Sözlerin Soyağacı: Çağdaş Türkçenin Etimolojik Sözlüğü, genişletilmiş ve gözden geçirilmiş (2007)
– Küçük Oteller Kitabı (Türkiye’nin en Güzel Küçük Otelleri) (1998-2008 arasında her yıl)
– Ankara’nın Doğusundaki Türkiye (2006)
– Elifin Öküzü ya da Sürprizler Kitabı (2002)
– Meraklısı için Karadeniz (2000)
– Herkesin Bilmediği Olağanüstü Yerler (2000)
– Mavi Kıyılarda Yeme İçme Sanatı (1998)

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica