Ekonomi

Somalı madenciler engellemelere rağmen Ankara yolunda

Madenciler, Soma Faciası'nda yaşamını yitiren 301 madencinin mezarları başında bekleyişlerini sürdürüyordu. Tüm engellemelere rağmen Soma'dan çıkan madenciler Manisa'nın Salihli ilçesine ulaştı.

Somalı madenciler engellemelere rağmen Ankara yolunda … “Soma’da hakları için direnen madenciler gerçekleştirmek istedikleri Ankara yürüyüşünde tüm engellemelere rağmen Manisa’nın Salihli ilçesine ulaştı…” detaylar haberimizde…

Somalı madenciler engellemelere rağmen Ankara yolunda

Madenciler adına açıklama yapan Bağımsız Maden İş Sendikası Yöneticisi Başaran Aksu “Uyar Maden işçilerinin yollara düşüp Türkiyeli emekçilere halka millete derdini anlatmak dışında başka bir çare kalmadı” dedi.

Manisa’nın Soma ilçesinden Ankara’ya yürümek isteyen madenciler pazartesi günü polis ve jandarma tarafından engellenmişti. Madenciler, Soma Faciası’nda yaşamını yitiren 301 madencinin mezarları başında bekleyişlerini sürdürüyordu. Tüm engellemelere rağmen Soma’dan çıkan madenciler Manisa’nın Salihli ilçesine ulaştı.

İzmir-Ankara Karayolu üzerinde Salihli çıkışında kamp kuran madenciler geceyi burda geçirerek yarın Ankara yürüyüşlerini sürdürmekte kararlı. Madenciler adına açıklama yapan Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Yöneticisi Başaran Aksu, 14 yıl boyunca 30’un üzerinde madencinin tazminatlarını alamadan hayatını kaybettiğini ifade ederek, yaşamını yitiren madencilerin ailelerinin yoksulluk içerisinde bir hayata mahkum edildiğini söyledi.

“MADEN İŞÇİLERİNİN YOLLARA DÜŞÜP DERDİNİ ANLATMAKTAN BAŞKA ÇARESİ KALMADI”

Beş gündür foseptik ve mezarlık arasında hapsedilen işçilerin susturulmaya çalışıldığını ve madencilerin taleplerinin gündemin yoğunluğu içerisinde boğulmaya çalışıldığını belirten Aksu, “Onlara da söyledik. Biz burada durmayacağız. Burada 8 yıl boyunca Uyar Maden işçilerinin tazminatlarını alamadıkları her gün boyunca kazdıkları galerilerle şimdi 120 kilometre sonra Salihli’ye çıktık. Buradan da Ankara istikametine doğru yürümeye yer üstünden ve yer altından devam edeceğiz. Meselemiz basittir talebimiz basittir. Biz TKİ’ye bağlı rödavanslı sahalarda çalışan 748 Uyar işçisi ve iş kazası geçiren tazminatları ödenmeye maden işçilerinin yakınları olarak onurlu ve haklı bir mücadele talebiyle yürüyoruz. Biz çalıştık, çalışırken öldük. Çalışırken gözümüz çıktı, kolumuz koptu, ciğerlerimizi çürüttük. Ama bizim alınteri ile biriktirdiğimiz haklarımızı gasp ettiler. Bu yasadışı davranışa devletin tüm kurumları eşlik etti, gözcülük yaptı. Tüm mahkemeleri kazandık ancak icralardan birşey çıkmadı. Uyar Maden işçilerinin yollara düşüp Türkiyeli emekçilere halka millete derdini anlatmak dışında başka bir çaresi kalmadı,” diye konuştu.

“YERYÜZÜNE ÇIKIYORUZ”

Açıklamanın ardından madenciler sık sık “Direne direne kazanacağız” sloganları atarken, alanda ateş yaktı. Madenciler, Uyar Madencilik’in sahibi Azim Uyar’ı koruyan milletvekilerinin de ortaya çıkmasını istediklerini dile getirirken, yoldan geçen araçlar da korna ve alkışlarla madencilere destek verdi. . Öte yandan Bağımsız Maden İşçileri Sendikası sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı açıklamada tüm engellemelere rağmen madencilerin Soma’dan çıktığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

“Az sonra Uyar Madencilerinin tazminatlarını alamadıkları 8 yıl boyunca gün gün Ankara’ya doğru kazdıkları galerinin ilk durağında yer altından yer yüzüne çıkıyoruz. Mutlaka ve mutlaka kazanacağız.”

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica