Genel

Soma’nın son hâkimi’de İzmir’e gönderildi

Soma’nın son hâkimi’de İzmir’e gönderildi, dava dosyasını bilen hakim kalmadı. Soma’da meydana gelen iş cinayetinde yaşamını yitiren 301 madencinin yakını ve avukatları “acil adalet” beklerken; duruşma hâkimi Aytaç Ballı’nın dosyadan el çektirilmesiyle bir kez daha yıkıldı. Son HSK atamaları haberimizde yerleri değiştirilen savcı ve hakimler arasında bulunan, Soma’nın son hâkimi’de İzmir’e gönderildi, yeni gelen hakim silbaştan dosyaya bakacak.

Soma’nın son hâkimi’de İzmir’e gönderildi

Ailelerin avukatlarından Can Atalay, “Bu yargıya açıkça bir müdahale” dedi. 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen ve 301 canın yittiği maden kazasının ardından Soma Kömür İşletmeleri AŞ yöneticileri ve çalışanlarının yargılanmalarına Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde yaklaşık 1 yıl sonra başlanmıştı. 6’sı tutuklu 44 kişinin yargılandığı davada bir türlü sonuç çıkmazken, son aylarda yandaş basın tarafından FETÖ/PDY algısı yaratılmak istenmişti. Duruma tepki gösteren Manisa Baro Başkanı Ali Arslan, “Bu haberler 11 Temmuz’daki duruşma öncesi algı yaratmaya ve kamuoyu oluşturmaya yöneliktir” yorumunu yapmıştı. Davanın yeniden görülmesine 1 hafta kala, binlerce sayfalık dosyaya en hâkim isimlerden Aytaç Ballı’nın İzmir’e gönderilmesi sert tepki çekti.

“Hangi madenci, madenin neresinde ölmüş ezbere biliyorlar”

Acılı ailelerin avukatlarından Can Atalay, son HSYK kararnamesiyle Ballı’nın görev yerinin değiştirilmesinin “yargıya açık müdahale” olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Burada çok kapsamlı, Sosyal Haklar Derneği’ne göre yüzlerce terabaytlık bir dosyadan söz ediyoruz. 301 tane çok kapsamlı cinayet dosyası düşünün. Onun tamamından bile kapsamlı. Bu hâkimler dosyanın başından beri görevlidir. Hangi madenci, madenin neresinde ölmüş ezbere biliyorlar. Sanık patronlar ve patronun temsilcileri, bu hâkimlerin tavrından çok rahatsızdı. Biz bu hâkimlerin kararlarına kefil değiliz. Ancak itiraz edeceğimiz kararı da bu mahkeme heyeti vermeliydi. Somalı aileler her gün adalet talep ediyor. Adalet, en yoksullara, en aşağıdakilere sağlanabildiği zaman adalettir.”

‘Bekliyorduk’

İş cinayetinde oğlu Uğur Çolak’ı yitiren acılı baba İsmail Çolak da bu kararı beklediklerini söyledi.“Geciken adalet adalet değildir” diyen Çolak, “Başından bu yana avukatlarımız ‘Bu hâkim özel olarak atandı, hiçbir yere gönderilmez’ diyorlardı. Ancak 16 Nisan referandumundan sonra beklentimiz değişti. Şimdi aileler olarak kara kara düşünüyoruz. Üstelik gelecek hâkim de Elbistan kararını veren hâkimmiş. Karnesi pek iyi değilmiş. Bu vakitten sonra anlaşılan zamana oynayacaklar. Belki tutukluluk süresi uzadı diye 6 kişi de salıverecekler” diye konuştu.

Karnesi zayıf

Çolak’ın ‘karnesi zayıfmış’ diye nitelendirdiği Salih Pehlivanoğlu, Ballı’nın yerine atanan isim. Kahramanmaraş’a bağlı Afşin-Elbistan’ta 2011 yılında meydana gelen ve 11 kişinin yaşamını yitirdiği göçükle ilgili 23 kişi hakkında kamu davası açılmıştı. 22 duruşmanın ardından bu yılın başında verilen kararla, sadece Park Teknik AŞ.’de görevli 4 kişi hakkında 4 yıl 2’şer ay hapis cezası verilmişti. O da iyi hal indirimiyle 91 bin 200’er liralık para cezasına çevrilmişti.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica