Siyaset

Üreten Türkiye’de Seka Yeniden Üretecektir!..

Üreten Türkiye’de Seka Yeniden Üretecektir!..

Vatan Partisi Kocaeli İl Başkanı Yalçın Arslan, Türkiye’nin ilk kağıt fabrikası olan Seka’nın açıldığı güne ilişkin derin tespitlerin yer aldığı bir açıklama yaptı – akarhaber

Arslan yapmış olduğu açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, Birinci Beş Yıllık Sanayi Planı çerçevesinde ülkemizde İzmit’te kurulan ilk Türk Kağıt Fabrikası’nın, törenle resmi açılışının yapıldığı gündür, 6 Kasım 1936.

İstiklal Savaşı sonrası kurulan genç Türkiye Cumhuriyeti’nin, binbir yoksulluk ve yoksunluk içinde giriştiği ekonomik cephedeki savaşımını da zaferle taçlandırma hamlesinin özgün örneklerinden biri olan “Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikaları” (SEKA)’nın ilk tesisinin milli sanayimizde bende varım dediği en önemli gündür, bugün.

Soyadını Atatürk’ün verdiği, Türk Kağıt Sanayinin Kurucu Müdürü Mehmed Ali Kağıtçı’nın, “Yaşamak için ekmek ne ise düşünmek için kağıt odur. İkisini de topraklarında yetiştirmeyen milletler eksikli olur.” tespitinin kağıt sanayinde gerçekleştiği tarihtir 6 Kasım 1936.

Cumhuriyetle başlayan ve 1929 dünya ekonomik krizine karşın kamu öncülüğünde başarıyla süren sanayileşme hamleleri ile kazanılan tüm varlıklarımız maalesef daha sonraları izlenen neoliberal ekonomik politikalar sonucu birer birer elden çıkarılmış, “babalar gibi satılmış”, peşkeş çekilmiş, çeşitli kurumlara devredilmiş veya kapatılmışlardır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün deyimiyle; “Her fabrika bir kaledir” gerçekliği bir kenara bırakılıp, kaleler teslim edilmiştir.

Bugün ekonomik olarak geldiğimiz nokta maalesef bu gerçekliğin acı bir sonucudur. Emperyalizmin dayattığı bu model derhal terk edilerek; Üreten Türkiye’yi yeni baştan inşa etme hamlesine girişmeliyiz.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, zamanın Sümerbank Genel Müdürü Nurullah Esad Sümer’in kendisine sunduğu yerli kağıda basılmış faaliyet raporu üzerine şu sözleri söylemiştir:

“Bir memleket kağıdını kendi üretmediği zaman ulusal kültürünü yabancı lütfuna bağlar. Kapitülasyonların en tehlikelisi de budur.”

Vatan Partisi olarak, “Güçlü Devlet, Üreten Millet İçin İktidara” talibiz! Vatan Partisi iktidara geldiğinde kamu öncülüğünde planlı kalkınma hamlesine kaldığı yerden devam edecek ve ülkemizi üretim üssüne dönüştürerek Milli Sanayi şahlandıracaktır.

İnançlı, birikimli, kararlı, yedi ateşten geçmiş deneyimli kadroları ile Vatan Partisi Güçlü Türkiye’yi kurmaya hazırdır.

Yetkililerimizi ve tüm kamuoyunu bu konuda duyarlı olmaya ve bir an önce Sekaların tekrar üretime geçmesi için gereğini yapmaya davet ediyoruz.

Başta, Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bugüne değin Türk Kağıt sanayine hizmeti geçen tüm yitirdiklerimize rahmet, yaşamda olanlara da sağlıklı uzun ömürler diliyoruz.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica