Genel

Vali Aksoy Darıca mahalle muhtarlarıyla bir araya geldi

Vali Aksoy Darıca mahalle muhtarlarıyla bir araya geldiAksoy; “Muhtar arkadaşlarımızdan beklentimiz; okul çağında olup okula devam etmeyen herhangi bir öğrencimiz varsa mutlaka bizlerle paylaşmalarıdır. Eğitim çağında olup okula devam etmeyen öğrenciyi hiç birimizin kabul etmesi mümkün değildir” dedi. detaylar haberimizde…

Vali Aksoy Darıca mahalle muhtarlarıyla bir araya geldi

Darıca İlçesi Muhtarlar toplantısı Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy’un başkanlığında gerçekleştirildi.

Darıca Teras Cafe Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen toplantıya; Vali Hüseyin Aksoy’un yanı sıra Vali Yardımcısı Suat Yıldız, Darıca Kaymakamı Ömer Karaman, İl Emniyet Müdürü Necati Denizci, İl Jandarma Komutanı Albay Osman Aslan, Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, Darıca Muhtarlar Dernek Başkanı Aytun Er, Kamu kuruluşlarının İl ve İlçe Müdürleri ve Darıca İlçesi Muhtarları katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda Vali Hüseyin Aksoy yaptığı konuşmasında; “Değerli katılımcılar, hepiniz hoş geldiniz. Her ay bir ilçemize giderek muhtarlarımızla beraber oluyoruz. Halkımızın doğrudan seçtiği, vatandaşımıza en yakın görev yapan muhtarlarımızla beraber olmak, varsa sorunları onlara çözüm üretmek adına bu toplantılarımızı gerçekleştiriyoruz.

“Eğitimde herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması adına bütün kurumlarımızla iş birliği içerisinde çalışıyoruz”

Kocaeli’de yürüttüğümüz çalışmaların başında en önem verdiğimiz konuların başında eğitim geliyor. Eğitimde herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması adına bütün kurum ve kuruluşlarımızla iş birliği içerisinde çalışıyoruz. Muhtar arkadaşlarımızdan beklentimiz; okul çağında olup okula devam etmeyen herhangi bir öğrencimiz varsa mutlaka bizlerle paylaşmalarıdır. Eğitim çağında olup okula devam etmeyen öğrenciyi hiç birimizin kabul etmesi mümkün değildir. Bu anlamda muhtar arkadaşlarımızın da kendi bölgelerinde bu tarz durumda bir öğrencimiz varsa okula kazandırabilmek adına gerekli çalışmayı sağlamamız gerekiyor. Bir diğer hususta okulda öğrenci olmakla birlikte okula devamsız olan öğrencilerimiz olabiliyor. Okulda olması gereken öğrenci okula devam etmiyorsa çeşitli suçlara bulaşma ihtimali olabilir. Bu çocuklarımızın mutlaka okula devam etmesini arzu ediyoruz. Bu tarz öğrencilerimiz varsa bunun nedenlerini sorgulamak ve o çocuğumuzu okula kazandırmak için mutlaka gayret göstermek durumundayız.

“Okumaz- yazmaz seferberliği”

Geçtiğimiz aylarda Okumaz-yazmaz seferberliği ile ilgili çalışmalar başlatıldı. Kocaeli genelinde Okumaz-yazmazlarımızla ilgili yoğun bir gayretle hemen hemen sıfır diyebileceğimiz bir noktaya ulaştırdık. Kocaeli zaman zaman göç alan bir il dolayısıyla bu sebeple okumaz- yazmaz insanımız varsa bunları ilgili kurumlarımıza bildirdiğinizde bunların da okur-yazar hale gelmesiyle ilgili çalışmalarımızı özellikle sürdürmek istiyoruz.

“Okul öncesinde 5 yaş grubunda %100 okullaşmayı hedefledik”

Okul öncesini önemsiyoruz. Okul öncesinde 5 yaş grubundaki bütün çocuklarımızı biz okul öncesi anaokulu ve anasınıflarına almak istiyoruz. Hedefimiz %100’dür. 3-4 yaş da bizim için önemli onları da okula alabilmek adına gayretlerimiz olacak ama 5 yaş olmazsa olmazımız. Bu konuda önemli bir performansı yakaladık ve önümüzdeki süreçte bu %100’ü yakalamak adına yine muhtar arkadaşlarımızın bölgesindeki okullarımızla iş birliği içerisinde 5 yaş grubundaki çocuklarımızın okula kazandırılmasında desteklerini bekliyoruz.

“Daha fazla kurs açacağız”

Halk Eğitim çalışmalarını önemsiyoruz. Önceki yıllara göre hem kurs çeşitliliği hem de kursiyer sayılarında artışlarımız oldu. İnsanımızın ihtiyaç duyduğu hangi tür konuda kurs varsa onları halk eğitim olarak, hayat boyu öğrenme müdürlüğümüz olarak açmaya devam edeceğiz. Bu konuda mahallelerimizde insanlarımızın talepleri varsa bunları ilgili kurumlarımıza iletmenizi özellikle istiyoruz. Daha fazla kurs açarak, insanlarımızın buradan sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda kendilerine katkı sağlayacağını değerlendirdiğimiz bir takım çalışmalar içerisinde yer almalarını arzu ediyoruz.

“Okullarımızın güvenliğini önemsiyoruz”

Okullarımızın güvenliğini önemsiyoruz. Bu bakımdan Valilik olarak bir emir yayınladık. Özellikle okulların çevresinde öğrenci ve veli dışında başka kişi ve grupların beklemelerini yasakladık. Tespit edildiğinde, bunlara Kabahatler Kanununa göre idari para cezası uygulanacaktır. Ayrıca okul saatlerinde internet kafelerde hiçbir öğrencimizi görmek istemiyoruz. Okul saatlerinde öğrencimizi internet kafelerde buluyorsak o internet kafeye işlem yapıyoruz. Okul civarında tek dal sigara diye tabir ettiğimiz sigara satışlarını bakkallar ve büfelerde varsa bunlar üzerinde büyük bir ciddiyetle duruyoruz. Çocuklarımızın sigaraya alışmalarının önünü kesmek ve bu konuda duyarlı olmak için gayretlerimiz var.

“Her eğitim bölgesinde robotik sınıf”

Eğitimde kaliteyi arttırabilmek için Kocaeli genelinde her anaokuluna, ilkokula, ortaokula ve liseye her eğitim bölgesinde robotik sınıf yapmak için yola çıktık. Toplam 116 derslik planladık. Şu ana kadar 53 dersliği tamamlayarak, hizmete aldık ve bunları hayırseverlerimizin katkılarıyla yaptık. Önümüzdeki dönemde yine hayırseverlerimizin katkıları veya Büyükşehir Belediyemizin destekleriyle bunları tamamlayıp, çocuklarımızın daha iyi şartlarda eğitim almalarını sağlayacak ortamları kendilerine sunmuş olacağız.

“Kocaeli nüfusumuzun %55.2’si yeni kimlik kartlarını almış durumda”

Bildiğiniz gibi nüfus idarelerimiz ehliyet ve pasaport hizmetleri işlemlerine de başladı. Nüfus kağıtlarını değiştiriyoruz, yeni kimlik kartları veriliyor. Kocaeli geneline baktığımızda nüfusumuzun %55.2’si yeni kimlik kartlarını almış diğerleri henüz almamıştır. Bu anlamda nüfus kimlik kartlarını değiştirmemiş olan vatandaşlarımızı bilgilendirmenizi istiyoruz.

“Uyuşturucu ile mücadeleyi sadece polis ve jandarmamız değil, hepimiz vermeliyiz”

Bir diğer ağırlık verdiğimiz konu ise bağımlılıkla mücadele. Bu konuda Valiliğimiz koordinasyonunda Bağımlılıkla mücadele kurullarımızı oluşturduk, çalışmalarımız sürdürüyoruz. İlçelerde kaymakam arkadaşlarımızın başkanlığında oluşturulan kurullarımız çalışıyor. Güvenlik birimlerimiz uyuşturucuyla mücadele konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Uyuşturucu ile mücadeleyi sadece polis ve jandarmamız değil, herkesin bu konuda yapacağı birçok çalışma ve faaliyet var. Özellikle muhtar arkadaşlarımızdan mahallelerinde bu tip kişi ve gruplar varsa bunları güvenlik birimlerimizle paylaşmalarını istiyoruz. Sigara, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı ve en önemli hususlardan biriside elektronik bağımlılıktır. Elektronik bağımlılık artık çok ciddi bir şekilde gençlerimizi ve toplumu tehdit eden bir boyuta doğru ilerliyor. Bu konuda duyarlı olmak ve bu alanda çalışma yapan kurumlarla işbirliği içerisinde bu çalışmalarımıza destek vermenizi istiyoruz.

Yasa dışı göç konusunda bölgemiz de kullanılabilir. Özellikle muhtar arkadaşlarımızdan kendi bölgelerinde tanımadıkları yabancı kişileri görürlerse, bunları mutlaka polisimize ve jandarmamıza bildirmelerini istiyoruz. Bu konuda muhtar arkadaşlarımızın duyarlı olmalarını istiyoruz.

“Belirli dönemlerde çocuklarımızın aşılarının yapılmasını önemsiyoruz”

İl Sağlık Müdürlüğümüzün yürüttüğü çalışmalar var. Özellikle aşı konusu bizim üzerinde hassasiyetle durduğumuz konudur. Belirli dönemlerde çocuklarımızın aşılarının yapılmasını önemsiyoruz. Bu konuda mahallelerinizde yaşayan vatandaşlarımızın da bu hassasiyeti taşımaları ve zorunlu aşı yapılması gereken noktalarda bu aşıları yaptırmalarını özellikle istiyoruz.

Sağlık müdürlüğümüz hastaneleri aracılığıyla evde sağlık hizmeti veriyor. Yatalak durumda olup, hastaneye gelemeyecek olan vatandaşlarımız varsa belirli aralıklarla sağlık ekiplerimiz bu vatandaşlarımızı ziyaret ediyor, sağlık kontrolünü yapıyor. Bu tür vatandaşlarımız varsa ilgili birimlerimize bildirmenizi ve vatandaşlarımızın bu hizmeti almalarını sağlamanızı istiyoruz.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımız var. Buralara vatandaşlarımız müracaat ettiğinde ihtiyaçları karşılanıyor, ama bizim sizlerden beklentimiz ihtiyacı olduğu halde bu vakfa müracaat etmeyen vatandaşlarımız varsa bunları mutlaka Kaymakam arkadaşlarımıza bildirmenizdir.

“Engelli Bilgi Bankası”

Kocaeli’de İl Sağlık Müdürlüğümüzün koordinasyonunda Aile Çalışma Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz ve diğer il müdürlüklerimizin de katkılarıyla bir Engelli Bilgi Bankası oluşturduk. Temel amacımız; Kocaeli’de yaşayan engellileri tek bir sistemde görebilmektir. Bir diğer amacımızda engelli gruplarını görmektir. Eğer bir engel grubu bir bölgede yoğunlaşmışsa bunun nedenlerini sorgulamak istiyoruz. Engelli olduğu halde devletin onlara sunduğu bir takım haklardan yararlanmayan vatandaşlarımız varsa onları yararlandırmak adına bu çalışmalarımızı yaptık. Özellikle muhtarlarımızdan bölgenizde engelli olduğu halde devletin bu imkanlarından yararlanmamış, bizim Engelli Bilgi Bankasında kaydı olmayan vatandaşlarımız varsa bunları İlçe Sağlık Müdürlüğümüze bildirmenizi istiyoruz. Bu konu bizim çok önemsediğimiz bir konu.

“Bugün itibariyle 650 bin kadınımıza ulaşmış durumdayız”

Kadın Sağlığı ve Eğitimi Projesi yürütüyoruz. Burada 15-69 yaş grubundaki bütün kadınlarımıza kendi sağlıklarıyla ilgili belirli bilgiler veriliyor. Toplamda 678 bin kadınımızı hedeflemiştik. Bugün itibariyle 650 bin kadınımıza ulaşmış durumdayız. Darıca ilçemizde de bu çalışmalarımız belirli aşamaya geldi. Bu çalışmalarımız %100 hedefine ulaşıncaya kadar devam edecektir. Bu projeyi oldukça önemsiyoruz.

“Darıca ilçemizde de açık kapı sitemi kuruldu”

Geçtiğimiz yıl Valiliğimizde bir Açık Kapı Sistemi başlatıldı. Buradaki temel amaç; vatandaşımızın bir sorunu varsa hiç Ankara’ya başvurmadan Valiliğimize başvurarak, sorununu aktarmasına imkan sağlayacak bir mekanizmanın oluşturulmasıdır. Buraya doğrudan başvuracağı gibi internet üzerinden de başvuru yapılabiliyor. Darıca ilçemizde de Açık Kapı sitemi kuruldu. Muhtar arkadaşlarımızın da bu konuda bilgi sahibi olmaları ve vatandaşlarımızın sorunları varsa bunları Açık Kapı sistemine yönlendirmelerini istiyoruz.

“Sokakta çalışan ve dilenen çocuk istemiyoruz”

Kocaeli olarak bir proje başlattık. Bu projemiz ile sokakta çalışan ve dilenen çocuk olmayacak dedik. Bununla ilgili bir Valilik Emri yayınladık. Bu emirle sokakta çalışan ve dilen çocuk varsa ilk gördüğümüzde bunu alacağız, ailesine teslim edeceğiz. Eğer bir kez daha çalışırken veya dilenirken bulursak ailesine idari para cezası ve hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacağız dedik. Bunla ilgili şuana kadar Kocaeli genelinde 1300’e yakın çocuğa işlem yaptık. Kocaeli’de önemli bir başarı yakaladık. Kocaeli’de neredeyse sokakta dilenen veya çalışan çocuk yok. Eğer varsa lütfen bunları Kaymakamlıklarımıza mutlaka aktarın. Sokakta çalışan ve dilenen çocuk istemiyoruz. Çünkü sokaklar çocuklar için tehlikeli ve risklidir. Tespit ettiğimiz çocuklarımızı inceliyoruz. Okul çağında olup okula devam etmeyen çocukları Milli Eğitim Müdürlüğümüzün koordinasyonunda eğitimlerini tamamlamaları yönünde çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Çocuklarımızın aile yapısını inceliyoruz. Gerçekten yardıma ihtiyacı olan aileler varsa onlara kurumlarımız aracılığı ile yardım yapıyoruz. Bölgelerinizde bu tür çocuklarımız varsa bu çocukları mutlaka bizlere bildirin.

İmar Barışı ile ilgili başvuru süresi bitti, ancak para yatırma ile ilgili 31.12.2019 tarihine kadar bir süre var. Bu konuyu da muhtar arkadaşlarımıza hatırlatmak istedim.

“Sıfır Atık Projesinde Türkiye’de ilk sıradayız”

Sıfır Atık projesini önemsiyoruz. Kaymakamlıklarımız, Belediye Başkanlıklarımız, okullarımız başta olmak üzere bütün kurumlarımız bu Sıfır Atık Projesi ile ilgili çalışmaları başlattı ve belli bir noktaya kadar taşıdı. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüz, Kaymakamlıklarımız ve belediyelerimizle koordineli olarak sadece kamu kurumlarında değil, bazı özel siteleri de bu sisteme dahil etmeye başladık. Bunu biraz daha yaygınlaştırmak istiyoruz. Sizlerin de mahallelerinizde Sıfır Atık Projesini hayata geçirebiliriz. Bu konuda talebiniz varsa ilgili kurumlarımızla bu konuyu paylaşmanızı istiyoruz. Sıfır Atık Projesinde Türkiye’de ilk sıradayız. Bu proje çevreye karşı duyarlılık, geri dönüşüm ile ekonomiye katkı sağlamak gibi bir çok boyutuyla bizlere çok önemli katkılar sağlıyor.

“Amacımız ceza kesmek değil, kazaları en aza indirmektir”

Trafikte 3 suç türü öne çıkıyor. Bunlar araç kullanırken cep telefonuyla konuşmak, makas atmak ve emniyet kemeri takmamak. İçişleri Bakanlığımız bu 3 suç türü ile ilgili Emniyet ve Jandarma teşkilatındaki bütün personele ceza tutanağı yazma yetkisi verdi. Jandarma ve polisimiz o gün ister görevde olsun, ister olmasın böyle bir şey tespit ettiğinde ceza yazabilecektir. Burada amacımız ceza kesmek değil, kazaları en aza indirmektir. Bu konuyu lütfen bölgenizdeki insanlarla paylaşınız. Vatandaşımızın can ve mal güvenliği bizler için önemli.

“Kocaeli’de Suriye kökenli vatandaşların en yoğun yaşadıkları iki ilçe Gebze ve Darıca’dır”

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde olduğu gibi Kocaeli’de de Suriye kökenli insanlarımız var. Kocaeli’de en yoğun yaşadıkları iki ilçe Gebze ve Darıca’dır. Zaman zaman çok basit olaylar toplumda farklı algılanabiliyor. Bu insanlar ülkelerinde yaşanan sıkıntıdan dolayı ülkemize gelmiş ve buradaki insanların hoşgörüsüyle onlara ev sahipliği yapılıyor. Bu tür provakatif şeyler olabilir. Lütfen bunlara itibar etmeyin. Elbette kimsenin suç işleme ayrıcalığı yok. Kim suç işlerse cezasını çeker ve suç işleyenler de varsa sınır dışı edilir. Bu konuda da muhtar arkadaşlarımızın duyarlı olmalarını istiyoruz.

“Keşfedilen yetenekler projesi kapsamında Kocaeli’de belirli pilot okullar seçtik”

Milli Eğitim Bakanlığı ile Gençlik Spor Bakanlığı arasında bir protokol gereği ilkokul 3. Sınıfa giden çocuklarımızın sportif yetenek taramaları yapılıyor. Geçtiğimiz yıl bunu yaptık ve bu yılda yapacağız. Bu konuda muhtar arkadaşlarımızın da bilgi sahibi olması ve bu yetenek taramaları konusunda velilerimizi, öğrencilerimizi teşvik ederek, yönlendirmelerini istiyoruz. Bu bizler için çok önemli. Genç yaşta belirli yetenekleri keşfedebilir, hangi alanda başarılı olabileceğini anlayabilirsek onları yönlendirebiliriz. Keşfedilen Yetenekler Projesi kapsamında Kocaeli’de belirli pilot okullar seçtik. Bu pilot okullardaki bütün öğrencilerimiz bir müzik aleti çalabilsin, bir spor dalıyla ilgilensin veya bir sanat dalıyla ilgilensin istedik. Darıca ilçemizde de bu alanda güzel uygulamaları Kaymakam arkadaşımızın koordinasyonunda gerçekleştirdik. Bu yıl karne törenini Darıca ilçemizde yaptık ve bu çocuklarımızın performansını gördük. Önümüzdeki dönemde bu okul sayımızın daha da artmasını temenni ediyoruz. Bu önümüzdeki süreçte çocuklarımızın akademik başarılarına da katkı sağlayacaktır. Bu nedenle bu projeyi çok önemsiyoruz” dedi.

Toplantının ardından Vali Hüseyin Aksoy, muhtarlarımızın sorun ve taleplerini dinleyerek, gereğinin yapılması ve takip edilmesi hususunda orada hazır bulunan kurum müdürlerine talimat verdi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica